Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Evropský saunový závod prověřil kondici i orientační schopnosti

aktualizováno 
Netradiční závod v saunování se konal už počtvrté v Estonsku. Na rozdíl od klasických závodů, kde se měří čas strávený v sauně, tady mají družstva obejít dvacet saun rozmístěných v kraji.

Na startu Evropského saunového maratonu se letos sešlo 650 závodníků, kteří byli rozděleni do čtyřčlenných družstev. V každé z dvaceti saunu museli strávit nejméně tři minuty. Pokud by některou nenašli, dostali by trestné minuty. Naopak tam, kde byla u sauny i káď s ledovou vodou a borci se do ní odvážili, minuty se odečítaly.

Závod, kterého se zúčastnili nadšenci z  Estonska, Lotyšska, Ruska, Itálie a Španělska, startoval ve městě Otepää v jižní části Estonska. Během závodu se používaly tři druhy saun: finská turecká a ruská.

"To se mi na tom právě líbí, rád střídám různé druhy saunování," chválil si Guido Palang, jeden z účastníků závodu. "Ostatně nejsme tu kvůli medailím, ale proto, že se vždycky sejde správná parta lidí a užijeme si legraci," doplnil.

"Ani my jsme nepřišli vyhrát, ale pokusíme se dosáhnout co nejlepšího času," tvrdil další z účastníků Tauri Mikk.

Závodníci směli být oblečeni v kostýmu podle vlastního uvážení.

Závodníci směli být oblečeni v kostýmu podle vlastního uvážení.

Na celém závodě není ani tak těžké dodržet podmínky pro saunování, ale zvolit správnou taktiku, jak si optimálně rozvrhnout přesuny ze sauny do sauny. Závodníci směli používat automobily, protože některé sauny byly od sebe vzdálené příliš daleko. Závod končil v restauraci Nuustaku v obci Nüpli, kde byly také vyhlášeny výsledky. Vítězem se stal estonský tým s časem necelé tři hodiny.

"Není to jen tak obyčejný závod. Hlavním naším cílem je podpořit místní cestovní ruch," dodal Sirje Ginter z místního kulturního střediska. "A podle toho, jak rok od roku roste počet účastníků i diváků, bych řekl, že se nám tento cíl daří naplnit a naše město se stává cílem i většího množství turistů," nezapomněl se pochválit.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.