Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Dřevorubec Martin Komárek v Plzni deklasoval soupeře z devíti zemí

  10:05aktualizováno  10:05
Plzeň hostila největší dřevorubecký závod Evropy a vytvořila fantastickou diváckou kulisu. Domácí Martin Komárek zcela ovládl tento závod a s přehledem zvítězil.

Plzeňské stupně vítězů | foto: Timbersports.cz

Plzeň hostila prestižní a letošní největší evropský závod v dřevorubeckých sportech STIHL Timbersports Euro Challenge. Více než 5 000 diváků vytvořilo nezapomenutelnou atmosféru. V závodě se představilo 14 borců z devíti zemí. Hlavními hvězdami byli vicemistr světa Christophe Geissler ze Švýcarska, Dirk Braun z Německa a především domácí Martin Komárek, držitel světového rekordu disciplíny STIHL Stock Saw a třetí nejlepší dřevorubec světa 2010 a 2011.

To, že je naší dlouholetou jedničkou, dokázal i bezproblémovým vítězstvím v tomto prestižním závodě. České zastoupení doplnili také několikanásobný mistr ČR a mistr ČR 2011 Jan Svoboda, dřevorubci Aleš Svoboda, Jan Kamír, Zdeněk Maťha a Jan Wáwrů.

Jak se soutěží

Podívejte se na přehled disciplín, ve kterých soutěží dřevorubci.

"Jsem nesmírně rád, že se mi podařilo vyhrát. Vítězství v pěti disciplínách ze šesti, třetí místo v single bucku a celkový počet 82 bodů z možných 84 je fantazie. Je to pro mě ještě cennější, protože zatím trénuji jen zvolna a moje hlavní sezona začne až později. A hlavně tento závod byl mým snem a podílel jsem se na něm i jako pořadatel. Proto je pro mě asi největším vítězstvím, že se vše podařilo na výbornou a Plzeň viděla nezapomenutelný závod. Děkuji moc divákům za vynikající podporu," komentoval Komárek.

"Diváci viděli, že vrcholný Timbersports už dávno není jen o mně. Mnoho našich kluků se může rovnat nejvyšší evropské špičce, což dokládá i fantastické čtvrté místo mladého Zdeňka Maťhy a páté Jana Svobody."

Springboard je jeho oblíbenou disciplínou

Hned v úvodní disciplíně Springboard Martin Komárek dokázal, že je jeho oblíbenou disciplínou a ve výborném čase 51,80 s se ujal vedení, následován Francouzem Giguetem. Ve dvou následujících disciplínách také dominoval.

Radující se Komárek po vyhlášení výsledků

Radující se Komárek po vyhlášení výsledků

Martin Komárek na disciplíně Springboard

Martin Komárek při disciplíně Springboard

Smolnou se stal Standing block chop pro jednoho z favoritů Dirka Brauna, kde skončil poslední. V polovině závodu byl na prvním místě Martin Komárek s maximálním počtem 42 bodů. V řezání jednomužnou pilou Single buck ukázal Dirk Braun, proč je držitelem evropského rekordu. Časem 11,54 zaostal jen šest setin za svým maximem.

Martin Komárek byl v této disciplíně třetí a s přehledem si udržel celkové vedení. V předposledním Underhandu chopu (přesekání ležícího kmene) Martin opět zvítězil a zcela suverénně si pozici upevnil.

Řezání pilou míchá pořadím

Závěrečná Hot saw aneb řezání pilou s neomezeným výkonem dokáže mnohdy řádně zamíchat pořadím. Tato disciplína se stala osudnou pro mnoho favoritů v čele s Geisslerem a Braunem, kteří byli diskvalifikováni a získali nula bodů. Naopak Martinovi se Hot saw velmi povedla a s časem 6,82 s za sebou opět nechal celé závodní pole.

Martin Komárek tak naprosto suverénně zvítězil a získal 82 bodů z 84 možných. To znamená, že jen v jedné disciplíně byl třetí a všechny ostatní vyhrál. Zároveň se stal i nejlepším v práci s pilou a sekerou a získal tituly best sawmen a best axemen.

Druhý skončil 52letý matador Gilles Giguet a bronz získal švýcarský favorit Christophe Geissler. Těsně pod stupni vítězů skončil Zdeněk Maťha, který se tomuto sportu věnuje teprve od roku 2009. Na pátém místě se umístil několikanásobný mistr České republiky Jan Svoboda.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Chleba používám jako modelovací hmotu, popisuje mladá šperkařka Lhotská

Ukázky z tvorby Elišky Lhotské z edice New Archeology

Snubní prstýnky nebo náušnice se dají vyrobit na základě různých vzorů. Ovšem Eliška Lhotská je dokáže vytvořit podle...

Nové akumulátory budou umět pohánět stroje na více druhů napětí

Řemeslníkům nový akumulátor usnadní práci.

V květnu se začínají prodávat nové druhy Li-ion akumulátorů. Řemeslníkům usnadní práci - na jeden typ akumulátoru mohou...

VIDEO: Dřevěné modely jsou dokonale funkční. Pohánějí se gumičkou

Modely jsou velmi precizně a funkčně provedené.

Ukrajinská společnost Ugears v dnešní přetechnizované době sází na mechanický pohon. Vyrábí stavebnice dřevěných...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz