Diskuze
Nechte dřevo alespoň rok vyschnout. Nejvíce zahřejí habr a dub
Děkujeme za pochopení.
J76i33ř94í 12S72o75u41č48e75k
„Nejvíce zahřejí habr a dub“
Je krásné, když se článek tváří, jako že vyvrací zažité mýty a přitom na nich sám staví. Veškerá srovnání ve článku jsou platná pouze po přepočtu na prostorový metr. Neplatí pro pevná paliva standardně udávanou výhřevnost na kilogram. Vzhledem k tomu, že habr i dub jsou dřeva s vysokou hustotou a vyšším podílem minerálních látek, hoří pomalu, takže i ono teplo vydají za dlouhou dobu. Takže „Nejvíce zahřejí habr a dub“ neplatí. Pokud se chce člověk rychle zahřát, bude preferovat dřevo, které má sice vysokou výhřevnost, ale zároveň hoří rychle, takže rychle vydá teplo. To jsou bříza a jehličnany. V případě otevřeného krbu tedy bříza. Dub je vhodnější na udržování ohně.
M61a20r38t34i97n 27V62y92s18k57o13c31i89l
Objevny clanek, vazne. A novinama se topit vyplati? Jakou maji vyhrevnost? Vydrzi horet v kamnech celou noc?
M28i46l11o15š 76K17o62v32a45č
Výhrevnost dreva je rovnaká ,kilo dreva z duba a kilo dreva ze smreku má cca rovnakú výhrevnost. Ale paleta pri rovnakém objemu dreva má rozdílnou váhu ,nejtežší je akát takže když si koupíte paletu akátového dreva získate nejvíc kilogramu dreva a tým i víc energie ,takový smrek je asi o 30% lehčí a tým pádem máte míň kilo dreva na palete a mene energie. Smrk ,borovice má živicu a rychlo horí toto drevo je vhodné na začátek na založení ohne. Drevo musí být suché aspoň rok ,dva sušené,jinak je to škoda penez. Jinak drevo je nejhorší palivo pro ekologii ,unikají prašné částice,lepší jsou drevené brikety a uhlí. Drevem by se melo zakázat topit .
M79i52l19o56š 96K46o42v23a94č
U dreva musíte porád čistit komín často i dvakrát ročne to je tou prašností a hodne prachu uniká do ovzduší za to když topíte uhlím máte čistý komín porád a nemusíte čistit i nekolik let. Ten prach potom škodí na dýchací cesty proto by se se drevem nemelo topit.
P80a18v40e17l 51J24e52ř85á79b80e53k
Odvětvovací sekyry v "hausech" nejsou prakticky v nabídce - navíc neumím si představit člověka kutila, jak osekává větve na poraženém silnějším stromu. Respektive umím - a nezřídka to bolí. Rozseknutá noha byl hodně častý úraz i zkušených dřevorubců. Odvětvovací sekyra má trochu jinak nasazené topůrko, toho se všimne i laik.
Bříško na štípací sekyře je proto, aby se nezasekla hluboko do dřeva, jako kdyby měla jen klínový tvar.
Menší bříško než klasická štípací má univerzální sekyra se kterou se dá jak štípat, tak i osekávat, ale - tu nejčastěji nosí dřevorubci - na osekávání, ale zatloukání platových klínů při kácení a dělání špičky na prutu a řezů na buřtech, protože s nožem se nenosí.
A pokud jde o výhřevnost - habr, buk, akát a až potom dub - ten má dost tříslovin.
Nejvíc zahřeje hodně "svalnatý" habr. Než ho rozštípete, tak zjistíte, že nejlepší je - zemní plyn.
Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen
Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...
Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato
Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo
Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....
Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů
Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje
Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...
Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník
Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...
Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo
Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....
Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen
Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...
Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?
Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!