Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Šetřit na jídle se nevyplatí. Tělo pak vystaví účet, tvrdí Filip Sajler

aktualizováno 
Všechno, co sníme nezdravého, se nám v těle ukládá a dříve nebo později se nám to vrátí v podobě zhoršení kvality života, říká jeden z Kluků v akci. Radí spíše vybírat si a konzumovat méně, ale kvalitněji.

Filip Sajler je velkým propagátorem zdravého životního stylu. | foto: Profimedia.cz

"Pro tělo by samozřejmě bylo nejlepší jídlo bez chemie. Zeleninu bez postřiků, maso bez antibiotik. A necítit bohatství v tom, že si můžeme koupit hodně potravin. Já bych pocit bohatství viděl v tom, že potraviny bez chemie už máme a že si můžeme pestře vybírat," vysvětluje.

Vypočítává klady pestrého jídelníčku: hodně ryb, listové zeleniny, ovoce. "Vezměte si průměrného Čecha. Kdyby peníze, které utratí za alkohol a cigarety, dal za kvalitní stravu, tak se to strašně rychle projeví i na zdravotním stavu. Což je mimo dobrého pocitu, že se dobře najím, další pozitivum a skok v kvalitě života," říká Sajler.

Podle něj by se měla zlepšit i osvěta. Bylo by to podle něj daleko levnější, než řešit zdravotní problémy celé generace postižené konzumací nekvalitních potravin. "Krmte se tím dvacet, třicet let. Zdánlivě se nic neděje, ale jednou vás to doběhne. Ale to už může být pozdě," hrozí.

Před nákupem přemýšlejte

S tím i souvisí v praxi to, co znamená kupovat šizené potraviny. Když podlehnete například nutkání koupit o něco levnější křehčenou surovinu. Sajler to vyzkoušel a propočítal například na krůtí kýtě.

Porovnání výtěžnosti čistého a křehčeného masa
SyrovéUpečené
Nekřehčené1 kg/200 Kč829 g (1 kg/241 Kč)
Křehčené1 kg/180 Kč648 g (1 kg/278 Kč)

K výsledku si připočtěte i to, že s vodou se do svaloviny dostávají i další látky a další přísady, které zajistí, že se voda v mase udrží (sůl, éčka, zahušťovadla, pšeničná vláknina) a další látky, které byste v mase nikdy nehledali.

Podobným příkladem je bezhlavé nakupování kuřecího masa. Často to může být být větší riziko u řeznického pultu v supermarketu, kde většinou chybějí údaje o složení, láká jen cedule na výhodnou cenu. To už i na tom balíčku se dozvíte více údajů.

Není v konečném výsledku lepší koupit kuře za stovku místo za padesát a naporcovat si ho vlastnoručně a celé taky zpracovat? Od prsíček přes stehna až po kostru na polévku? Chutě domácího kuřete a kuřete z velkochovu jsou neporovnatelné.

Nebuďme líní vrátit se k malým krámům

"My bychom sice chtěli jíst zdravě, ale zároveň jen málokdo si dá práci za kvalitními potravinami jít. Přitom při troše snahy se dají najít potraviny, které nejsou o tolik dražší než ty z velkoprodukce. Vezměte si, že podle statistik jde třetina potravin do koše, i když každý říká, že nic nevyhodí. Ale nakonec by se ekonomika domácnosti podle mě nijak zvlášť nezměnila," tvrdí Filip Sajler.

Sám by chtěl zkusit přiblížit lepší potraviny projektem Pankrácký rynek. Téměř na tom samém místě, kde dřív bývala velká zeleninová tržnice, by už zanedlouho měla fungovat restaurace ve formě jakéhosi náměstíčka, kde byste měli najít masnu, rybárnu nebo prodejnu zeleniny.

"Po období zprůmyslnění potravinové výroby je tu renesance klasického chovu masa i pěstování zeleniny. Třeba u masa by to mělo fungovat jako u každého správného řezníka. Maso přímo v provozu bourá, řezník vysvětlí co s ním," těší se kuchař.

K sezonním farmářským trhům a kamenným prodejnám typu Sklizeno a Náš grunt by tak měl přibýt další bod, kde bude z čeho vybírat. A k tomu restaurace. "Speciálně u masa není rozdíl mezi průmyslovým chovem a farmářskou kvalitou zase tak velký, odhaduji 10 až 30 procent. Zážitek z toho jídla je ale nebetyčný. Když si vezmete, že se neládujete antibiotikama a vezmete si úplně jinou výživovou hodnotu, tak ta investice do kvality života má rozhodně přidanou hodnotu," uzavírá Sajler.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

ZE ŽIVOTA: Že jsem ho neporodila? To je jedno, dám mu všechnu lásku
ZE ŽIVOTA: Že jsem ho neporodila? To je jedno, dám mu všechnu lásku

V podstatě jde o pohádku, protože vše končí dobře, jen svatbou to teprve začalo...

Najdete na iDNES.cz