Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Eurasier je náročný na výchovu, ale odvděčí se láskou k rodině

  1:00aktualizováno  1:00

Eurasier | foto: shutterstock.com

Země původu:

Německo

Zařazení:

FCI sk. V. - špicové a tzv. primitivní plemena

Standard č. 291

Historie:  

V roce 1960 vzniklo křížením čau-čaua a vlčího špice plemeno, jež bylo původně pojmenováno jako vlčí čau. Po vkřížení samojeda roku 1973 bylo plemeno přejmenováno na „eurasiera“ a uznáno FCI.

Povaha a chování:    

Sebevědomý, klidný, vyrovnaný s vysokým prahem vzrušivosti, ostražitý a pozorný, aniž by byl hlučný. Má silně vyvinutou vazbu na svou rodinu, vůči cizím je zdrženlivý bez agresivity. Chybí mu lovecký pud. K plnému rozvoji těchto znaků potřebuje eurasier stálý a úzký domácí kontakt se svou rodinou a chápavou, avšak důslednou výchovu.

Vzhled:  

Harmonicky stavěný, středně velký špicovitý pes se vztyčenýma ušima.

Průměrný věk:

12 - 14 let

Péče:

Velmi zajímavé plemeno nezapře orientální předky. Je to nenáročný pes, který výborně snáší zimu i horko. Příčinou je hustá srst, která psa před zevními vlivy chrání. Srst euroasiera se neupravuje, potřebuje ale pravidelné česání, a to zvláště v období výměny srsti. Euraiser patří k plemenům, která stejně dobře snášejí pobyt v bytě i v kotci. Je nenáročný z hlediska výživy a dá se říci, "že se spokojí s málem“. Trochu složitější to je s výchovou a říká se, že eurasier se nehodí pro začátečníky. Tato formulace není úplně přesná. Nezáleží na tom, zda člověk psa měl či ne, ale na tom, zda dokáže být při výchově eurasiera trpělivý, důsledný a hlavně klidný. Výpraskem se u tohoto plemene nic nezíská.

Chovatelský klub:

Eurasier Klub, o.s.

Autoři:


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

Hamiltonův honič

Hamiltonův honič

I ve Švédsku mají skvělá lovecká plemena

Vícebarevný pudl

Vícebarevný pudl

Od klasického pudla se liší vícebarevnou srstí.

Jurský honič

Jurský honič

Skvělý společník pro myslivce a aktivní lidi



Najdete na iDNES.cz