Eurasier je náročný na výchovu, ale odvděčí se láskou k rodině

  1:00aktualizováno  1:00

Eurasier | foto: shutterstock.com

Země původu:

Německo

Zařazení:

FCI sk. V. - špicové a tzv. primitivní plemena

Standard č. 291

Historie:  

V roce 1960 vzniklo křížením čau-čaua a vlčího špice plemeno, jež bylo původně pojmenováno jako vlčí čau. Po vkřížení samojeda roku 1973 bylo plemeno přejmenováno na „eurasiera“ a uznáno FCI.

Povaha a chování:    

Sebevědomý, klidný, vyrovnaný s vysokým prahem vzrušivosti, ostražitý a pozorný, aniž by byl hlučný. Má silně vyvinutou vazbu na svou rodinu, vůči cizím je zdrženlivý bez agresivity. Chybí mu lovecký pud. K plnému rozvoji těchto znaků potřebuje eurasier stálý a úzký domácí kontakt se svou rodinou a chápavou, avšak důslednou výchovu.

Vzhled:  

Harmonicky stavěný, středně velký špicovitý pes se vztyčenýma ušima.

Průměrný věk:

12 - 14 let

Péče:

Velmi zajímavé plemeno nezapře orientální předky. Je to nenáročný pes, který výborně snáší zimu i horko. Příčinou je hustá srst, která psa před zevními vlivy chrání. Srst euroasiera se neupravuje, potřebuje ale pravidelné česání, a to zvláště v období výměny srsti. Euraiser patří k plemenům, která stejně dobře snášejí pobyt v bytě i v kotci. Je nenáročný z hlediska výživy a dá se říci, "že se spokojí s málem“. Trochu složitější to je s výchovou a říká se, že eurasier se nehodí pro začátečníky. Tato formulace není úplně přesná. Nezáleží na tom, zda člověk psa měl či ne, ale na tom, zda dokáže být při výchově eurasiera trpělivý, důsledný a hlavně klidný. Výpraskem se u tohoto plemene nic nezíská.

Chovatelský klub:

Eurasier Klub, o.s.

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Peruánský naháč

Peruánský naháč

Peruánský naháč je velmi pravděpodobně původní jihoamerické plemeno.

Phalene

Phalene

Příbuzný papillona, který se od něho liší svěšenýma ušima

Belgický grifonek

Belgický grifonek

Belgický grifonek miluje svou rodinu a je bez ní nešťastný.

Najdete na iDNES.cz