Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čistou jemnou kávu zvládnete připravit levně a za pár minut i po ránu

  2:08aktualizováno  2:08
Naučte se tu nejjednodušší přípravu čerstvé filtrované kávy s jednoznačně nejlepším poměrem ceny a výkonu, která má navíc punc příjemného rituálu a výsledkem je lehký povzbuzující nápoj. Espresso to sice nebude, ale tuto lehkou kávičku ke snídani můžete klidně popíjet i studenou až do odpoledne.

Kvalitní mlýnek, digitální váha (dávkování kávy odměrkou je nepřesné a těžko pak můžete očekávat pokaždé stejně kvalitní nápoj) a vybraný přístroj na přípravu filtrované kávy, to je vše, co potřebujte, abyste si opravdu dobrou „překapávanou“ kávu připravili i doma. A samozřejmě nesmíte zapomenout i na tu kvalitní kávu. To není nic nového (více o možnostech přípravy zde).

Jednoznačně nejdostupnější možností přípravy je však určitě použití jednoduchého keramického, skleněného či plastového dripperu (nazývaného také V60), do kterého jen vložíte jednorázový papírový filtr. Od materiálu se odvíjí i jeho cena, nejdražší je keramický, který pořídíte zhruba za pětistovku.

Kouzlo snadné přípravy a vůně nepřepálené kávy

Kdo má filtrovanou kávu opravdu rád, třeba právě proto, že se díky své jemnosti a lehkosti dá popíjet od rána klidně po celý den, ten si většinou všechny možné způsoby její přípravy na vlastní kůži vyzkouší. A mnozí končí právě u dripperu, často i špičkoví profesionální baristé jako Ondřej Hurtík, který nám svůj každodenní ranní rituál přípravy s dripperem předvedl i na kameru (viz úvodní video s kompletní přípravou filtrované kávy).

S dripperem krok za krokem

Nutná tedy není žádná velká investice jako v případě přístroje pro přípravu esspressa. Kvalitní digitální váha vás přijde zhruba na tisícovku, kvalitní ruční mlýnek o něco levněji, plastový dripper v sadě i se skleněnou konvičkou a první várkou papírových filtrů na pětistovku. V tom je velké kouzlo této sympaticky jednoduché přípravy: investice do nutného vybavení vás nezruinuje a místo drahého přístroje si můžete dopřát kvalitní zrnkovou kávu.

S tou je to podobné jako s opravdu dobrým vínem nebo čajem: záleží na odrůdě a původu (je to ovoce chuťově srovnatelné s třešněmi), některá voní a chutná třeba po citrusech, jiná vám dá pocítit oříšky či čokoládu. Tedy pokud není její chuť přepražením doslova unifikovaná.

„K tomu, abyste byli schopni vnímat jemné nuance chuti kávy, se musíte propít,“ usmívá se barista Jiří Tashi Vondráček na kurzu domácí přípravy filtrované kávy v pražském Karlíně pořádaném českou pražírnou Doubleshot.

A trpělivě vysvětluje, že tyto odstíny chuti má smysl hledat jen u kávy, která je pražená s citem. „Jakmile kávové zrno přepražíte, tak už získá jen unifikovanou chuť spáleného zrna. A je jedno, jestli pochází z Afriky, nebo třeba z Brazílie, protože to pak veškeré chuťové nuance setře.“

Pokud vás káva baví, zde najdete žebříček podniků, kde v Praze najdete v tomto směru opravdu dobrou (i filtrovanou) kávu. Pokud žádný z nich ještě nepatří mezi vaše oblíbené, zkuste zajít a porovnat jejich kávu s nápojem, který si obvykle dopřáváte třeba právě ráno na přivítání nového dne.

Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Další z rubriky

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se...

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je...

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

Margarín versus máslo. Co použít při pečení

Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.