Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště vhod.
Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý obsah vody a škrobu i různou paletu chutí. | foto: Martin Kuciel

Dýně jsou příbuzné s cuketami a melouny. Pod slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý obsah vody a škrobu i různou paletu chutí. Obsahují i karotenoidy, které zbarví omáčky s máslem do oranžova.

Dýně do lednice nepatří

Při nákupu vybírejte podle druhu dýně, velikosti a stavu slupky. U celých plodů je důležitá nepoškozená slupka – bez změklých míst a bez hlubokých vrypů. Zralá má zaschlou stopku a u některých druhů má i typické bílé ojínění (u muškátových dýní).

Celou dýni skladujte na suchém a chladném místě (okolo 15 °C, ne v lednici) tak, aby kolem ní mohl volně proudit vzduch. Pokud ji skladujete déle, občas ji prohlédněte, jestli se na některém místě nekazí. U velkých dýní počítejte s nutným zpracováním, protože jakmile se jednou dýně zakrojí, zkrátíte její trvanlivost na několik dní.

Nakrojená dýně zabalená do fólie vydrží v lednici asi týden. Naporcovanou můžete bez větší újmy i zmrazit. Jen ji předtím zabalte do potravinové fólie, aby na povrchu neosychala.

Větší kousky jsou lepší

Ačkoliv se druhy dýní liší tvarem i chutí, uvnitř jsou všechny stejné a odvíjí se od toho i jejich příprava. Vždy ji zbavte zaschlé stopky a pak ji opatrně rozpůlte. Dávejte si pozor na nůž, ať se vám na tvrdém povrchu nesmekne.

Dýni pak zbavte vláknitého středu se semínky. Nejlépe to jde velkou lžící, kterou střed snadnou vydloubnete. Slupka se až na výjimky (a u všech japonských dýní) loupe. Poradíte si škrabkou nebo malým nožíkem. Válcovité nebo podlouhlé plody si můžete opřít o pracovní desku a okrájet nožem.

Dýně na řezu nehnědne ani nemění barvu, jen postupně osychá. Zabalená ve fólii ale vydrží i několik dní v lednici, snadno se také mrazí. Při krájení na kousky vždycky zvažte styl přípravy. Snadno měkne a ztrácí tvar, takže ji pro delší tepelnou úpravu ponechte raději ve větších kusech.

Jak na pečenou dýni

Pečení je základní úprava vcelku i na kousky. Dýně pak změkne a zároveň ztratí část vody, takže její chuť bude plnější. Cukry v ní také při vyšších teplotách karamelizují. Dýně se při tom zabarvuje a její chuť nabírá na intenzitě.

Pečení vcelku je nejrychlejší na zpracování. Stačí ji jen rozpůlit, vydlabat a pak péct řeznou stranou dole na plechu vystlaném pečicím papírem. Při teplotě 180 °C změkne asi za 30 minut. Ztratí přitom jen část tekutiny a zkaramelizuje jen na ploše řezu. Takhle upravenou ji můžete použít na pyré a je to i perfektní základ pro dlouhodobé uskladnění přebytků v mrazáku.

Pokud dýni naporcujete na silnější plátky nebo hranolky, můžete je péct rychleji a při vyšší teplotě. Před pečením je potřeba ji potřít trochou tuku a osolit. Přidat můžete aromatické bylinky, koření nebo česnek.

Dýně se v tomto případě peče rychleji a při vyšší teplotě (220 °C). Pokud ji budete v průběhu pečení otáčet, bude mít i rovnoměrně opečený a karamelizovaný povrch.

Dýňové pyré

Oblíbená a univerzální úprava. Je to základ pro polévky, krémy a omáčky. Vedle toho je ale pyré i výchozím bodem pro všechny případy, kdy chceme dýni použít jako ingredienci.

Pyré získáte rozmixováním uvařené dýně v tekutině. Můžete ji nakrájet na kousky, opéct na tuku, zalít a povařit do změknutí. Nebo ji jednoduše upéct a rozmixovat s vývarem. Prosté vaření bez ochucení použijte tam, kde chcete získat neutrální sladkou chuť dýně.

Dýňové pyré můžete používat do těst a na zahuštění. Skvělé je v těstě na noky, čerstvých těstovinách, v bramborové kaši a v risottu. Výrazně ochucené pyré můžete na poslední chvíli vmíchat prakticky k jakékoliv sacharidové příloze.

Aby pyré dobře chutnalo, je potřeba ho vždy dostatečně osolit. Chuť závisí i na použité tekutině, se kterou ji rozmixujete. Ke sladké a trochu ploché chuti dýně se skvěle chodí výrazné chutě. Funguje kyselost, pálivost i vůně aromatického koření.

Dušená dýně

Na dušení se hodí větší kostky, které si lépe udrží tvar. Můžete začínat opečením na tuku i bez něho. Klíčové je ale to, aby se dýně dusila v tekutině plné chuti. To můžete zajistit použitím vývaru, aromatických bylinek, další zeleninou, která pustí šťávu, i kořením.

Pomalé bublání v hrnci dýni prostě sluší a můžete ji takhle zapojit do nespočtu tradičních receptů. Kombinace s další zeleninou, luštěninami i masem pak získají zaoblený a správně domácký charakter. Dýně totiž při dušení jídlům dodá sladkost, plnost a částečně je i zahušťuje.

Původní článek je převzat z Prkýnka pana Cuketky a byl redakčně zkrácen.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...