Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

aktualizováno 
Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli jsme elektronický nos, který pozná, v jakém stavu je maso, které na grilování chcete použít.

Oficiálně se jmenuje FOODsniffer a rozhodli jsme se ho vyzkoušet i proto, že je jednou z cen, o které se hraje v naší soutěži, kdy posíláte fotografie a recepty ugrilovaných specialit (více o pravidlech soutěže). Pro experiment jsme si nachystali kuřecí maso, které patří při grilování k nejoblíbenějším.

Jak probíhal experiment

Přinesli jsme z obchodu čerstvé kuře a rozporcovali na čtyři vzorky, které jsme dali do oddělených krabiček. Pak jsme vzorky postupně vytahovali z lednice – první tak byl v pokojové teplotě 24 hodin, tedy celou dobu od nákupu, další 12, 6 a 3 hodiny.

Fotogalerie

Následovala práce s FOODsnifferem. Měřili jsme postupně jednotlivé vzorky a zaznamenali výsledky. První měření proběhlo u čerstvého kuřete, kde se ukázaly nejlepší výsledky. Není však překvapením, že první čtyřiadvacetihodinový vzorek ukázal, že je zcela zkažený, a tudíž absolutně nevhodný pro konzumaci.

Ale překvapením bylo, že vzorek, který byl vytažený z lednice po 12 hodinách, byl ještě poživatelný, ovšem po důkladné tepelné úpravě. Nicméně přístroj ukázal, že i vzorek vytažený z lednice tři hodiny už vykazoval známky počátku kažení, takže by pro rychlé tepelné úpravy neměl být používán (podívejte se na video).

Kontrola u absolutně čerstvých potravin

Abychom se ujistili, že přístroj ukazuje relevantní výsledky, zkusili jsme jej použít i u dalších potravin právě přinesených z obchodu. Z řeznictví jsme přinesli kousek točeného kabanosu i mleté maso, výsledky ukázaly absolutní čerstvost.

Soutěžte o ceny za 100 000 Kč

Vyfoťte svůj oblíbený grilovaný pokrm a pošlete do redakce společně s receptem. Nejlepší z vás mohou vyhrát jeden z pěti grilů s příslušenstvím v celkové hodnotě 100 000 Kč. Podrobnější pravidla najdete zde.

Ceny do soutěže věnovala společnost PENTA, prodejce hobby a potřeb pro zahradu G21.

FOODsniffer je skvělým pomocníkem pro ty, kdo nechtějí zbytečně plýtvat potravinami. Někdy se stane, že v lednici „zapomenete“ kus masa, běžně byste ho raději už vyhodili. „Nos“ pak pozná, že třeba není třeba ještě jídlo zlikvidovat, čímž ušetříte peníze.

S tím souvisí i důležitost správného uložení potravin v lednici. S každým stupněm teploty se významně zkracuje doba čerstvosti potravin. Z toho vyplývá jediné: až se vypravíte na chatu, kde hodláte pořádat grilovačku, citlivé potraviny určitě ukládejte do chladicí tašky, abyste nakonec neskončili v nemocnici se žaludečními obtížemi nebo dokonce s otravou. Dokážete si představit, jak se surovinami „zatočí“ dvě tři hodinky v rozpáleném autě.

Jak to pracuje

Senzory FOODsnifferu měří vlhkost, teplotu, přítomnost čpavku a výskyt těkavých organických látek. Dokáže podle výrobce odhalit až 100 těkavých látek, které se mohou vyskytovat v okolí zkaženého vepřového, hovězího, drůbežího či rybího masa.

Indikace na mobilním telefonu
Indikace na mobilním telefonu
Indikace na mobilním telefonu

Přístroj se spáruje s aplikací v chytrém telefonu. Po kalibraci jej spustíte tlačítkem Get, chvíli počkáte, až zanalyzuje vzorek a vyřkne verdikt. Buď je maso čerstvé, což je optimální, nebo ještě poživatelné, ale vhodné ke konzumaci jen po důkladném tepelném zpracování. Ve třetím případě je už zkažené a jíst ho by bylo naprostým hazardem.

Autor:




Nejčtenější

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.