Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Na evropském mistrovství v jojování vyhrál Tomáš Bubák

  21:45aktualizováno  21:45
V pražském Divadle Archa se tento víkend konalo mistrovství Evropy v jojování. Obtížné triky s disky na provázku zde předvedlo přes 150 závodníků ze dvou desítek evropských zemí.

Nechyběl ani český zástupce - loňský mistr Evropy Václav Kroutil. Po letošním ročníku žezlo předal krajanovi Tomáši Bubákovi. "Je to pro mě obrovské překvapení, vůbec jsem něco takového nečekal," řekl Bubák, kterého pro jeho podobnost s kanadskou popovou hvězdou dívky v sále označily za "českého Justina Biebra".

Potvrdila se tak slova organizátorů z České Yoyo Asociace (CYA), kteří už před šampionátem tvrdili, že máme velké šance. "Závodníci z České republiky patří spolu s Maďarskem ke světové špičce, ale šance mají samozřejmě i jednotlivci z ostatních zemí," říká předseda CYA Jan Kordovský.

O jojování

Počátky jojování sahají až do starověku. Archeologové objevili zmínky o této kratochvíli na hliněných discích ze starého Řecka, podobné nálezy se vyskytly i na území Egypta a Číny. Moderní éra joja začala v USA kolem let 1928 až 1929. Od té doby se sport dynamicky vyvíjí. Mění se tvar joja i materiál, z něhož se vyrábí. CYA pořádá od roku 2004 i mistrovství republiky.

Největším soupeřem českých závodníků byli polský mistr Mateusz Ganc a Ital Lorenzo Sabatini. Mezi přihlášenými účastníky byli v mezinárodní otevřené divizi i zástupci mimoevropských zemí, včetně japonského mistra světa a jojerů z Filipín a Mexika.

Soutěžící se na mistrovství střetli v osmi disciplínách. Sobota patřila kvalifikačním bojům, v neděli se uskutečnilo finále. O jménech nových šampionů rozhodla odborná mezinárodní porota, která vystoupení obodovala podle kvality provedení a obtížnosti jednotlivých triků.

Mistrovství Evropy se loni konalo po 57 letech. Předtím se poprvé a na dlouhou dobu naposledy odehrálo v roce 1953. Část hlediště se po dobu konání akce změnila v jakýsi trh s joji různých barev a materiálů, tričky a dalšími předměty souvisejícími s touto populární zábavou.

Své loňské druhé místo obhájil polský mistr Mateusz Ganc, třetí se umístil jeho krajan Gregorz Wojcik.

Autoři:




Nejčtenější

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Takto vypadá normální koňský profil. Ilustrační snímek.
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolat mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Tady si vybral každý.
Nejostřejší potěšení. Pálivé chilli ovládlo smíchovskou náplavku

V sobotu 30. září se smíchovská náplavka stala rájem všech fanoušků pojídání chilli papriček. Nejenže ochutnávali street food v hodně ostré verzi, ale zároveň...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.