Ekologické zemědělce, kterých v České republice rok od roku výrazně přibývá, bude od letošního roku kontrolovat také Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Až dosud nad nimi dohlížely pouze tři soukromé kontrolní subjekty. Kontroloři ÚKZUZ zkontrolují během roku zhruba pět procent z celkového počtu ekozemědělců, tedy zhruba 130 subjektů.
Hlídat se budou hlavně dotace
"Od zapojení státního kontrolního orgánu očekáváme zejména zvýšení transparentnosti kontrol a možnost rychleji reagovat na případná klamání spotřebitele nebo neoprávněná čerpání dotačních prostředků," uvedl ministr zemědělství Jakub Šebesta. "Transparentnost kontrol považujeme za jednu ze základních předpokladů správného fungování ekologického zemědělství a nezbytnou podmínku spotřebitelské důvěry," dodal.
Ústav bude u vybraných subjektů provádět takzvané "úřední kontroly" a současně zajišťovat kontrolu plnění podmínek pro vyplácení dotací, kterou dosud prováděly jen soukromé kontrolní subjekty. Ty budou nadále kontrolovat činnosti spojené s vydáváním osvědčení o původu bioproduktů.
"Mezi rizikové faktory, na které se kontroly v letošním roce zaměří, patří například souběh konvenční a ekologické produkce na jedné farmě, farmy s chovem zvířat bez zimního ustájení či farmy, se kterými bylo vedeno v minulosti správní řízení," sdělil náměstek ministra zemědělství Jiří Urban.
Biofarem u nás kvapem přibývá
Počet biofarem v tuzemsku podle údajů ministerstva zemědělství ke konci loňského prvního pololetí meziročně vzrostl téměř o 50 procent. Bylo jich 2586, zatímco ke stejnému datu roku 2008 ekologicky hospodařilo 1766 zemědělců. Zároveň se zvýšila výměra jimi obhospodařované půdy, vzrostl i počet výrobců biopotravin ze 375 na 429. Strmý růst zájmu o ekologické zemědělství a biopotraviny trvá již několik let.
Podle pravidel ekologického farmaření se v Česku ke konci loňského června hospodařilo na 391.965 hektarech, což je 9,22 procenta z celkové rozlohy zemědělské půdy v zemi. Také nabídka biopotravin se rok od roku rozšiřuje a roste zájem spotřebitelů o ně, jsou však stále výrazně dražší než klasicky produkované potraviny.
Biopotraviny nesmí obsahovat chemické konzervanty, umělá barviva, stabilizátory a jiná takzvaná "éčka". Ekozemědělci nesmí používat ani pesticidy, stimulátory růstu či geneticky modifikované organismy.
vyPlatí se hospodařit ekologicky?Jedním z důvodů, proč řada zemědělců přechází z konvenčního k ekologickému zemědělství jsou oproti konvenčnímu zemědělství štědřejší dotace. Kromě zvláštní platby na plochu zařazené do ekologického zemědělství jsou ekofarmáři například také výrazně bodově zvýhodněni při hodnocení investičních projektů v rámci Programu rozvoje venkova. Mají tak mnohem vyšší šanci, že jejich projekt bude schválen a financován z evropských peněz. |