Jakkoliv je to klasika – piškot, krém, želé – práce s roztřesenou, jakoby živou hmotou želé nebývá úplně jednoduchá. Existuje totiž milion věcí, které lze podcenit a při přípravě nezvládnout: správný poměr tekutiny a želatiny, ochucení, čirost, barevnost, zchlazení, ztuhnutí, protečení a podobně.
Retro ovocné dorty s želé |
Soutěžící bojovali srdnatě. A po dvou hodinách nabídli porotě jak dorty modernizované – tedy s krémem s použitím mascarpone, které jsme v osmdesátkách opravdu neznali, tak klasiku, tedy máslový krém s pudinkem. Ten porota složená ze dvou profesionálních cukrářů – Mirky van Gils Slavíkové a Josefa Maršálka – obzvlášť ocenila.
Nejvíc ovšem porotu dostal dort, který efektně kombinoval červenou barvu malin a zelených pistácií, stejně jako jejich chuť. A krásně se rosolovitě třásl, přitom držel pohromadě a želé při skousnutí křupalo. Vytvořila ho pečlivá paní Petra s bohatými zkušenostmi s pečením, recept na něj najdete níže.
„Pistáciový dort je efektní barvou i chutí, doplnila jsem ho o želé blok z malin. Krém je lehký, z tvarohu a sýra mascarpone. Nahoře maliny v průzračném želé,” uvedla o něm lakonicky jeho šikovná autorka.
Recept na pistáciový želé dort s malinami
Na pistáciový korpus potřebujete:
- 4 vejce
- 180 g cukru moučka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 170 g hladké mouky
- 3 lžíce vroucí vody
- 3 lžíce pistáciové pasty, eventuálně kapku zelené potravinářské barvy
Nejprve si připravte korpus do trouby. Během šlehání krému si pak připravte i želé blok, který dejte ztuhnout do mrazáku.
Troubu si předehřejte na 170 °C. Do mísy si odvažte a smíchejte mouku s práškem do pečiva a v robotu začněte šlehat celá vejce cca 6 minut. Potom přidejte cukr a šlehejte ještě dalších 7 minut. Přidejte vroucí vodu, vypněte robot a přidejte pistáciovou pastu a mouku (případně pár kapek barviva). Pečte cca 40 minut v kulaté formě o průměru 20 cm.
Momentky z přípravy dortu, jehož autorka by se nenechala zahanbit ani zkušenou profesionální cukrářkou.
Na želé blok si připravte:
- 300 g pyré z malin
- cca 50 g cukru krupice
- 4 plátky želatiny
Na želé blok vložený uvnitř dortu (viz foto rozkrojeného dortu) si propasírujte maliny (cca 300 g pyré), namočte plátky želatiny do studené vody, pyré s cukrem nahřejte, přidejte vyždímanou želatinu a smíchejte do rozpuštění. Nakonec nalijte do menší formy nebo ráfku vyloženého potravinovou fólií a dejte ztuhnout do mrazáku (cca na 15 minut).
Ingredience na krém:
- 250 g mascarpone
- 200 g jemného tvarohu
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g práškového cukru
Všechny surovin na krém dejte do šlehače a promíchejte je na hladký krém.
Korpus podélně rozřízněte, pláty natřete krémem a položte mezi ně i zatuhlý želé blok. Sáčkem s cukrářskou hladkou špičkou nastříkáme mantinely a ještě lehce zatřeme i nahoře. Přiklopte, celý dort obmažte zbytkem krému, nahoře poklaďte ovocem a dejte vychladit.
Při přípravě želé postupujte podle konkrétního návodu na sáčku. Kromě vlastního želé potřebujete ještě čerstvé velké maliny, na jeho dochucení pak cukr krupici a citron. Z fólie si před nalitím želé na ovoce vyrobte mantinel, pak dort zalijte připravenou želatinou a celý výrobek dejte opět ztuhnout. Nakonec sundáme mantinel, trochu uhlaďte krém a dort dozdobte loupanými nasekanými pistáciemi.