Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

  11:00aktualizováno  11:00
Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z vašeho hlasování pak vzešlo pět nejlepších.

Vítězný recept letní soutěže o gril | foto: Jiří Poslušný

Ve spolupráci se společností PENTA, která prodává techniku značky G21, jsme soutěžili o pět špičkových grilů. Celková hodnota cen dosáhla 100 tisíc korun.

Jako první se umístil příspěvek Jiřího Poslušného, který ukázal způsob, jak griluje krevety. U nás je to zatím méně obvyklý pokrm ke grilování, ale podle receptu vidíte, že není nijak složitý. Ve svém příspěvku píše:

Budete potřebovat

  • 100g másla-francouzského
  • s hrubou solí
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • šťáva z jedné limetky, 2 lžíce medu nebo javorového sirupu, lžička
  • šafránu, 2 špetky chilli, 4 stroužky česneku, sůl a hrubě mletý pepř, 3x
  • strouhnout čerstvého závoru, 3x strouhnout limetkové kůry.

V kastrůlku připravíme marinádu. Do zahřátého másla přidáme šťávu z jedné limetky, 2 lžíce medu nebo javorového sirupu, lžičku šafránu, 2 špetky chilli, 4 stroužky česneku, sůl, hrubě mletý pepř a trochu nastrouhaného čerstvého závoru a limetkové kůry a lžičku šafránu.

Vznikne nám pikantní máslová marináda s chutí limetky a česneku. Oloupané krevetky omočíme v horké marinádě a grilujeme na rozpáleném grilu asi 3 minuty, potíráme zbylou marinádou.

Servírujeme na lístcích salátku a s marinádou, kterou dosolíme a dopepříme podle chuti.

Podáváme s quesadillas, na které potřebujeme 8 tortil, 2 šalotky, červenou kapii, 2 velká rajčata, 150 g goudy, 150 g blaťáckého zlata, lžičku třtinového cukru, sůl.

Připomeňte si příspěvky, mezi kterými jste se rozhodovali

Rajčata spaříme a oloupeme. Šalotku, spařená rajčata a kapii nakrájíme nahrubo. Osolíme a opečeme na oleji v rozpálené pánvi (5-7 minut), zasypeme třtinovým cukrem, promícháme a odstavíme.

Fotogalerie

Sýry nastrouháme nahrubo, promícháme a rozdělíme je na čtyři stejné hromádky. Pánev přibližně stejné velikosti jako tortillové placky lehce vytřeme olejem, rozehřejeme, položíme na ni jednu tortillu, posypeme polovinou sýra z jedné hromádky, čtvrtinou orestované zeleniny a druhou polovinou sýra.

Na povrch pevně přitiskneme druhou placku a quesadillu opečeme po obou stranách, až se sýr roztaví a spojí tortilly k sobě. Nakrájíme na trojúhelníky a podáváme s krevetami.

Vítězný recept vidíte na úvodní fotografii.

Na dalších pozicích skončili:

2. Hrabyňský dvouručák Aleše Klimšy - hamburger, který nikdy při grilování nezklame, pokud se udělá dobře. V tomto případě umocněný sýrem čedar, tyrolským špekem, omáčkou z pečeného česneku a čatní z červené cibule.

3. Grilované špízy Markéty Kaplanové - recept z vepřového nebo kuřecího masa proloženého slaninou, žampiony, cibulí a paprikou.

4. Kuřecí křídla Ivy Drašnarové - klasika, která nechybí prakticky na žádné grilovačce.

5. Grilovaná krkovice Martina Přibyla - nedělá plátky, ale na rožeň napíchne větší kusy společně i s kusy vepřového bůčku a horních krůtích stehen a společně griluje. Potře olejem, přidá rozmarýn, tymián, libeček, drcený kmín, sůl, pepř a grilovací koření.

Vítězům blahopřejeme.

Ceny do soutěže

Ceny věnovala společnost Penta, prodejce grilů a zahradní techniky G21.

1. cena (v hodnotě 30 286 Kč)

Plynový gril G21 Mexico BBQ Premium line, 7 hořáků
Sušička ovoce G21 Harmony platinum s časovačem
Obal na gril G21 Mexico BBQ
Detektor FOODsniffer na čerstvost masa, černý
Grilovací nářadí G21 sada 5 ks, hliníkový kufr
Odšťavňovač G21 Gourmet horizontal

2. cena (v hodnotě 22 986 Kč)

Plynový gril G21 California BBQ Premium line, 4 hořáky
Sušička ovoce G21 Harmony platinum s časovačem
Obal na gril G21 California BBQ
Detektor FOODsniffer na čerstvost masa, černý
Grilovací nářadí G21 sada 5 ks, hliníkový kufr

3. cena (v hodnotě 18 986 Kč)

Plynový gril G21 Oklahoma, BBQ Premium Line
Obal na gril G21 Oklahoma BBQ
Sušička ovoce G21 Harmony big s časovačem
Detektor FOODsniffer na čerstvost masa, černý
Grilovací nářadí G21 sada 5 ks, hliníkový kufr

4. cena (v hodnotě 16 036 Kč)

Gril G21 BBQ big
Sušička ovoce G21 Harmony big s časovačem
Obal na gril G21 BBQ Big
Detektor FOODsniffer na čerstvost masa, černý
Grilovací nářadí G21 sada 5 ks, hliníkový kufr

5. cena (v hodnotě 8 586 Kč)

Gril G21 BBQ small
Obal na gril G21 BBQ Small
Sušička ovoce G21 Paradiso Cube white
Detektor FOODsniffer na čerstvost masa, černý
Grilovací nářadí G21 sada 5 ks, hliníkový kufr

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Další z rubriky

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak
Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak

Chcete porod bez léků a věčného vyrušování, jenže lékaři vás označí za alternativní matku.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.