Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Po Praze krouží první pojízdný mlsobus. Nabízí mexickou kuchyni

aktualizováno 
Oranžový občerstvovací truck se zjevuje během dne na nejneočekávanějších místech. Nejčastěji ho zastihnete poblíž velkých kancelářských center, večer ve Stromovce či třeba na Letné nebo poblíž velkých rockových koncertů.

"Kamarád Pavel Jíhlavec tento stravovací model objevil ve Spojených státech a nadchnul se. Tam má starou tradici a prý abychom to vyzkoušeli i v Praze," popisuje šéfkuchař pojízdné restaurace Food Spot Pavel Cón. On sám vlastní restauraci specializující se na BBQ, takže rychlou kuchyni si dokázal představit i v pojízdné formě.

Pojízdné restaurace mají ve Státech dlouhou tradici.

Pojízdné restaurace mají ve Státech dlouhou tradici.

To je burger, napsala...

To je burger, napsala...

"Milujeme mexickou kuchyni, náš koncept lze pojmenovat jako tex-mex kuchyně, tedy jako kombinaci texaské a mexické kuchyně. Výhodu to má v tom, že z několika základních ingrediencí můžeme nakombinovat několik jídel, každý si může vybrat podle toho, zda má rád fazole či kukuřici, s omáčkou či bez. A to lze zvládnout i na prostoru několika metrů čtverečních, které naše pojízdná restaurace nabízí," popisuje Cón.

Základem nabídky je kuřecí a hovězí burritos, doplňují ho i quesadilla nebo hovězí burger v středoamerických variacích podle přání. Tedy jídla, která u nás nejsou zase až tak rozšířená, ale zároveň ideální pro rychlé zakousnutí.

Podívejte se do zákulisí

"V pojízdné restauraci samozřejmě nemůžeme připravovat vše na místě, to znamená, že hovězí maso si připravíme přes noc u nás v restauraci. A ráno, aby bylo vše co nejčerstvější, se už v našem food tracku začínají krájet rajčata, loupat cibule, připravovat kuřecí maso a omáčky či směsi. A před polednem otevřeme a vše už pak připravujeme přímo před zákazníky. Mohou se podívat, jak se to dělá, a třeba se i inspirovat pro vlastní domácí kuchyni," říká Pavel Cón.

Pojízdná restaurace funguje teprve od poloviny srpna, v současné době si "mapuje" terén tak, aby stavěla na místech, kde si vydělá alespoň na režii. "Teď přes obědy obsloužíme na padesát lidí, ideál by byly tak dvě stovky," slibuje si.

Na tom ale budou muset zapracovat. Na současném provozu je ještě znát víc nadšení než sehranosti týmu. V nejvypjatějších chvílích to jiskří, ostatně jako v každé restauraci během polední špičky. Třeba v okamžicích, kdy dojde cibule, je třeba dostrouhat sýr nebo pomocník nemůže najít v lednici další várku zakysané smetany. Právě když se začíná tvořit fronta.

Každopádně restaurace na kolečkách stojí za vyzkoušení. Kdo má rád trochu jiné chutě, než které mu denně servírují v závodní kuchyni, by mohl tuto změnu uvítat. Při propagaci sázejí nejvíc na sociální sítě, na Facebooku nebo Twitteru denně najdete upozornění, kam se food track právě chystá.

Autor:




Nejčtenější

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.