Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dřevěné uhlí v grilu nejsnáze zapálíte pomocí komínu

aktualizováno 
Kdo chce urychlit proces roztopení dřevěného uhlí, měl by vyzkoušet jednoduchý komínek, který usnadní a zrychlí proces přípravy. Anebo si pořídit gril, který má komín v těle.

Schéma startovacího komínku | foto: Weber

Grilování si lze ulehčit nákupem plynového nebo elektrického grilu. Tam není se zapalováním potíž. Hodně gurmánů ale dodnes nedá dopustit na nezapomenutelnou chuť masa nebo zeleniny připravovaného na klasickém dřevěném uhlí. Jde jen o jediné: jak jednoduše, spolehlivě, v co nejkratším čase a bez zápachu připravit gril k akci.

Roztápět dřevěné uhlí pomocí dřevěných třísek většinou znamená přetrpět počáteční fázi, kdy ohniště kouří. Na chatě nebo chalupě uprostřed přírody to může patřit k sezonní romantice, doma na zahradě ale počítejte s tím, že sousedi mající čerstvě pověšené prádlo budou protestovat. Proto je vhodnější zvolit méně bolestné procedury a zapalovat pomocí pevných nebo tekutých podpalovačů.

Komíny jako urychlovače

Naplněný startovací komínekZatím méně používaným způsobem je roztápění pomocí "startovacího" komínku od výrobce Weber. Prodává se jako doplněk a lze ho použít na všechny běžné grily. "Je to jakási trubice, dole s vylisovanými průduchy. Naplní se do poloviny uhlím, pak se vloží jedna až dvě kostky pevného lihového podpalovače a dosype až po kraj. Tím, že je uhlí navrstveno do výšky, méně se ochlazuje a podporuje se počáteční rozhoření," popisuje Tomáš Kos ze serveru Grily-krby.cz, který patří mezi nadšené propagátory této jednoduché pomůcky.

Nažhavené uhlí se nasype do griluPak stačí na dně grilu zapálit podpalovač a plný komínek na kostky položit. Zhruba po půlhodině bude mít uhlí správnou teplotu, vysype se do grilu, přidá se grilovací mřížka a je hotovo.

Na podobném principu fungují i grily Barbecook. Ty se zapalují dokonce tak, že se vůbec nemusí použít podpalovač, ale do nohy grilu se vloží několik listů novin, dosype se uhlí - podle výrobce by mělo být připravené během 15 minut. Komínek samotný koupíte asi za 900 korun, grily Barbecook funkcí QuickStart se prodávají podle provedení od 1 500 korun.

Jak to celé funguje, se můžete podívat na videu.

Vsaďte na horkovzdušnou pistoli

Kdo má poblíž svého grilovacího stanoviště elektrickou zásuvku, může k roztopení grilu použít horkovzdušnou pistoli, jaká se najde v mnohé domácí dílně. Stačí dokoupit speciální děrovaný nástavec s tryskami, který se zastrčí pod uhlí.

Tryska pro roztápění uhlí se nasadí na horkovzdušnou pistoli

Proč Pe-Po nevoní

Mezi klasické podpalovače patří staré dobré Pe-Po, pevný podpalovač. "Je ale na bázi petroleje, proto mnoha lidem nevoní a mají představu, že by jídlo od něho mohlo zapáchat, což ale podle mě není pravda. Než se uhlí roztopí, veškeré zbytky zápachů zmizí," popírá letitou nechuť k zapalování grilu tímto podpalovačem Martin Pírek ze Severochemy, která přípravek vyrábí. Nicméně připouští, že kvůli tomuto problému vyrábějí i tekuté podpalovače na bázi ethanolu, který je méně "aromatický", ale i rychleji vyhoří.

Lihový gelový podpalovačTekuté lihové podpalovače jsou spolehlivé a rozhodně nemohou na mase nechat stopu. Je třeba s nimi ale zacházet velmi opatrně. Hranička uhlí se polije a nechá asi minutu stát, aby se uhlí mohlo dostatečně nasáknout. Teprve pak se zapálí. Rozhodně se nedoporučuje podpalovač vlévat do ohniště ve fázi, kdy jsou už uhlíky rozžhavené - tady hrozí popálení.

Existují ale i pevné a gelové podpalovače na lihové bázi, ty by neměly působit problémy se zápachem, navíc vyhoří za podstatně delší dobu, proto dají dřevěnému uhlí delší čas k podpálení.

Čím topit

Grilovat lze i na žhavých polenech ze zpola vyhaslého táboráku. Většina lidí ale nebere grilování jako vedlejší produkt posezení u ohně. Maso upravují na grilu a účelem je co nejdříve dosáhnout grilovací teploty.

Pak už jen zbývá rozhodnout se mezi dřevěným uhlím a briketami. Klasické dřevěné uhlí se obvykle dříve a snáze zapálí, rychle ale vyhoří.

Komu nejde jen o rychlou přípravu jednoho chodu, a naopak předpokládá, že se sezení s přáteli protáhne, měl by spíše zvolit brikety, které daleko déle drží teplotu. A i když se schýlí k přestávce mezi jednotlivými chody, stačí přisypat ke žhavým uhlíkům malou vrstvu briket a teplota se snadněji bude udržovat během celého večera.

Jak zapalujete zahradní gril vy? Podělte se s ostatními v diskuzi!

Autor:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.