náhledy
Nezvyklou specialitu připravují na jaře ve městě Tung-Jang na jihovýchodě Číny. Hlavní ingrediencí jsou vejce, která se vaří v chlapecké moči. Tato lahůdka se tu připravuje stovky let.
Autor: Aly Song, Reuters
Kde v Tung-Jangu shánějí moč? Třeba na záchodcích místní základní školy. Jasné vysvětlení, proč je k vaření vajec zapotřebí zrovna moč hochů, nejlépe mladších deseti let, nicméně není.
Autor: Aly Song, Reuters
Ve škole jsou nachystány nádrže, do nichž se chlapecká moč shromažďuje. Mnoho místních obyvatel podobně jako jejich předkové soudí, že zlepšuje krevní oběh, snižuje tělesnou teplotu a má všeobecně posilující účinky.
Autor: Aly Song, Reuters
A už se vaří. "Pokud takové vejce sníte, nedostanete úžeh," tvrdí 51letý Ke Jao-chua, majitel jednoho z pouličních stánků, ve kterém se laskomina s nezaměnitelným odérem připravuje. "Jsou zdraví prospěšná. Naše rodina si je dává ke každému jídlu," tvrdí.
Autor: Aly Song, Reuters
Příprava jedinečných vajíček trvá skoro celý den. Proces začíná vložením syrového vejce do lázně z moči. Na mírném ohni se vaří ještě několik hodin poté, co skořápka praskne. Prodavači přitom dávají pozor, aby vejce nepřešla varem a přilévají do hrnců další tekutinu.
Autor: Aly Song, Reuters
Speciálně upravená vejce se prodávají za víc než dvojnásobek ceny obyčejného vejce. Místní vláda oblíbenou laskominu dokonce zapsala na seznam kulturního dědictví.
Autor: Aly Song, Reuters
Někteří lidé přitom nespoléhají jen na pouliční prodej. Moč od chlapců získávají sami, aby si lahůdku uvařili doma. Lékařské kapacity ale na její zdravotní výhody nepohlíží jednoznačně a někteří upozorňují na problémy spojené s hygienou.
Autor: Aly Song, Reuters
Samozřejmě to nechutná všem. Řada obyvatel Tung-Jangu tvrdí, že jarní vaječnou specialitu nenávidí.
Autor: Aly Song, Reuters