Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

aktualizováno 
Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli jsme elektronický nos, který pozná, v jakém stavu je maso, které na grilování chcete použít.

Oficiálně se jmenuje FOODsniffer a rozhodli jsme se ho vyzkoušet i proto, že je jednou z cen, o které se hraje v naší soutěži, kdy posíláte fotografie a recepty ugrilovaných specialit (více o pravidlech soutěže). Pro experiment jsme si nachystali kuřecí maso, které patří při grilování k nejoblíbenějším.

Jak probíhal experiment

Přinesli jsme z obchodu čerstvé kuře a rozporcovali na čtyři vzorky, které jsme dali do oddělených krabiček. Pak jsme vzorky postupně vytahovali z lednice – první tak byl v pokojové teplotě 24 hodin, tedy celou dobu od nákupu, další 12, 6 a 3 hodiny.

Fotogalerie

Následovala práce s FOODsnifferem. Měřili jsme postupně jednotlivé vzorky a zaznamenali výsledky. První měření proběhlo u čerstvého kuřete, kde se ukázaly nejlepší výsledky. Není však překvapením, že první čtyřiadvacetihodinový vzorek ukázal, že je zcela zkažený, a tudíž absolutně nevhodný pro konzumaci.

Ale překvapením bylo, že vzorek, který byl vytažený z lednice po 12 hodinách, byl ještě poživatelný, ovšem po důkladné tepelné úpravě. Nicméně přístroj ukázal, že i vzorek vytažený z lednice tři hodiny už vykazoval známky počátku kažení, takže by pro rychlé tepelné úpravy neměl být používán (podívejte se na video).

Kontrola u absolutně čerstvých potravin

Abychom se ujistili, že přístroj ukazuje relevantní výsledky, zkusili jsme jej použít i u dalších potravin právě přinesených z obchodu. Z řeznictví jsme přinesli kousek točeného kabanosu i mleté maso, výsledky ukázaly absolutní čerstvost.

Soutěžte o ceny za 100 000 Kč

Vyfoťte svůj oblíbený grilovaný pokrm a pošlete do redakce společně s receptem. Nejlepší z vás mohou vyhrát jeden z pěti grilů s příslušenstvím v celkové hodnotě 100 000 Kč. Podrobnější pravidla najdete zde.

Ceny do soutěže věnovala společnost PENTA, prodejce hobby a potřeb pro zahradu G21.

FOODsniffer je skvělým pomocníkem pro ty, kdo nechtějí zbytečně plýtvat potravinami. Někdy se stane, že v lednici „zapomenete“ kus masa, běžně byste ho raději už vyhodili. „Nos“ pak pozná, že třeba není třeba ještě jídlo zlikvidovat, čímž ušetříte peníze.

S tím souvisí i důležitost správného uložení potravin v lednici. S každým stupněm teploty se významně zkracuje doba čerstvosti potravin. Z toho vyplývá jediné: až se vypravíte na chatu, kde hodláte pořádat grilovačku, citlivé potraviny určitě ukládejte do chladicí tašky, abyste nakonec neskončili v nemocnici se žaludečními obtížemi nebo dokonce s otravou. Dokážete si představit, jak se surovinami „zatočí“ dvě tři hodinky v rozpáleném autě.

Jak to pracuje

Senzory FOODsnifferu měří vlhkost, teplotu, přítomnost čpavku a výskyt těkavých organických látek. Dokáže podle výrobce odhalit až 100 těkavých látek, které se mohou vyskytovat v okolí zkaženého vepřového, hovězího, drůbežího či rybího masa.

Indikace na mobilním telefonu
Indikace na mobilním telefonu
Indikace na mobilním telefonu

Přístroj se spáruje s aplikací v chytrém telefonu. Po kalibraci jej spustíte tlačítkem Get, chvíli počkáte, až zanalyzuje vzorek a vyřkne verdikt. Buď je maso čerstvé, což je optimální, nebo ještě poživatelné, ale vhodné ke konzumaci jen po důkladném tepelném zpracování. Ve třetím případě je už zkažené a jíst ho by bylo naprostým hazardem.

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

Otevřít víno vypadá jako triviální úkon, ale s nekvalitní vývrtkou to dá hodně...

Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces...

Najdete na iDNES.cz