Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

aktualizováno 
Kalifornský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen to, že se zkazí méně potravin během cesty z pole k zákazníkovi, ale také to, že se nemusí sklízet nedozrálé plody, které teprve během cesty „dojdou“.

Představte si tu chuť, kdyby se rajská jablka sklidila až v okamžiku, kdy mají optimální chuťové vlastnosti. Přesto se dostala k zákazníkovi, aniž by se zkazila. O to se snaží start-up ze Santa Barbary (Kalifornie, USA). Chtěl by nahradit zastaralé způsoby ošetření ovoce a zeleniny například voskováním nebo skladováním v plynu.

V principu se Apeel Sciences pomocí přípravku Edipeel pokouší vytvořit bariéru pro působení oxidace, ztrátu vody a přístupu vzdušných plísní, které stojí za zkázou potravin. Z použitého rostlinného materiálu, jako je listí či slupky z vinné révy, vyrobili jedlou bariéru, která dokáže potraviny „ubránit“.

Fotogalerie

Výrobek byl již ve větším měřítku vyzkoušen v Africe po záštitou nadace Gatesových, kde se zkoušelo, zda se podaří prodloužit životnost sklizně manioku, který je v afrických státech důležitým zdrojem výživy.

Problém je v tom, že po vykopání se velmi rychle zhoršuje kvalita kořene, ztrácí se škrob a drobní pěstitelé nestihnou maniok prodat do výkupu pro komerční zpracování.

„Pokud se nestihne zpracovat do 24 až 48 hodin, můžete přijít o značné množství výtěžku úrody,“ řekl pro deník The New York Times Rob Horsch, který vede zemědělský výzkumný a vývojový tým v nadaci Billa a Melindy Gatesových.

Podle zkoušek Edipeel více než zdvojnásobil trvanlivost manioku, pomáhal kořenu zachovat škrob dost dlouho na to, aby se získal čas přepravit ho do zpracovatelského závodu. Podle analýzy společnosti Apeel Science by jen v Nigérii, kde přípravek zkoušeli, produkt Edipeel přinesl asi miliardu dolarů ušetřených při pěstování a sklizni manioku.

V současné době proběhly už zkoušky u Food and Drug Administration USA, což je úřad zodpovědný za výživu a ochranu veřejného zdraví. Podle jeho úsudku je přípravek Edipeel bez problémů jedlý a naprosto nezávadný a bezpečný pro prodej.

V praxi by to mělo fungovat tak, že jakmile se budou potraviny pohybovat po dopravníkovém pásu, přibude před balením jeden krok: namočení do roztoku nebo jiný vhodný způsob aplikace.

Podle tvůrců přípravku by se tímto způsobem mělo celosvětově podstatně snížit plýtvání potravinami, což by navíc mělo snížit tlak na zemědělce pro používání pesticidů a chemických hnojiv kvůli nutnosti zvyšování produkce. Podle výrobce by se měl přípravek na trh dostat během roku 2017.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Najdete na iDNES.cz