Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Šetřit na jídle se nevyplatí. Tělo pak vystaví účet, tvrdí Filip Sajler

aktualizováno 
Všechno, co sníme nezdravého, se nám v těle ukládá a dříve nebo později se nám to vrátí v podobě zhoršení kvality života, říká jeden z Kluků v akci. Radí spíše vybírat si a konzumovat méně, ale kvalitněji.

Filip Sajler je velkým propagátorem zdravého životního stylu. | foto: Profimedia.cz

"Pro tělo by samozřejmě bylo nejlepší jídlo bez chemie. Zeleninu bez postřiků, maso bez antibiotik. A necítit bohatství v tom, že si můžeme koupit hodně potravin. Já bych pocit bohatství viděl v tom, že potraviny bez chemie už máme a že si můžeme pestře vybírat," vysvětluje.

Vypočítává klady pestrého jídelníčku: hodně ryb, listové zeleniny, ovoce. "Vezměte si průměrného Čecha. Kdyby peníze, které utratí za alkohol a cigarety, dal za kvalitní stravu, tak se to strašně rychle projeví i na zdravotním stavu. Což je mimo dobrého pocitu, že se dobře najím, další pozitivum a skok v kvalitě života," říká Sajler.

Podle něj by se měla zlepšit i osvěta. Bylo by to podle něj daleko levnější, než řešit zdravotní problémy celé generace postižené konzumací nekvalitních potravin. "Krmte se tím dvacet, třicet let. Zdánlivě se nic neděje, ale jednou vás to doběhne. Ale to už může být pozdě," hrozí.

Před nákupem přemýšlejte

S tím i souvisí v praxi to, co znamená kupovat šizené potraviny. Když podlehnete například nutkání koupit o něco levnější křehčenou surovinu. Sajler to vyzkoušel a propočítal například na krůtí kýtě.

Porovnání výtěžnosti čistého a křehčeného masa
SyrovéUpečené
Nekřehčené1 kg/200 Kč829 g (1 kg/241 Kč)
Křehčené1 kg/180 Kč648 g (1 kg/278 Kč)

K výsledku si připočtěte i to, že s vodou se do svaloviny dostávají i další látky a další přísady, které zajistí, že se voda v mase udrží (sůl, éčka, zahušťovadla, pšeničná vláknina) a další látky, které byste v mase nikdy nehledali.

Podobným příkladem je bezhlavé nakupování kuřecího masa. Často to může být být větší riziko u řeznického pultu v supermarketu, kde většinou chybějí údaje o složení, láká jen cedule na výhodnou cenu. To už i na tom balíčku se dozvíte více údajů.

Není v konečném výsledku lepší koupit kuře za stovku místo za padesát a naporcovat si ho vlastnoručně a celé taky zpracovat? Od prsíček přes stehna až po kostru na polévku? Chutě domácího kuřete a kuřete z velkochovu jsou neporovnatelné.

Nebuďme líní vrátit se k malým krámům

"My bychom sice chtěli jíst zdravě, ale zároveň jen málokdo si dá práci za kvalitními potravinami jít. Přitom při troše snahy se dají najít potraviny, které nejsou o tolik dražší než ty z velkoprodukce. Vezměte si, že podle statistik jde třetina potravin do koše, i když každý říká, že nic nevyhodí. Ale nakonec by se ekonomika domácnosti podle mě nijak zvlášť nezměnila," tvrdí Filip Sajler.

Sám by chtěl zkusit přiblížit lepší potraviny projektem Pankrácký rynek. Téměř na tom samém místě, kde dřív bývala velká zeleninová tržnice, by už zanedlouho měla fungovat restaurace ve formě jakéhosi náměstíčka, kde byste měli najít masnu, rybárnu nebo prodejnu zeleniny.

"Po období zprůmyslnění potravinové výroby je tu renesance klasického chovu masa i pěstování zeleniny. Třeba u masa by to mělo fungovat jako u každého správného řezníka. Maso přímo v provozu bourá, řezník vysvětlí co s ním," těší se kuchař.

K sezonním farmářským trhům a kamenným prodejnám typu Sklizeno a Náš grunt by tak měl přibýt další bod, kde bude z čeho vybírat. A k tomu restaurace. "Speciálně u masa není rozdíl mezi průmyslovým chovem a farmářskou kvalitou zase tak velký, odhaduji 10 až 30 procent. Zážitek z toho jídla je ale nebetyčný. Když si vezmete, že se neládujete antibiotikama a vezmete si úplně jinou výživovou hodnotu, tak ta investice do kvality života má rozhodně přidanou hodnotu," uzavírá Sajler.

Autor:




Nejčtenější

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Kočárky, které přežijí i dva raubíře.
Kočárky, které přežijí i dva raubíře.

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.