Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Pražské dvoutýdenní slůně běhá při pěkném počasí venku

aktualizováno 
V pátek byly prvorozenému potomkovi slonice Tamary dva týdny a má se čile k světu. Jeho původně vrtkavé nohy už získaly větší jistotu a s větším slůnětem Maxem spolu vycházejí skvěle, takže od minulého pondělí už chodí každé odpoledne společně do venkovního výběhu. Tedy pokud to dovolí počasí.

Dospělí členové pražského sloního stáda i téměř čtyřletá samička Sita budou ve venkovních výbězích k vidění téměř po celou zimu, slůně narozené před dvěma týdny (vše o jeho narození, fotogalerii a první video najdete zde) jen do té doby, dokud vydrží pěkné podzimní počasí.

Fotogalerie

Poprvé se Tamařin zhruba osmdesátikilový drobeček proběhl ve venkovním výběhu Údolí slonů spolu s půlročním Maxem - samozřejmě pod dohledem matky Tamary a tety Janity - v pondělí odpoledne. A pokud teplejší počasí vydrží, budou si krátké procházky zhruba od 13 hodin dopřávat i nadále. Zda však dva nejmladší členové sloního stáda půjdou se svými matkami ten který den ven, rozhodují chovatelé spolu s kurátorem až podle aktuálního počasí.

Neznamená to ovšem, že byste v případě horšího počasí Tamařino slůně a Maxe neviděli vůbec. Najdete je ve vnitřní expozici, kde je přes sklo můžete pozorovat pěkně z nadhledu.

Prvorozené slůně mladičké samice Tamary (o jejím příjezdu ze Šrí Lanky více zde) a samce Ankhora původem z Barmy (více o něm zde) chovatelé považují za velmi šikovné už od porodu. A přestože je Tamara prvorodička, o své mládě se stará vzorně a v případě potřeby ho před silnějším Maxem chrání.

Ačkoliv je dvoutýdenní sameček drobnější, chovatelé mají pod kontrolou, že pravidelně pije. Jako u všech mláďat savců šla jeho váha první dny po porodu trochu dolů, teď už na váze pomalu přibývá. U slůňat to bývá zhruba 1 kg za den, jak mají chovatelé vyzkoušené u samičky Sity i půlročního Maxe.

Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Takto Sergej servíruje hlemýždě návštěvníkům na své hlemýždí farmě.
S chovem hlemýžďů na jídlo začal Rus díky embargu. Takže ho chválí

Podnikavcům na ruském venkově pomohlo napětí mezi Moskvou a Západem, ze kterého před třemi lety vzešlo embargo na dovoz potravin z EU a USA. Sergej Balajev,...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Přeživší ptáky se snaží zachraňovat místní ochránci zvířat.
VIDEO: Hurikán Irma zahubil stovky kubánských plameňáků

Stovky karibských plameňáků v severní oblasti Kuby zabil hurikán Irma, který zasáhl zemi rychlostí až 260 kilometrů za hodinu. Podle některých svědků mohou být...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.