Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pavlova. Zkuste si dort pro baletky připravit jako vánoční dezert

aktualizováno 
Lehký dezert, se kterým zažijete skutečně nezapomenutelnou sladkou chvilku. To je Pavlova. Dort, u kterého se přou Australané s Novozélanďany o autorství. Jasné je jen to, že poprvé spatřil světlo světa někde v těchto končinách koncem 20. let minulého století. Na počest primabaleríny Anny Pavlovové.

Nejenže dezert Pavlova připomíná baletní sukni. Opravdu je tak lehký, že si ho může dovolit sníst i baletka. Originální verze se podávala se šlehačkou, ozdobená jahodami a kousky kiwi. Použít však můžete jakékoli nakyslé ovoce, výborné je i mango v kombinaci s barevně kontrastními ostružinami nebo borůvkami.  

Darina Křivánková, která tento dezert podávala hostům své bytové restaurace Na faře (více zde) během adventu, ho pro nás připravila s amaretto krémem. "Je chuťově bohatší než šlehačka a dodá dezertu další rozměr," dodala s úsměvem. Stejně jako dužnina mučenky, která by podle ní na Pavlově neměla chybět nikdy.  

Recept na Pavlovu s amaretto krémem

Na korpus pro Pavlovu budete potřebovat: 4 bílky, 220 g moučkového cukru, 2 lžíce kukuřičného škrobu a 2 lžičky vinného octa.

Fotogalerie

Z bílků ušlehejte tuhý sníh, poté do něj za stálého šlehání postupně přidejte cukr. Nakonec do hmoty zašlehejte škrob a vinný ocet.

Papír na pečení si přilepte na plech pomocí malého množství sněhové hmoty, na papír obkreslete podle menšího talíře kruh jako šablonu pro korpus.

Do vymezeného kruhu navršte ušlehanou hmotu jako 4 až 6 centimetrů vysokou "sněhovou horu". "Nemusí být dokonale uhlazená, určitá nepravidelnost je naopak vítaná," vysvětluje Darina během tvarování sněhové hmoty.

Troubu si předehřejte na 150 °C. Jakmile do ní vložíte sněhový korpus Pavlovy, stáhněte teplotu na 120 °C a pečte 80 minut. "Během pečení troubu nikdy neotvírejte, dezert by vám splaskl," varuje amatérská, ale zkušená cukrářka.

Poté nechte Pavlovu postupně chladnout v otevřené troubě. "Když tahle velká pusinka zcela vychladne, sundejte ji i s papírem opatrně z plechu, papír kolem korpusu uvolněte, chytněte ho za jeden roh, Pavlovu usaďte na podnos a papír opatrným rychlým pohybem stáhněte," popisuje nám Darina operaci, na které záleží, jestli to křehké nic zůstane pohromadě, nebo se vám rozpadne.

K načančaným uhlazeným dortům má Pavlova daleko, zato má jiné přednosti. A...

Dezert totiž může už během pečení nebo při následné manipulaci popraskat. "Patří to k věci a není to konec světa, na výslednou chuť to nemá žádný vliv," uklidňuje nás hostitelka, která těchto korpusů napekla už desítky. I ten, který pro nás nazdobila, upekla dopředu. Z pragmatického důvodu: abychom nemuseli čekat na jeho upečení a vychladnutí.

Zdobení a servírování je jednoduché. Na Pavlovou prostě navršíte krém a ozdobíte ji ovocem. "Správná Pavlova je na povrchu křehká a křupavá a uvnitř skrývá vláčnou, sladkou pěnu," popisuje Darina. Ale věřte tomu, že je lepší Pavlovu zkusit na vlastní jazýček. V kombinaci s nakyslým ovocem je to chuť, na kterou jen tak nezapomenete. Tak proč si ji nespojit třeba právě s Vánocemi.

Jak připravíte amaretto krém

Potřebné ingredience: 4 žloutky, 6 lžic cukru, 4 lžíce kukuřičného škrobu, 200 ml mléka, 200 ml smetany, 4 lžíce amaretta a 200 ml šlehačky.

Žloutky, cukr, mléko, smetanu, škrob a amaretto dejte do kastrolu, důkladně promíchejte a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.

Jakmile vznikne hustý krém pudinkové konzistence, sundejte kastrol z plotny a na povrch krému přitiskněte potravinářskou fólii, aby se na chladnoucím krému nevytvořil škraloup. Krém nechte vychladnout a do studeného krému postupně vmíchejte ušlehanou šlehačku. Vznikne vám hladká nadýchaná hmota.

Autor:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky. Tentokrát se nám sešly...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz