náhledy
Sušený květ měsíčku lékařského využijete v kuchyni místo šafránu na obarvení rýže.
Autor: Martina Čermáková
Květy měsíčku otrhejte a nasušte nebo hned zužitkujte například na přípravu masti. Nať zlikvidujte
Autor: Martina Čermáková
Sušenou mateřídoušku oceníte hlavně v zimě.
Autor: Martina Čermáková
Proskurník topolovka neboli slézová růže je krásná dekorativní dvouletka, jejíž sušené květy mají protizánětlivé účinky, pomáhají také při podráždění trávicí soustavy.
Autor: Martina Čermáková
Kostival lékařský
Autor: Martina Čermáková
Šalvěj lékařská. Sušená je využitelná jako koření do kuchyně i na léčivý čaj či odvary.
Autor: Martina Čermáková
Tymián si nezapomeňte nasušit jako koření do kuchyně.
Autor: Martina Čermáková
Oregano neboli dobromysl lékařská se používá nejen v kuchyni. Čaj ze sušené kvetoucí natě podporuje trávení, pomáhá při kašli a údajně má příznivý vliv i na psychiku.
Autor: Martina Čermáková
Meduňka je ideální na uklidnění, čerstvá i sušená.
Autor: Martina Čermáková
Sušený květ heřmánku je ideální na čaj, který pomáhá na dobré trávení (a uvolňuje křeče) a působí protizánětlivě (stejně jako odvar). potopudně
Autor: Martina Čermáková
Třapatka nachová (Echinacea) je výborná na posílení imunity. Z kořene se vyrábí tinktura, kvetoucí nať se suší a čaj z ní se pije například při nemocech z nachlazení.
Autor: Martina Čermáková
Čaj ze sušené kvetoucí nati technického konopí (tedy konopí setého) se pije při migrénách, nespavosti či dýchacích potížích, odvar pomáhá při revmatických bolestech.
Autor: Martina Čermáková
Čaj z usušené kvetoucí natě kontryhele pomáhá při ženských obtížích.
Autor: Martina Čermáková
Ze lnu setého využijete v kuchyni semínka, která získáte až po odkvětu a dozrání.
Autor: Martina Čermáková
Sušená nať máty vám kdykoliv poskytne osvěžující čaj.
Autor: Martina Čermáková
Bez sušené nati majoránky se česká kuchyně neobejde.
Autor: Martina Čermáková
Libeček, kuchyňské koření ideální do polévky, si můžete na zimu nasušit.
Autor: Martina Čermáková
Sušená levandule je vhodná nejen pro dekoraci, využití má i v kuchyni (kvítky se přidávají třeba do ovocných džemů) nebo při péči o pleť.
Autor: Martina Čermáková
Sběr levandule a rovnání do svazečků. Ty se pak zavěšené "hlavou" dolů usuší na vzdušném, teplém, ale stinném místě.
Autor: Martina Čermáková