náhledy
Je více než vhodné v průběhu zimy a na jejím sklonku vykonat důkladný průzkum revírů, na které se chcete letos zaměřit. V plné sezóně na něco takového nebude čas. Získáte tak nenahraditelné informace o struktuře dna, chování ryb v chladné vodě a také vám „jalové“ období mnohem lépe uteče. Mapování revíru rozhodně není ztracený čas, ať už se chcete zaměřit na jakýkoli náš rybí druh. Ostatně na fotografii vidíte, že se vyplatilo i Radkovi Filipovi.
Autor: Archiv časopisu Kajman
Používejte mapový podklad ve své GPS, slepou mapu nebo si vytiskněte satelitní mapu revíru, na který se chcete zaměřit. Mapové podklady k tisku naleznete na internetu. Vezměte si sebou propisku, kterou si budete do mapy značit zajímavé informace.
Autor: Archiv časopisu Kajman
Na začátku se zaměřte na oblast okolo břehů, nejlépe v místech, kde jste v minulosti chytali. Informace z takových „fleků“ si lépe zapamatujete a jistě objevíte něco nového, co se vám bude později hodit. Uvidíte, že hloubka, profil a struktura dna jsou vždy více či méně jiné, než jsme si ze břehu představovali. Takhle vypadá záznam projeté trasy na mapovém podkladu.
Autor: Archiv časopisu Kajman
Projíždějte okolo břehů pouze „na vesla“ a dobře si všímejte jakékoli zvláštnosti. Například na pískovnách bývá hned první hrana většinou velmi strmá. Hledejte proto pozvolnější zlomy, jakékoli překážky. Například takovéhle místo by mohlo být velmi zajímavé. Vidíte, že u této hrany jsou ryby i v chladné vodě.
Autor: Archiv časopisu Kajman
Podobná hrana je obvykle pro lov kaprovitých ryb až příliš strmá. Zajímavá místa mohou být na jejím vrcholu nebo u paty. Dravcům ale může vyhovovat v celé šíři svého profilu. Vždy si mnohem více všímejte profilu dna, struktury a překážek na něm než symbolů ryb.
Autor: Archiv časopisu Kajman
Okolí jakýchkoli drobných nerovností a vázek bývá pro ryby atraktivní i v chladné vodě. Tato místa si dobře zapamatujte a zaznamenejte do mapy. Stačí označit křížkem bod a přibližnou vzdálenost od břehu, případně si uložte bod do GPS a to vždy s patřičným komentářem – za rok si už nebudete pamatovat, co značka znamenala. Zvláště když takových značek budete mít na revíru více. V teplejší vodě se na tato místa zaměřte.
Autor: Archiv časopisu Kajman
Ne všechny zlomy bývají plné ryb. Obzvláště ve studené vodě jsou ryby koncentrovány na menším ploše. V teplejší vodě jsou ryby více rozjeté a pravděpodobnost, že je tu potkáte je větší. Ale rozhodně neplatí co hrana, to horké místo. Na fotce máte důkaz místo slibů.
Autor: Archiv časopisu Kajman
Když máte projetou oblast břehu, postupně se zaměřte na další zóny. Kopírujte hlavně místa, kde hloubka rostla pomaleji. V takových místech je velká pravděpodobnost, že objevíte lavici, která se táhne dále od břehu. Taková místa s tvrdým dnem a velkým množstvím potravy bývají velmi atraktivní. Poznačte si, kam až lavice vybíhá, nebo kde začíná a její přibližný směr.
Autor: Archiv časopisu Kajman
Jezděte cik cak směrem do středu revíru. Detailněji zkoumejte jenom zajímavá místa. Opravdovou bonanzou bývají lavice a potopené ostrůvky dále od břehu. Stačí, když se tam dno zvedne třeba jenom o 0,5 či 1 m. Pokud je jich několik blíž od sebe, může se mezi nimi sdružovat i velká část obsádky revíru.
Autor: Archiv časopisu Kajman
Pokud si myslíte, že nejvíce ryb bude v zimě v té úplně nejhlubší části revíru, tak vás zklamu. Často bývají tyto zóny i v chladné vodě zcela bez ryb. Někdy ale také ne. Ty největší prohlubně si do mapy určitě poznačte. Je dobré o nich vědět. Už jenom proto, abyste svým známým mohli ukázat, kde je největší hloubka.
Autor: Archiv časopisu Kajman
Bez ryb je i tato pozvolná druhá hlubší hrana. Na podzim, kdy ryby postupně klesají do čím dál tím větších hloubek, se ale může jednat o velmi zajímavé místo.
Autor: Archiv časopisu Kajman
Přestože teplota vody se při tomto průzkumu pohybovala od 2 do 4 °C, část revíru byla zamrzlá. Tím se ale nenechte zastrašit. Tenčí led lodí nebo člunem v pohodě prorazíme jako kdybychom byli ledoborec. Zapamatujte si ale, kde led byl a kde ne. Může vám to naznačit, kde bývá teplejší a studenější voda, jak na revíru voda proudí.
Autor: Archiv časopisu Kajman
Nyní se nacházíme uprostřed rovného plató s hloubkou 5,4 m. Nachází se zde drobná nerovnost a hned vidíte ryby poblíž. Malý kámen nebo pařez je někdy mnohem více než skála nebo zatopený les. To stojí za zaznamenání.
Autor: Archiv časopisu Kajman
Mezi místy s rybami a místy bez ryb bývají často ostré předěly. V zimě to platí dvojnásob, ale mnohdy je to tak i v teplé vodě. I o 2 metry kratší nebo delší nához může být rozdílem mezi úspěchem a neúspěchem. A ten hrbolek na dně zvedající se zhruba o 0,5 m vypadá také zajímavě nebo ne? Poznamenejte si ho.
Autor: Archiv časopisu Kajman
Dobře si všímejte i struktury dna. Tady podle modré linky na dně vidíme, že je tu určitý nános měkčího sedimentu. Nejedná se ale o nic dramatického. Rozhodně tam není vysoká vrstva smradlavého bahna. Ještě více než z echolotu se dozvíte, pokud si dno proklepnete olovnicí.
Autor: Archiv časopisu Kajman
Takhle to vypadá, když vyčucháte zimoviště. Pod námi je právě obrovské hejno ryb skoro až k hladině. Mnohdy je to místo, které není profilem vůbec ničím nápadné. Příští rok ale bude za stejných podmínek podobné. V teplejší vodě mohou být ryby úplně někde jinde, za určitých podmínek se sem ale budou vracet.
Autor: Archiv časopisu Kajman