Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Travní semeno před výsevem promíchejte, radí hodinový manžel

aktualizováno 
Po letošním suchém létu to mnohý trávník odnesl a dosud jsou na něm lysá místa. Právě teď je podle Jirky Houfa čas trávník obnovit a dosít.

Semena před setím pořádně promíchejte. | foto: Playtvak.cz

„Lepší je dosívat na podzim. Máme rovnoměrnější teploty, vlhkost v půdě a travní semeno pak krásně zaklíčí,“ radí. Vytipujte si holá místa a na hloubku rýče zryjte. Až obrátíte půdu, je vhodné ručně vybrat kořínky plevele, aby nesoutěžil s nově vyrostlou trávou.

Fotogalerie

Další důvod, proč sít na podzim, je ten, že přes zimu se trávník nezatěžuje chůzí, tráva hezky zakoření a až po zimě přijde vláha, rovnou je možné trávník začít sekat.

Je velké množství druhů směsí pro osev trávy, záleží na tom, k čemu budete trávník používat. V návodu vždycky najdete, na kolik metrů čtverečních vystačí balení.

„Co ale v návodech nenajdete, je, že před výsevem byste měli semena přesypat do nádoby a promíchat. V pytlíku se totiž jednotlivé druhy semen sesypávají podle velikosti. Malá jsou dole, velká nahoře. Kdybyste začali sít jen tak, že byste hrábli do pytle, budete mít každý kus trávy jiný,“ vysvětluje Houf.

Na vysévání existují různé pomůcky – rozmetače nebo vozíky. Nejjednodušší je však u takto malých ploch postupovat podle selského rozumu a připravenou zeminu lehce „pocukrovat“. Výsledek i tak určitě bude dostačující.

Nakonec vezměte hrábě a zeminu propracujte tak, aby se semínka zapravila do hloubky 1–1,5 centimetru. Někteří lidé ještě zeminu zašlapávají nebo udusávají válcem, ale stejně tak bude stačit i prostá zálivka.

Na celý díl Hodinového manžela se můžete podívat na videu z Playtvaka.

Autor:




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Svlačec rolní (Convolvulus arvensis)
Na neodbytný svlačec platí mulčování a postupná regulace

Úhlavní nepřítel zahrádkářů má atraktivní bílé květy, ale zaplevelit zahradu dokáže během chvilky. Jak na něj? Rozlučte se s představou, že ho zlikvidujete...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Opal je typický krásným, zlatavě žlutým, rustikálním vzhledem, výrazně křupavou...
Česká jablka se u nás prodávají málo, ale v zahraničí slaví úspěchy

Přestože se v českých obchodech prodávají více jablka vypěstovaná v zahraničí, existují české odrůdy, které jsou naopak v cizině oblíbené. Nejen mezi...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.