Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Zeleninová polévka, která vás postaví na nohy

aktualizováno 
Polévkou ze záhonku, která obsahuje kromě fazolí a špenátu ještě cibulku, mrkev a řapíkatý celer, nazývá šéfkuchař Emanuele Ridi báječnou letní polévkou. Zasytí, ale přitom není těžká.

Přípravu této polévku si naplánujte alespoň den dopředu, protože fazole je nutné namočit přes noc do vody. A potom trvá přes hodinu, než se uvaří. S takto připravenými fazolemi už je ale ostatní příprava hračka.

Recept na báječnou letní polévku krok za krokem

Budete potřebovat 100 g bílých fazolí, 250 g čerstvého špenátu, cibulku, mrkev, řapíkatý celer, sýr typu parmazán, panenský olivový olej, sůl a pepř.

Fazole přes noc namočte do vody.
Fazole uvařte ve stejné vodě, ve které byly přes noc namočené.
Uvařené fazole ve vlastním vývaru

Fazole namočte přes noc do vody, poté je v té samé vodě uvařte do podoby "al dente", tedy na skus. Hotové by měly být tak za hodinu a dvacet minut.

Cibulku poměrně najemno nakrájejte.
Mrkev pokrájejte na kostičky.
Pokrájenou zeleninu orestujte na olivovém oleji.

Cibulku nakrájejte najemno, mrkev a řapíkatý celer na kostičky. V hrnci je orestujte na oleji, dokud nezměknou a lehce nezezlátnou.

Cibulku, mrkev i celer pěkně orestujte, aby změkly.
Pokrájejte špenát.
Pokrájený špenát přidejte k orestované zelenině a míchejte.

Mezitím si pokrájejte špenát. Jakmile restovaná zelenina trochu změkne, přidejte k ní špenát, stáhněte oheň a míchejte. 

Ke změklé zelenině a špenátu přidejte vývar z fazolí.
Postupně přidejte i fazolky.
Přikryjte pokličkou a nechte vše zhruba 5 minut povařit.

Špenát za pár minut ztratí na objemu a můžete vše zalít vývarem z fazolí. Přidejte i uvařené fazole a trochu vody a nechte zhruba 5 minut povařit. 

Občas promíchejte.
Polévku osolte a opepřete.
Při servírování navrch nastrouhejte hoblinky parmazánu.

Dochuťte pepřem a solí, podávejte s hoblinkami parmazánu a pár kapkami panenského olivového oleje. Pokud máte problémy se žaludkem, měla by vás podle Itala tato báječná polévka postavit na nohy.

S touto báječnou zeleninovou polévkou a dalšími lahůdkami italské kuchyně seznámí šéfkuchař Emanuel Ridi v neděli v podvečer diváky televize Prima.




Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

Chřest nastrouhaný na nudličky a krátce grilovaný má vynikající chuť mladého...

Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Najdete na iDNES.cz