Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Farmář z Netína chce sestavit databázi farem s prodejem ze dvora

aktualizováno 
Zemědělec František Němec spustil internetové stránky, na kterých chce sestavit databázi zemědělců prodávajících své produkty napřímo. Spotřebitelé u nich nakupují čerstvé produkty levněji, farmáři zase mají vyšší zisk, než kdyby prodávali do velkoobchodu.
Zatím se od farmářů nejčastěji kupují brambory a mléko

Zatím se od farmářů nejčastěji kupují brambory a mléko | foto: Jan Strouhal, MAFRA

František Němec z Netína na Žďársku chce získat informace o podobných nabídkách a setřídit je tak, aby spotřebitelé jednoduše našli svého nejbližšího farmáře. Nejde mu samozřejmě jen o spotřebitele. "U přímého prodeje dostávají farmáři lépe zaplaceno, protože odpadají obchodní marže, ale oslovovat nové zákazníky pro ně není snadné," říká Němec.

Celorepubliková databáze by podle něj mohla pomoci i turistům, kteří chtějí ochutnat regionální výrobky. Aktuální spuštění webových stránek www.najdisisvehofarmare.cz by měla v nejbližší době doplnit propagační kampaň, na niž se složí sami zemědělci.

"Vycházím z vlastní zkušenosti, že o potraviny nakupované přímo z farmy je zájem a například naše farma není schopna svými produkty zásobovat celou republiku," zdůvodnil Němec tuto aktivitu. Rodina Němcova hospodaří na 150 hektarech zemědělské půdy a chová 120 kusů dobytka. Asi polovinu mléka od 70 dojnic sama zpracovává ve vlastní malé mlékárně na jogurty, tvaroh a sýry. Produkty nabízí i v internetovém obchodě.

Titulní strana nového webu

Titulní strana nového webu

Podle Němce by bylo dobré, kdyby se do databáze zapojilo z každého kraje asi 15 až 20 zemědělců. "Teď mám deset lidí, kteří jsou ochotni do toho jít a mám zaregistrované stránky," doplnil. Zároveň upozornil na to, že v databázi by měli být jen farmáři, kteří mají v hospodářství pořádek a čisto, protože součástí prodeje je i zážitek z farmy.

"Mám představu, že si vytvoříme kvalitní značku a poskytneme stoprocentní servis zákazníkovi, který nese peníze na venkov," řekl farmář. Podle něj se jedná o první takovou aktivitu, kterou si organizují sami farmáři.

Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.