Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pavlova. Zkuste si dort pro baletky připravit jako vánoční dezert

aktualizováno 
Lehký dezert, se kterým zažijete skutečně nezapomenutelnou sladkou chvilku. To je Pavlova. Dort, u kterého se přou Australané s Novozélanďany o autorství. Jasné je jen to, že poprvé spatřil světlo světa někde v těchto končinách koncem 20. let minulého století. Na počest primabaleríny Anny Pavlovové.

Nejenže dezert Pavlova připomíná baletní sukni. Opravdu je tak lehký, že si ho může dovolit sníst i baletka. Originální verze se podávala se šlehačkou, ozdobená jahodami a kousky kiwi. Použít však můžete jakékoli nakyslé ovoce, výborné je i mango v kombinaci s barevně kontrastními ostružinami nebo borůvkami.  

Darina Křivánková, která tento dezert podávala hostům své bytové restaurace Na faře (více zde) během adventu, ho pro nás připravila s amaretto krémem. "Je chuťově bohatší než šlehačka a dodá dezertu další rozměr," dodala s úsměvem. Stejně jako dužnina mučenky, která by podle ní na Pavlově neměla chybět nikdy.  

Recept na Pavlovu s amaretto krémem

Na korpus pro Pavlovu budete potřebovat: 4 bílky, 220 g moučkového cukru, 2 lžíce kukuřičného škrobu a 2 lžičky vinného octa.

Fotogalerie

Z bílků ušlehejte tuhý sníh, poté do něj za stálého šlehání postupně přidejte cukr. Nakonec do hmoty zašlehejte škrob a vinný ocet.

Papír na pečení si přilepte na plech pomocí malého množství sněhové hmoty, na papír obkreslete podle menšího talíře kruh jako šablonu pro korpus.

Do vymezeného kruhu navršte ušlehanou hmotu jako 4 až 6 centimetrů vysokou "sněhovou horu". "Nemusí být dokonale uhlazená, určitá nepravidelnost je naopak vítaná," vysvětluje Darina během tvarování sněhové hmoty.

Troubu si předehřejte na 150 °C. Jakmile do ní vložíte sněhový korpus Pavlovy, stáhněte teplotu na 120 °C a pečte 80 minut. "Během pečení troubu nikdy neotvírejte, dezert by vám splaskl," varuje amatérská, ale zkušená cukrářka.

Poté nechte Pavlovu postupně chladnout v otevřené troubě. "Když tahle velká pusinka zcela vychladne, sundejte ji i s papírem opatrně z plechu, papír kolem korpusu uvolněte, chytněte ho za jeden roh, Pavlovu usaďte na podnos a papír opatrným rychlým pohybem stáhněte," popisuje nám Darina operaci, na které záleží, jestli to křehké nic zůstane pohromadě, nebo se vám rozpadne.

K načančaným uhlazeným dortům má Pavlova daleko, zato má jiné přednosti. A...

Dezert totiž může už během pečení nebo při následné manipulaci popraskat. "Patří to k věci a není to konec světa, na výslednou chuť to nemá žádný vliv," uklidňuje nás hostitelka, která těchto korpusů napekla už desítky. I ten, který pro nás nazdobila, upekla dopředu. Z pragmatického důvodu: abychom nemuseli čekat na jeho upečení a vychladnutí.

Zdobení a servírování je jednoduché. Na Pavlovou prostě navršíte krém a ozdobíte ji ovocem. "Správná Pavlova je na povrchu křehká a křupavá a uvnitř skrývá vláčnou, sladkou pěnu," popisuje Darina. Ale věřte tomu, že je lepší Pavlovu zkusit na vlastní jazýček. V kombinaci s nakyslým ovocem je to chuť, na kterou jen tak nezapomenete. Tak proč si ji nespojit třeba právě s Vánocemi.

Jak připravíte amaretto krém

Potřebné ingredience: 4 žloutky, 6 lžic cukru, 4 lžíce kukuřičného škrobu, 200 ml mléka, 200 ml smetany, 4 lžíce amaretta a 200 ml šlehačky.

Žloutky, cukr, mléko, smetanu, škrob a amaretto dejte do kastrolu, důkladně promíchejte a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.

Jakmile vznikne hustý krém pudinkové konzistence, sundejte kastrol z plotny a na povrch krému přitiskněte potravinářskou fólii, aby se na chladnoucím krému nevytvořil škraloup. Krém nechte vychladnout a do studeného krému postupně vmíchejte ušlehanou šlehačku. Vznikne vám hladká nadýchaná hmota.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz