Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Zeleninová polévka, která vás postaví na nohy

aktualizováno 
Polévkou ze záhonku, která obsahuje kromě fazolí a špenátu ještě cibulku, mrkev a řapíkatý celer, nazývá šéfkuchař Emanuele Ridi báječnou letní polévkou. Zasytí, ale přitom není těžká.

Přípravu této polévku si naplánujte alespoň den dopředu, protože fazole je nutné namočit přes noc do vody. A potom trvá přes hodinu, než se uvaří. S takto připravenými fazolemi už je ale ostatní příprava hračka.

Recept na báječnou letní polévku krok za krokem

Budete potřebovat 100 g bílých fazolí, 250 g čerstvého špenátu, cibulku, mrkev, řapíkatý celer, sýr typu parmazán, panenský olivový olej, sůl a pepř.

Fazole přes noc namočte do vody.
Fazole uvařte ve stejné vodě, ve které byly přes noc namočené.
Uvařené fazole ve vlastním vývaru

Fazole namočte přes noc do vody, poté je v té samé vodě uvařte do podoby "al dente", tedy na skus. Hotové by měly být tak za hodinu a dvacet minut.

Cibulku poměrně najemno nakrájejte.
Mrkev pokrájejte na kostičky.
Pokrájenou zeleninu orestujte na olivovém oleji.

Cibulku nakrájejte najemno, mrkev a řapíkatý celer na kostičky. V hrnci je orestujte na oleji, dokud nezměknou a lehce nezezlátnou.

Cibulku, mrkev i celer pěkně orestujte, aby změkly.
Pokrájejte špenát.
Pokrájený špenát přidejte k orestované zelenině a míchejte.

Mezitím si pokrájejte špenát. Jakmile restovaná zelenina trochu změkne, přidejte k ní špenát, stáhněte oheň a míchejte. 

Ke změklé zelenině a špenátu přidejte vývar z fazolí.
Postupně přidejte i fazolky.
Přikryjte pokličkou a nechte vše zhruba 5 minut povařit.

Špenát za pár minut ztratí na objemu a můžete vše zalít vývarem z fazolí. Přidejte i uvařené fazole a trochu vody a nechte zhruba 5 minut povařit. 

Občas promíchejte.
Polévku osolte a opepřete.
Při servírování navrch nastrouhejte hoblinky parmazánu.

Dochuťte pepřem a solí, podávejte s hoblinkami parmazánu a pár kapkami panenského olivového oleje. Pokud máte problémy se žaludkem, měla by vás podle Itala tato báječná polévka postavit na nohy.

S touto báječnou zeleninovou polévkou a dalšími lahůdkami italské kuchyně seznámí šéfkuchař Emanuel Ridi v neděli v podvečer diváky televize Prima.





Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.