Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Fitness hranolky s tatarkou bez cholesterolu. Podle Ládi Hrušky

aktualizováno 
Domácí hranolky nemusíte připravovat jen z brambor, nabízí se i jiná zelenina. A zdaleka nepotřebujete fritovací hrnec, vystačíte si s pekáčkem a několika lžícemi oleje. Z majonézy pak Láďa Hruška radí vyhodit vajíčka a nahradit je mlékem, abyste se vyhnuli cholesterolu a získali tak pokrm ve „fitness“ verzi.

Hranolky většinou milují děti i dospělí, o tatarské omáčce ani nemluvě. Nic se ale nemá přehánět a jídelníček by měl být vyvážený. Kdo tedy věří receptům lidového kuchaře, může si nechat poradit, jak připravit jejich lehčí a zdravější variantu.

Láďa Hruška ve svých nedělních Vychytávkách vysílaných po poledni na Primě sáhne místo brambor po celerové bulvě, pak už jen potřebuje tři lžíce oleje a tři lžíce grilovacího koření. Postup je jednoduchý. Celer očistěte, nakrájejte na zhruba centimetrové plátky, a ty pak ještě na větší či menší hranolky.

Celerové hranolky s tatarkou

Hranolky nasypte do mísy, přidejte pár lžic slunečnicového (případně olivového) oleje, sůl a oblíbené koření (případně směs koření), misku přiklopte talířem a obsah protřepte, aby se hranolky stejnoměrně obalily olejem i kořením. Pak už je můžete nasypat na pekáč vyložený pečicím papírem nebo fólií a strčit zhruba na 20 až 25 minut do trouby vyhřáté na 220 °C.

Pokud se opravdu bez tatarky neobejdete (to by bylo jednoznačně nejvíc „fitness“), vrhněte se mezitím na její přípravu.

Ta klasická se připravuje z čerstvých vajec a oleje (jak na dobrou domácí majonézu, čtěte zde), odlehčenou verzi Hruška připravil o vejce, použije jen tyto suroviny: 2 velké panáky polotučného mléka, 4 velké panáky slunečnicového oleje a na dochucení sůl, pepř, malou žlutou cibuli, lžičku hořčice a nadrobno pokrájené sterilizované okurky.

Přípravu najdete na úvodním videu, v podstatě se neliší od té tradiční. Do šlehací nádoby nalijete mléko a olej (v poměru 1:2, viz ingredience výše), ušleháte do konzistence majolky, ochutíte, promícháte a můžete servírovat.

Pokud si raději jako základ pro ochucenou omáčku k zeleninovým hranolkám připravíte klasickou majonézu, podívejte se, jak na to:

Autor:




Nejčtenější

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Další z rubriky

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Zdeněk Pohlreich v jednom z konfrontačních rozhovorů s majitelem Bílého koníčka...
VIDEO: Z Třeboně jede Pohlreich nadšený i znechucený, hvězdu dá a nedá

Jako předkrm vydlabané plněné brambory, po kterých už máte dost. Neestetické lečo, které může chutnat milionově, ale do restaurace nepatří. Majitel, který se...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak
Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak

Chcete porod bez léků a věčného vyrušování, jenže lékaři vás označí za alternativní matku.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.