Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čistou jemnou kávu zvládnete připravit levně a za pár minut i po ránu

  2:08aktualizováno  2:08
Naučte se tu nejjednodušší přípravu čerstvé filtrované kávy s jednoznačně nejlepším poměrem ceny a výkonu, která má navíc punc příjemného rituálu a výsledkem je lehký povzbuzující nápoj. Espresso to sice nebude, ale tuto lehkou kávičku ke snídani můžete klidně popíjet i studenou až do odpoledne.

Kvalitní mlýnek, digitální váha (dávkování kávy odměrkou je nepřesné a těžko pak můžete očekávat pokaždé stejně kvalitní nápoj) a vybraný přístroj na přípravu filtrované kávy, to je vše, co potřebujte, abyste si opravdu dobrou „překapávanou“ kávu připravili i doma. A samozřejmě nesmíte zapomenout i na tu kvalitní kávu. To není nic nového (více o možnostech přípravy zde).

Jednoznačně nejdostupnější možností přípravy je však určitě použití jednoduchého keramického, skleněného či plastového dripperu (nazývaného také V60), do kterého jen vložíte jednorázový papírový filtr. Od materiálu se odvíjí i jeho cena, nejdražší je keramický, který pořídíte zhruba za pětistovku.

Kouzlo snadné přípravy a vůně nepřepálené kávy

Kdo má filtrovanou kávu opravdu rád, třeba právě proto, že se díky své jemnosti a lehkosti dá popíjet od rána klidně po celý den, ten si většinou všechny možné způsoby její přípravy na vlastní kůži vyzkouší. A mnozí končí právě u dripperu, často i špičkoví profesionální baristé jako Ondřej Hurtík, který nám svůj každodenní ranní rituál přípravy s dripperem předvedl i na kameru (viz úvodní video s kompletní přípravou filtrované kávy).

S dripperem krok za krokem

Nutná tedy není žádná velká investice jako v případě přístroje pro přípravu esspressa. Kvalitní digitální váha vás přijde zhruba na tisícovku, kvalitní ruční mlýnek o něco levněji, plastový dripper v sadě i se skleněnou konvičkou a první várkou papírových filtrů na pětistovku. V tom je velké kouzlo této sympaticky jednoduché přípravy: investice do nutného vybavení vás nezruinuje a místo drahého přístroje si můžete dopřát kvalitní zrnkovou kávu.

S tou je to podobné jako s opravdu dobrým vínem nebo čajem: záleží na odrůdě a původu (je to ovoce chuťově srovnatelné s třešněmi), některá voní a chutná třeba po citrusech, jiná vám dá pocítit oříšky či čokoládu. Tedy pokud není její chuť přepražením doslova unifikovaná.

„K tomu, abyste byli schopni vnímat jemné nuance chuti kávy, se musíte propít,“ usmívá se barista Jiří Tashi Vondráček na kurzu domácí přípravy filtrované kávy v pražském Karlíně pořádaném českou pražírnou Doubleshot.

A trpělivě vysvětluje, že tyto odstíny chuti má smysl hledat jen u kávy, která je pražená s citem. „Jakmile kávové zrno přepražíte, tak už získá jen unifikovanou chuť spáleného zrna. A je jedno, jestli pochází z Afriky, nebo třeba z Brazílie, protože to pak veškeré chuťové nuance setře.“

Pokud vás káva baví, zde najdete žebříček podniků, kde v Praze najdete v tomto směru opravdu dobrou (i filtrovanou) kávu. Pokud žádný z nich ještě nepatří mezi vaše oblíbené, zkuste zajít a porovnat jejich kávu s nápojem, který si obvykle dopřáváte třeba právě ráno na přivítání nového dne.

Autor:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.