Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vymeťte spižírny, vaše staré zavařeniny mohou získat archivní ocenění

  16:10aktualizováno  16:10
Festival česneku v Buchlovicích na Uherskohradišťsku obohatí také ochutnávka archivních marmelád a džemů. Pořadatelé hodlají během dubna a května sesbírat vzorky těchto pochutin vyrobené v roce 2009 a dříve.

Staré marmelády budou soutěžit na 11. ročníku Festivalu česneku v Buchlovicích. | foto: Tomáš Mikule

"Zadívali jsme se do svých komor, spižíren a sklepů. Ještě stále tam nalézáme mnoho různých džemů a marmelád často historických. My je nazýváme archivními vzorky a začínáme se k produktům, pocházejícím z našich zahrádek, sadů a sádků, chovat jako ke vzácným klenotům hodným aukčního zhodnocení. Nabízíme porovnání archivních marmelád a džemů v prezentaci," oslovil případné soutěžící Miloslav Hrdý z pořádající Folklorní agentury Buchlov.

"Porota vzorky v červnu ohodnotí a 28. července budou moci nejlepší z nich ochutnat i návštěvníci festivalu," říká.

Zájemci mohou nejlépe dvě sklenice své označené marmelády nebo džemu posílat do Turistického informačního centra v Buchlovicích. Hodnocení vzorků dvacetibodovým systémem se uskuteční 4. června, zájemci o místo porotce mohou nechat vzkaz na místě odběru vzorků. "Ke koštu bude vydán také pocitový katalog s hodnocením všech archivních marmelád a džemů," popsal vodítko kvality pro účastníky koštu Hrdý.

Festival česneku se letos v zámeckém areálu v Buchlovicích bude konat už pojedenácté. Cílem akce je podpořit domácí pěstitele a zvýšit spotřebu této tradiční zeleniny. Na festivalu se každoročně prodá několik tun česneku. Od roku 2009 je součástí akce i košt archivních marmelád a džemů. Akce se setkala s velmi dobrým ohlasem, do klání se každoročně se svými vzorky přihlašuje několik desítek soutěžících.

Autoři: ,



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz