Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Druhotné otravy houbami

  9:00aktualizováno  9:00
Při požívání hub je velmi důležité se přesvědčit o tom, zda je houba jedlá či ne. Otravy houbami jsou velmi časté a nebezpečné. Lidé si život komplikují svou vlastní nepozorností. Zde je několik možností otrav.

Hřib koloděj je nutno před požitím tepelně upravit | foto: houbar.cz

Mezi nejvážnější druhotné otravy patří ty, způsobené zapařenými a starými houbami. Musíme si uvědomit, že utržené plodnice hub ještě nějakou dobu žijí a dýchají. Máme-li je uloženy v neprodyšném obalu nebo je v takovém obalu delší dobu skladujeme, dojde poměrně rychle k zapaření a v plodnicích se rychle rozmnožují patogenní organizmy.

. Víte, že existují také nepravé otravy houbami?

1) Primární

nesnášenlivost hub

imunitní reakce organismu s některými látkami obsaženými v houbách

2)Sekundární

otravy těžkými kovy, pesticidy a dalšími chemikáliemi

poškození organismu radioaktivitou

Totéž platí o nedostatečné tepelné úpravě hub. Některé druhy, např. hřib koloděj (Boletus luridus), jsou za syrova toxické. Toxinů je zbavíme jen delší tepelnou přípravou jídla. Delším varem můžeme zničit některé mikroorganizmy, které se v plodnicích rozmnožily - a také jejich toxiny.

Některé druhy hub, např. bedly (Macrolepiota), pavučince (Cortinarius), pečárky (Agaricus), některé čirůvky nebo hřibovité houby mají schopnost koncentrovat těžké kovy (olovo či rtuť). Nedoporučujeme tedy sbírat houby v blízkosti silnic, chemických nebo slévárenských závodů apod.cl


 

Druhotné otravy se projevují především jako gastroenteritidy (žaludeční a střevní problémy), někdy i jako otrava organismu. Většina z nich má sice bezproblémový průběh, ale zejména otrava botulotoxinem může především u dětí a starých osob končit smrtí. 

Autoři:




Nejčtenější

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Další z rubriky

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.
Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend MF DNES Veronika „Koko“ Kokešová...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.