Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Fíky jsou ideální příloha k masu i pečivu. Neutralizují totiž kyselost

aktualizováno 
Slaďoučké fíky, ať už čerstvé nebo sušené, jsou skvělou výživou pro mozek i nervy. Pomáhají při únavě, protože rychle zvyšují hladinu glukózy v krvi a zlepšují tak náladu, výkonnost i soustředění. Přitom jsou výrazně zdravější než sladkosti a na rozdíl od nich nejdou na tloušťku a jsou lehce stravitelné.

Na čerstvé fíky dnes běžně narazíte v samoobsluze, a to v podstatě po celý rok, protože se pěstují na řadě míst a sklízejí se několikrát do roka. Pocházejí z Orientu, v současnosti se pěstují i na jihu Evropy nebo v Jižní Americe. Na trh se dodávají v různém stupni zralosti. Uskladněné v lednici vydrží až dva týdny. 

Fotogalerie

Ty měkké a vyzrálé se hodí k přímé konzumaci, ať už samotné, do salátů nebo k sladkým dezertům. Jedí se i se slupkou, kterou je ovšem potřeba omýt. 

Ty pevnější je také možné tepelně upravovat a připravit z nich jakési čatní, které je ideální přílohou k masu. Nebo je můžete posypat cukrem a nechat zkaramelizovat pod grilem.  

Podle výživářů jsou totiž fíky ideální kombinací k jídlům bohatým na kyseliny, jako je maso, uzeniny, sladkosti či bílé pečivo. Jednoduše proto, že umí neutralizovat kyselost. Hodí se tedy třeba i do zeleninových salátů s masem a olivovým olejem. 

Kulinářské zážitky

Pochutnejte si s Raketa.cz a využijte slevy na romantické večeře ve dvou, tatarákové hody nebo luxusní sushi.

Obsahují také hodně vlákniny: díky pektinu snižují hladinu cholesterolu, díky nerozpustné vláknině zabraňují zácpě. Jsou tedy i výborným přírodním projímadlem a určitě po nich neztloustnete.

Zralé fíky chutnají po medu a obsahují nejen enzymy podporující trávení, ale i celou řadu vitaminů (nejvíc C, A, B1) a minerálních látek a jen jedno procento tuku.

Sáhnout samozřejmě můžete i po sušených fících, které vydrží až několik měsíců a mají podobně příznivé účinky jako ty čerstvé. Pokud ovšem nejsou napadené roztoči. Testy totiž odhalily, že bílými zrníčky na sušeném ovoci nemusí vždycky být vysrážené krystalky cukru (více informací čtěte zde).  

Autor:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.