Koho láká modelování marcipánových dortů, ten si během pondělního pořadu Božské dorty od Markéty na stanici Prima love přijde na své. Markétiny ruce a zkušenosti si nekoupíte, ale spousta se toho dá odkoukat. A pak zbývá zkoušet a pilovat svůj um k dokonalosti.
Základem takového unikátního dortu jsou tři obdélníkové korpusy z běžného dortového piškotového těsta, které si cukrářka podle předem namalované předlohy dotvaruje.
Ideální je vzít si k ruce i prostorovou předlohu, v tomto případě tedy tři knížky, které na sebe naskládáte tak, jak by měl budoucí dort vypadat.
Každý korpus pak pokryjete vrstvičkou krému a potáhnete vyválenou marcipánovou hmotou. Začátky prý bývají těžké, důležitý je cvik, který jinak než praxí nezískáte. Jakmile máte dort potažený, je na řadě zdobení, v tomto případě dotahování a dolaďování detailů. Například plastické vazby na hřbetu knihy, ochranné "kožené" růžky, zlacení a patinování "osahaných" listů a podobně.
Netroufnete si na dort, vyzkoušejte dortíčky s jahodou
Jako obvykle nezůstane cukrářka z Jablonce na Nisou jen u marcipánového dortu, ale přidá i tip na domácí moučník. Tentokrát na čokoládové dortíčky s čerstvou jahodou.
Stačí ze zhruba centimetr vysokého upečeného piškotu vypíchat kolečka, slepit je krémem a a dát vychladit. Pak je namočíte do rozpuštěné čokolády a než čokoláda ztuhne, ozdobíte nahoře jahodou. A můžete podávat.