Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

aktualizováno 
Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli jsme elektronický nos, který pozná, v jakém stavu je maso, které na grilování chcete použít.

Oficiálně se jmenuje FOODsniffer a rozhodli jsme se ho vyzkoušet i proto, že je jednou z cen, o které se hraje v naší soutěži, kdy posíláte fotografie a recepty ugrilovaných specialit (více o pravidlech soutěže). Pro experiment jsme si nachystali kuřecí maso, které patří při grilování k nejoblíbenějším.

Jak probíhal experiment

Přinesli jsme z obchodu čerstvé kuře a rozporcovali na čtyři vzorky, které jsme dali do oddělených krabiček. Pak jsme vzorky postupně vytahovali z lednice – první tak byl v pokojové teplotě 24 hodin, tedy celou dobu od nákupu, další 12, 6 a 3 hodiny.

Fotogalerie

Následovala práce s FOODsnifferem. Měřili jsme postupně jednotlivé vzorky a zaznamenali výsledky. První měření proběhlo u čerstvého kuřete, kde se ukázaly nejlepší výsledky. Není však překvapením, že první čtyřiadvacetihodinový vzorek ukázal, že je zcela zkažený, a tudíž absolutně nevhodný pro konzumaci.

Ale překvapením bylo, že vzorek, který byl vytažený z lednice po 12 hodinách, byl ještě poživatelný, ovšem po důkladné tepelné úpravě. Nicméně přístroj ukázal, že i vzorek vytažený z lednice tři hodiny už vykazoval známky počátku kažení, takže by pro rychlé tepelné úpravy neměl být používán (podívejte se na video).

Kontrola u absolutně čerstvých potravin

Abychom se ujistili, že přístroj ukazuje relevantní výsledky, zkusili jsme jej použít i u dalších potravin právě přinesených z obchodu. Z řeznictví jsme přinesli kousek točeného kabanosu i mleté maso, výsledky ukázaly absolutní čerstvost.

FOODsniffer je skvělým pomocníkem pro ty, kdo nechtějí zbytečně plýtvat potravinami. Někdy se stane, že v lednici „zapomenete“ kus masa, běžně byste ho raději už vyhodili. „Nos“ pak pozná, že třeba není třeba ještě jídlo zlikvidovat, čímž ušetříte peníze.

S tím souvisí i důležitost správného uložení potravin v lednici. S každým stupněm teploty se významně zkracuje doba čerstvosti potravin. Z toho vyplývá jediné: až se vypravíte na chatu, kde hodláte pořádat grilovačku, citlivé potraviny určitě ukládejte do chladicí tašky, abyste nakonec neskončili v nemocnici se žaludečními obtížemi nebo dokonce s otravou. Dokážete si představit, jak se surovinami „zatočí“ dvě tři hodinky v rozpáleném autě.

Jak to pracuje

Senzory FOODsnifferu měří vlhkost, teplotu, přítomnost čpavku a výskyt těkavých organických látek. Dokáže podle výrobce odhalit až 100 těkavých látek, které se mohou vyskytovat v okolí zkaženého vepřového, hovězího, drůbežího či rybího masa.

Indikace na mobilním telefonu
Indikace na mobilním telefonu
Indikace na mobilním telefonu

Přístroj se spáruje s aplikací v chytrém telefonu. Po kalibraci jej spustíte tlačítkem Get, chvíli počkáte, až zanalyzuje vzorek a vyřkne verdikt. Buď je maso čerstvé, což je optimální, nebo ještě poživatelné, ale vhodné ke konzumaci jen po důkladném tepelném zpracování. Ve třetím případě je už zkažené a jíst ho by bylo naprostým hazardem.

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...



Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Jen ocet, slupky z citronů a panák vodky a vyrobíte univerzální čistič

Slupky z citronu s octem uzavřete do sklenice a skladujte na temném místě.

Některé čističe si blogerka Marcela Sobotová doma vyrábí sama. Obvykle z běžných kuchyňských surovin a s jednoduchým...

Oprašte grily: zkontrolujte, vyčistěte, naložte maso. Sezona je tu

Mřížku grilu čistěte v hodně rozpáleném stavu.

Teplé počasí vyláká mnohé z nás přes víkend na zahradu, abychom zahájili grilovací sezonu. Než poprvé rozpálíte gril,...

Vysavačem, hadříkem nebo kartáčem. Jak snadno vyčistit vnitřní žaluzie

Čištění žaluzií patří k nejotravnějším a nejpracnějším úklidovým činnostem.

Způsobů, jak vyčistit žaluzie od usazené vrstvy prachu, existuje hned několik. A nemusí vás ani přijít draho. Vystačíte...

Najdete na iDNES.cz