Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Zeleninová polévka, která vás postaví na nohy

aktualizováno 
Polévkou ze záhonku, která obsahuje kromě fazolí a špenátu ještě cibulku, mrkev a řapíkatý celer, nazývá šéfkuchař Emanuele Ridi báječnou letní polévkou. Zasytí, ale přitom není těžká.

Přípravu této polévku si naplánujte alespoň den dopředu, protože fazole je nutné namočit přes noc do vody. A potom trvá přes hodinu, než se uvaří. S takto připravenými fazolemi už je ale ostatní příprava hračka.

Recept na báječnou letní polévku krok za krokem

Budete potřebovat 100 g bílých fazolí, 250 g čerstvého špenátu, cibulku, mrkev, řapíkatý celer, sýr typu parmazán, panenský olivový olej, sůl a pepř.

Fazole přes noc namočte do vody.
Fazole uvařte ve stejné vodě, ve které byly přes noc namočené.
Uvařené fazole ve vlastním vývaru

Fazole namočte přes noc do vody, poté je v té samé vodě uvařte do podoby "al dente", tedy na skus. Hotové by měly být tak za hodinu a dvacet minut.

Cibulku poměrně najemno nakrájejte.
Mrkev pokrájejte na kostičky.
Pokrájenou zeleninu orestujte na olivovém oleji.

Cibulku nakrájejte najemno, mrkev a řapíkatý celer na kostičky. V hrnci je orestujte na oleji, dokud nezměknou a lehce nezezlátnou.

Cibulku, mrkev i celer pěkně orestujte, aby změkly.
Pokrájejte špenát.
Pokrájený špenát přidejte k orestované zelenině a míchejte.

Mezitím si pokrájejte špenát. Jakmile restovaná zelenina trochu změkne, přidejte k ní špenát, stáhněte oheň a míchejte. 

Ke změklé zelenině a špenátu přidejte vývar z fazolí.
Postupně přidejte i fazolky.
Přikryjte pokličkou a nechte vše zhruba 5 minut povařit.

Špenát za pár minut ztratí na objemu a můžete vše zalít vývarem z fazolí. Přidejte i uvařené fazole a trochu vody a nechte zhruba 5 minut povařit. 

Občas promíchejte.
Polévku osolte a opepřete.
Při servírování navrch nastrouhejte hoblinky parmazánu.

Dochuťte pepřem a solí, podávejte s hoblinkami parmazánu a pár kapkami panenského olivového oleje. Pokud máte problémy se žaludkem, měla by vás podle Itala tato báječná polévka postavit na nohy.

S touto báječnou zeleninovou polévkou a dalšími lahůdkami italské kuchyně seznámí šéfkuchař Emanuel Ridi v neděli v podvečer diváky televize Prima.





Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.