Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


FOR THERM v 21. století: krby, kamna, dřevo. Jen trocha elektroniky

aktualizováno 
Když jsem se po několika letech vypravil na veletrh FOR THERM, očekával jsem, že dnes, v roce 2014, se na výstavní ploše budou tlačit výrobci regulační techniky a softwaroví inženýři. Místo toho mi připadá, že je výstava stejná. Jakoby projektovaná pro chalupáře.

V kurzu jsou kachlové krby a kamna. | foto: Marek Burza

Zdá se, že se tu shromáždili výrobci mířící na lidi, kteří topí pevnými palivy. Minimálně dvě třetiny výstavní plochy zabírají výrobci krbů a krbových vložek, „vesnických“ retro sporáků a kamen ve stylu klasických „Peter“.

Fotogalerie

Nic proti nim, ale opravdu dvě třetiny naší populace topí pevnými palivy? Nic proti tomu, každý zná ten příjemný pocit z živého ohně. Ale nevěřím tomu, že takto topí většina z nás.

Kdo  podobné topení chce, je veletrh perfektní příležitostí ohmatat si, jak kamna ve skutečnosti vypadají. Na internetu nepoznáte, zda je model dostatečně festovní, aby přežil alespoň jednu generaci. A topidel nižších výkonů se netýká novela o ochraně ovzduší, toho si jsou možná výrobci i zákazníci vědomi.

Může se hodit

Pořiďte si krb, kamna nebo jiná topná zařízení od ověřených dodavatelů na AAAPOPTÁVKA.CZ a ušetřete až 30%.

Na veletrhu v podstatě chyběly velké značky prodávající plynové kotle. Výjimkou byl snad jen Vaillant, ten ovšem ukazoval tepelná čerpadla, další chyběly, například Junkers a Protherm, Dakon či Buderus jste mohli najít jen náhodou, protože nebyly uprostřed dění v hale číslo 7. Tak jestli se chystáte vybírat nový plynový kotel, neztrácejte tu čas.

Na výběru vystavovatelů je znát, že míří spíše na zákazníky, kteří tolik nedůvěřují internetovému nakupování, možná ani nemají připojení. Pro ně zůstává veletrh velkou příležitostí a důvodem, aby si udělali výlet. Pro ty ostatní už veletrhy podobného charakteru ztrácejí své kouzlo. Hledají si jinou cestičku k informacím.

Veletrh FOR THERM (společně s veletrhy FOR ARCH, FOR WOOD a dalšími) trvá do 20. 9. 2014.

Autor:




Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.