Na těsto budete potřebovat 400 g polohrubé mouky, 250 g tuku na pečení, 1 vanilkový (vanilinový) cukr, 3 lžíce kakaa a 6 lžic mléka. Na náplň 1 kg tvarohu, 300 g cukru, 1 vanilkový (vanilinový) cukr, 4 žloutky, sníh ze čtyř bílků a hrozinky.
Fotogalerie z přípravy |
Polohrubou mouku si vysypte na hromádku na vál a uprostřed udělejte důlek. Do něj si na kousky pokrájejte změklý tuk na pečení, přidejte 3 lžíce kakaa a vanilkový cukr. Směs zpracovávejte rukama, od krajů do středu, aby se mouka s tukem pěkně propojily. Pak do ní přidejte mléko. To zapracujte do těsta pomocí nože, opět směrem od krajů do středu.
Hotové těsto by mělo mít pevnou suchou konzistenci. Rozdělte ho na dvě poloviny, zabalte je do mikrotenu nebo fólie a strčte do mrazáku. Těsto musí skutečně ztuhnout, aby se dalo strouhat. Pak první půlku těsta nastrouhejte na hrubém struhadle na dno formy a rozprostřete ho až do okrajů do stejnoměrné vrstvy.
Další vrstvou bude náplň: tvaroh smíchejte s cukrem a žloutky a vmíchejte hrozinky (můžete je předtím přes noc namočit do rumu). Z bílků ušlehejte tuhý sníh, který lehce vmíchejte do tvarohové směsi, aby zůstala nadýchaná. Tvarohovou vrstvu do formy opatrně rozprostřete tak, aby nespadl sníh. Z mrazáku si pak vyndejte druhou část těsta, kterou nastrouhejte a rozprostřete navrch. A můžete dát péct do trouby předehřáté na 170 °C na zhruba 45 minut.