Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

aktualizováno 
Kalifornský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen to, že se zkazí méně potravin během cesty z pole k zákazníkovi, ale také to, že se nemusí sklízet nedozrálé plody, které teprve během cesty „dojdou“.

Představte si tu chuť, kdyby se rajská jablka sklidila až v okamžiku, kdy mají optimální chuťové vlastnosti. Přesto se dostala k zákazníkovi, aniž by se zkazila. O to se snaží start-up ze Santa Barbary (Kalifornie, USA). Chtěl by nahradit zastaralé způsoby ošetření ovoce a zeleniny například voskováním nebo skladováním v plynu.

V principu se Apeel Sciences pomocí přípravku Edipeel pokouší vytvořit bariéru pro působení oxidace, ztrátu vody a přístupu vzdušných plísní, které stojí za zkázou potravin. Z použitého rostlinného materiálu, jako je listí či slupky z vinné révy, vyrobili jedlou bariéru, která dokáže potraviny „ubránit“.

Fotogalerie

Výrobek byl již ve větším měřítku vyzkoušen v Africe po záštitou nadace Gatesových, kde se zkoušelo, zda se podaří prodloužit životnost sklizně manioku, který je v afrických státech důležitým zdrojem výživy.

Problém je v tom, že po vykopání se velmi rychle zhoršuje kvalita kořene, ztrácí se škrob a drobní pěstitelé nestihnou maniok prodat do výkupu pro komerční zpracování.

„Pokud se nestihne zpracovat do 24 až 48 hodin, můžete přijít o značné množství výtěžku úrody,“ řekl pro deník The New York Times Rob Horsch, který vede zemědělský výzkumný a vývojový tým v nadaci Billa a Melindy Gatesových.

Podle zkoušek Edipeel více než zdvojnásobil trvanlivost manioku, pomáhal kořenu zachovat škrob dost dlouho na to, aby se získal čas přepravit ho do zpracovatelského závodu. Podle analýzy společnosti Apeel Science by jen v Nigérii, kde přípravek zkoušeli, produkt Edipeel přinesl asi miliardu dolarů ušetřených při pěstování a sklizni manioku.

V současné době proběhly už zkoušky u Food and Drug Administration USA, což je úřad zodpovědný za výživu a ochranu veřejného zdraví. Podle jeho úsudku je přípravek Edipeel bez problémů jedlý a naprosto nezávadný a bezpečný pro prodej.

V praxi by to mělo fungovat tak, že jakmile se budou potraviny pohybovat po dopravníkovém pásu, přibude před balením jeden krok: namočení do roztoku nebo jiný vhodný způsob aplikace.

Podle tvůrců přípravku by se tímto způsobem mělo celosvětově podstatně snížit plýtvání potravinami, což by navíc mělo snížit tlak na zemědělce pro používání pesticidů a chemických hnojiv kvůli nutnosti zvyšování produkce. Podle výrobce by se měl přípravek na trh dostat během roku 2017.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

Otevřít víno vypadá jako triviální úkon, ale s nekvalitní vývrtkou to dá hodně...

Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

Najdete na iDNES.cz