Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

  11:00aktualizováno  11:00
Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z vašeho hlasování pak vzešlo pět nejlepších.

Vítězný recept letní soutěže o gril | foto: Jiří Poslušný

Ve spolupráci se společností PENTA, která prodává techniku značky G21, jsme soutěžili o pět špičkových grilů. Celková hodnota cen dosáhla 100 tisíc korun.

Jako první se umístil příspěvek Jiřího Poslušného, který ukázal způsob, jak griluje krevety. U nás je to zatím méně obvyklý pokrm ke grilování, ale podle receptu vidíte, že není nijak složitý. Ve svém příspěvku píše:

Budete potřebovat

  • 100g másla-francouzského
  • s hrubou solí
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • šťáva z jedné limetky, 2 lžíce medu nebo javorového sirupu, lžička
  • šafránu, 2 špetky chilli, 4 stroužky česneku, sůl a hrubě mletý pepř, 3x
  • strouhnout čerstvého závoru, 3x strouhnout limetkové kůry.

V kastrůlku připravíme marinádu. Do zahřátého másla přidáme šťávu z jedné limetky, 2 lžíce medu nebo javorového sirupu, lžičku šafránu, 2 špetky chilli, 4 stroužky česneku, sůl, hrubě mletý pepř a trochu nastrouhaného čerstvého závoru a limetkové kůry a lžičku šafránu.

Vznikne nám pikantní máslová marináda s chutí limetky a česneku. Oloupané krevetky omočíme v horké marinádě a grilujeme na rozpáleném grilu asi 3 minuty, potíráme zbylou marinádou.

Servírujeme na lístcích salátku a s marinádou, kterou dosolíme a dopepříme podle chuti.

Podáváme s quesadillas, na které potřebujeme 8 tortil, 2 šalotky, červenou kapii, 2 velká rajčata, 150 g goudy, 150 g blaťáckého zlata, lžičku třtinového cukru, sůl.

Připomeňte si příspěvky, mezi kterými jste se rozhodovali

Rajčata spaříme a oloupeme. Šalotku, spařená rajčata a kapii nakrájíme nahrubo. Osolíme a opečeme na oleji v rozpálené pánvi (5-7 minut), zasypeme třtinovým cukrem, promícháme a odstavíme.

Fotogalerie

Sýry nastrouháme nahrubo, promícháme a rozdělíme je na čtyři stejné hromádky. Pánev přibližně stejné velikosti jako tortillové placky lehce vytřeme olejem, rozehřejeme, položíme na ni jednu tortillu, posypeme polovinou sýra z jedné hromádky, čtvrtinou orestované zeleniny a druhou polovinou sýra.

Na povrch pevně přitiskneme druhou placku a quesadillu opečeme po obou stranách, až se sýr roztaví a spojí tortilly k sobě. Nakrájíme na trojúhelníky a podáváme s krevetami.

Vítězný recept vidíte na úvodní fotografii.

Na dalších pozicích skončili:

2. Hrabyňský dvouručák Aleše Klimšy - hamburger, který nikdy při grilování nezklame, pokud se udělá dobře. V tomto případě umocněný sýrem čedar, tyrolským špekem, omáčkou z pečeného česneku a čatní z červené cibule.

3. Grilované špízy Markéty Kaplanové - recept z vepřového nebo kuřecího masa proloženého slaninou, žampiony, cibulí a paprikou.

4. Kuřecí křídla Ivy Drašnarové - klasika, která nechybí prakticky na žádné grilovačce.

5. Grilovaná krkovice Martina Přibyla - nedělá plátky, ale na rožeň napíchne větší kusy společně i s kusy vepřového bůčku a horních krůtích stehen a společně griluje. Potře olejem, přidá rozmarýn, tymián, libeček, drcený kmín, sůl, pepř a grilovací koření.

Vítězům blahopřejeme.

Ceny do soutěže

Ceny věnovala společnost Penta, prodejce grilů a zahradní techniky G21.

1. cena (v hodnotě 30 286 Kč)

Plynový gril G21 Mexico BBQ Premium line, 7 hořáků
Sušička ovoce G21 Harmony platinum s časovačem
Obal na gril G21 Mexico BBQ
Detektor FOODsniffer na čerstvost masa, černý
Grilovací nářadí G21 sada 5 ks, hliníkový kufr
Odšťavňovač G21 Gourmet horizontal

2. cena (v hodnotě 22 986 Kč)

Plynový gril G21 California BBQ Premium line, 4 hořáky
Sušička ovoce G21 Harmony platinum s časovačem
Obal na gril G21 California BBQ
Detektor FOODsniffer na čerstvost masa, černý
Grilovací nářadí G21 sada 5 ks, hliníkový kufr

3. cena (v hodnotě 18 986 Kč)

Plynový gril G21 Oklahoma, BBQ Premium Line
Obal na gril G21 Oklahoma BBQ
Sušička ovoce G21 Harmony big s časovačem
Detektor FOODsniffer na čerstvost masa, černý
Grilovací nářadí G21 sada 5 ks, hliníkový kufr

4. cena (v hodnotě 16 036 Kč)

Gril G21 BBQ big
Sušička ovoce G21 Harmony big s časovačem
Obal na gril G21 BBQ Big
Detektor FOODsniffer na čerstvost masa, černý
Grilovací nářadí G21 sada 5 ks, hliníkový kufr

5. cena (v hodnotě 8 586 Kč)

Gril G21 BBQ small
Obal na gril G21 BBQ Small
Sušička ovoce G21 Paradiso Cube white
Detektor FOODsniffer na čerstvost masa, černý
Grilovací nářadí G21 sada 5 ks, hliníkový kufr

Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Zdeněk Pohlreich v jednom z konfrontačních rozhovorů s majitelem Bílého koníčka...
VIDEO: Z Třeboně jede Pohlreich nadšený i znechucený, hvězdu dá a nedá

Jako předkrm vydlabané plněné brambory, po kterých už máte dost. Neestetické lečo, které může chutnat milionově, ale do restaurace nepatří. Majitel, který se...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.