VIDEO: Zkuste italskou focacciu, další možnou variaci na skvělý chléb

aktualizováno 
Italové pečou focacciu na víkend, protože se příjemně ukusuje při povídání s přáteli. Těsto je stejné jako na pizzu, takže jeho příprava je velmi jednoduchá. Jen musíte těsto nechat odpočinout, aby správně vyběhlo. Na ochucení můžete přidat cokoli od oliv po sýry.

Nají se určitě celá rodina, protože focacciu milují děti i dospělí. Stačí se jim trefit do chuti s tím, co všechno na těsto na plechu přidáte.

Vyzkoušejte, nemůžete udělat chybu

Na těsto budete potřebovat 1 kg hladké mouky, vodu dle potřeby, droždí nebo droždí a kvásek půl na půl (kvásek většinou koupíte v pekárně), panenský olivový olej a sůl. Další ingredience si vyberte podle chuti: mohou to být olivy, rajčata, rajčatové sugo, ančovičky, kapary či různé druhy sýrů.

Ve vlažné vodě rozmíchejte kostku droždí, pokud máte i kvásek, použijte je půl na půl. Spojte s hladkou moukou, přidejte špetku soli, pokapejte olivovým olejem a vypracujte vláčné těsto; vodu při zpracovávání dolévejte podle potřeby.

Počítejte dopředu s tím, že těsto pak musíte nechat minimálně hodinu, lépe dvě odpočinout. Ideálně u zdroje tepla, při nějakých 30 až 40 °C.

Pak pekáč vymažte olivovým olejem, těsto rozprostřete po celém plechu a přidejte náplň podle chuti. Zkuste třeba kombinaci zelených oliv, ančoviček, kapar i rajčatového suga (návod na přípravu najdete například zde), ke kterým přidejte ještě snítku tymiánu.Troubu předehřejte na maximum, tedy na 200 až 250 °C, a pečte zhruba 20 minut do zlatova.

Chcete podrobný návod krok za krokem?

Podívejte se, jak Emanuel Ridi připravuje těsto na pizzu a focacciu doma:

Podrobně popsanou přípravu těsta krok za krokem najdete v článku Výbornou poctivou pizzu i focacciu zvládnete i doma, jen nechte odpočinout těsto. Jako zajímavý tip tam najdete i kompletní postup přípravy focaccii jako sýrové bábovky.

Pokud vás italská kuchyně baví, nenechte si ujít další italské recepty přímo od zdroje v úterý večer na televizi Prima family v pořadu Léto s Italem. Tentokrát se podle šéfkuchaře Emanuela Ridiho naučíte grilovat makrelu či přípravu tagliatelle s domácí rajskou omáčkou a tuňákem palamita.


Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

Brambor se letos urodilo méně, kvůli suchu nenarostly.

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší...

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Najdete na iDNES.cz