Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vymeťte spižírny, vaše staré zavařeniny mohou získat archivní ocenění

  16:10aktualizováno  16:10
Festival česneku v Buchlovicích na Uherskohradišťsku obohatí také ochutnávka archivních marmelád a džemů. Pořadatelé hodlají během dubna a května sesbírat vzorky těchto pochutin vyrobené v roce 2009 a dříve.

Staré marmelády budou soutěžit na 11. ročníku Festivalu česneku v Buchlovicích. | foto: Tomáš Mikule

"Zadívali jsme se do svých komor, spižíren a sklepů. Ještě stále tam nalézáme mnoho různých džemů a marmelád často historických. My je nazýváme archivními vzorky a začínáme se k produktům, pocházejícím z našich zahrádek, sadů a sádků, chovat jako ke vzácným klenotům hodným aukčního zhodnocení. Nabízíme porovnání archivních marmelád a džemů v prezentaci," oslovil případné soutěžící Miloslav Hrdý z pořádající Folklorní agentury Buchlov.

"Porota vzorky v červnu ohodnotí a 28. července budou moci nejlepší z nich ochutnat i návštěvníci festivalu," říká.

Zájemci mohou nejlépe dvě sklenice své označené marmelády nebo džemu posílat do Turistického informačního centra v Buchlovicích. Hodnocení vzorků dvacetibodovým systémem se uskuteční 4. června, zájemci o místo porotce mohou nechat vzkaz na místě odběru vzorků. "Ke koštu bude vydán také pocitový katalog s hodnocením všech archivních marmelád a džemů," popsal vodítko kvality pro účastníky koštu Hrdý.

Festival česneku se letos v zámeckém areálu v Buchlovicích bude konat už pojedenácté. Cílem akce je podpořit domácí pěstitele a zvýšit spotřebu této tradiční zeleniny. Na festivalu se každoročně prodá několik tun česneku. Od roku 2009 je součástí akce i košt archivních marmelád a džemů. Akce se setkala s velmi dobrým ohlasem, do klání se každoročně se svými vzorky přihlašuje několik desítek soutěžících.

Autoři: ,




Nejčtenější

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Další z rubriky

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.