Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ekofarmy odolávají krizi lépe než běžní zemědělci, jdou přímo za zákazníkem

  16:40aktualizováno  16:40
Množství ekofarem i provozů na výrobu biopotravin navzdory krizi stále vzrůstá. Ekologičtí zemědělci se snaží jít přímo za zákazníkem a stavět vlastní provozy na výrobu biopotravin.

Zdravé silné rostliny vypěstujete i bez chemických hnojiv a postřiků | foto: shutterstock.com

Přestože musí ekofarmy stejně jako klasičtí zemědělci bojovat s poklesem cen svých produktů, daří se jim o něco lépe odolávat krizi. "Poptávka po biopotravinách stále trvá, výhodou k přírodě šetrných podniků jsou i vyšší dotace," říká Tomáš Klejzar ze svazu PRO-BIO, což je celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin.

Zemědělci se také snaží nespoléhat jen na prodej svých výpěstků, ale snaží se je dále zpracovávat. Přibývají proto i provozy na výrobu biopotravin.

Že zájem o ekologické zemědělství stoupá, dokládají i čísla. Například jen v kraji Vysočina bylo na konci minulého roku 114 ekofarem a jejich počty stále stoupají - během roku 2008 přibylo v kraji 51 ekofarem. Farmáři hospodařili na 6 914 hektarech půdy.

Celostátní čísla jsou ještě výraznější. Podle statistik Ministerstva zemědělství České republiky je k začátku roku 2009 na území České republiky evidováno 1 839 ekozemědělců a 431 výrobců biopotravin.

Růst je sice pomalejší, ale stále je

"V souvislosti s ekonomickou krizí se pravděpodobně růst poptávky po biopotravinách zpomalil, ale je stále patrný," uvádí Tomáš Klejzar. Podle jeho zkušenosti se některé druhy obtížněji skladovatelných biopotravin přestávají objevovat v obchodních řetězcích, například maso. Stále se ale velmi dobře prodává biomléko.

Vypěstovat si vlastní bio ovoce a zeleninu zase není takový problém, stačí vědět, jak na to

Ani ekofarma Pospíšilových v Holubí Zhoři na Žďársku si na krizi moc nestěžuje. "Jsme malá farma. Odběratele máme pořád," říká Ludmila Pospíšilová. Pospíšilovi hospodaří na 22 hektarech, založili i ovocný sad. "Největší zájem je o zeleninu, na odbyt by šlo také ovoce, ale sad je ještě malý," podotkla. Ceny se podle Pospíšilové snížily u obilovin, protože jich je nyní dostatek.

Bioprovozy pomáhají prodávat

Kvůli lepšímu zpeněžení produkce budují farmáři zpracovatelské provozy. Na výrobu sýra z kravského mléka se zaměřuje například farma Lopaurova z Kadova na Žďársku. V sýrárně, která je právě dokončována, bude možné zpracovat až 200 litrů mléka denně - bude z něj asi deset kilogramů sýra. Tyto výrobky lákají hlavně rekreanty z velkých měst.

Farmáři se snaží své produkty sami zpracovávat

Biojatka zase staví farmář Josef Sklenář v Sasově u Jihlavy. "V době krize odpadli zákazníci, kteří brali biopotraviny jako módní doplněk, zůstali mi ale dlouhodobí spotřebitelé," uvádí.

Na odbyt jde stále dobře například biouherák ze sasovské farmy a její nové výrobky z biobrambor. Podle Sklenáře je důležité hledat si přímou cestu k odběratelům, aby zemědělci nebyli tolik závislí na velkoobchodech a na obchodních řetězcích.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Z džungle ve svahu mají zahradu s vyhlídkou na město i okolní kopce

Z horních částí zahrady je nádherný výhled: na celou zahradu, na dům, na město,...

Čtyři roky dávali dohromady starší dům, pak se vrhli na zanedbaný pozemek ve svahu, který ho obklopoval. Od té doby...

Přírodní zahrada jako divočina, kde se odpočívá i myslí na ptactvo a žáby

Zahrada je ve svahu, nechybí na ní slunce ani stín, daří se tu tedy i kapradí,...

Unavená městským životem začala hledat zahradu, kde by mohla odpočívat, a přitom tam byla za chvilku, když půjde...

Zahradu s biotopem buduje rodina jako jedinečné království

Jezírko bylo tím prvním, co Piherovi na své zahradě vybudovali. Teprve pak se...

Holou parcelu bez jediného stromu koupili v malebné jihočeské vesničce před sedmi lety na stavbu rodinného domu a spolu...

ZE ŽIVOTA: Že jsem ho neporodila? To je jedno, dám mu všechnu lásku
ZE ŽIVOTA: Že jsem ho neporodila? To je jedno, dám mu všechnu lásku

V podstatě jde o pohádku, protože vše končí dobře, jen svatbou to teprve začalo...

Najdete na iDNES.cz