Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Energis 24 vychovává mladé techniky a energetiky

aktualizováno 
Rozvíjet v dětech a studentech technické myšlení i dovednosti a motivovat je, aby se třeba jednou chtěli vydat cestou studia technických či energetických oborů: tato myšlenka spojuje tři projekty Energis 24.

Oslovit mají děti nejrůznějšího věku, od těch nejmenších, předškolních, až po studenty, kteří si vybírají nebo již studují vysokou školu. Týdenní vzdělávací programy, které se konají v chatkovém táboře nebo rekreačním zařízení, jim chtějí hravou formou rozšířit obzory v oblasti technických znalostí a zároveň přiblížit oblast energetiky.

Technologická školka je určena pro předškoláky a školáky. Děti jsou zde se svými rodiči, táborovými vedoucími jsou středoškolští studenti. Každý den pak pomocí her a úkolů zkoumají jeden z pěti živlů: země, dřevo, kov, vodu a vzduch.

Společně si třeba vyrobí cihličky, stavějí hrady z písku, vyřezávají loďky z kůry, stavějí dřevěné věže a na potůčku budují přehradu. Učí se tak pracovat s různými materiály a poznávat jejich vlastnosti. Starší děti, vedoucí, se zase učí, jak efektivně předat své vědomosti dál.

Technická výchova v praxi je projekt zaměřený na účastníky mezi patnácti a šestadvaceti lety. Pětičlenné skupinky si pod dozorem kvalifikovaného lektora, odborného mistra, vlastnoručně "osahají" devatero řemesel. Nejen že se tak leccos naučí, ale mohou se lépe zorientovat v různých profesích a rozšířit si obzory ohledně svého budoucího pracovního uplatnění.

Studenti se podílejí na stavbě několika trvalých objektů velikosti a stylu kempingových chatiček stavěných v nejrůznějších stavebních stylech a za pomoci různých systémů. Hotové chatičky pak budou sloužit k ubytování a zázemí studentů v dalších opakováních projektu.

Virtuální univerzita přivítá vždy dvě až tři desítky studentů se zájmem o techniku a energetiku. Protože se energetický průmysl v současné době potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, je třeba mladé lidi s touto problematikou seznámit a motivovat je přímo v praxi, nikoli ze školní lavice.

Účastníci projektů navštěvují různá místa elektrizační soustavy a zajímavé energeticky úsporné objekty, součástí projektu jsou i přednášky a prezentace a do budoucna autor projektu připravuje také pracovní dílny. Virtuální univerzita má velmi kladné ohlasy, sami studenti potvrzují, že za jeden týden pochopili mnohdy více než za několik let ve škole.

Autor:



Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Další z rubriky

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno rozdělávat oheň a není třeba...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

Najdete na iDNES.cz