Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

  11:00aktualizováno  11:00
Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z vašeho hlasování pak vzešlo pět nejlepších.

Vítězný recept letní soutěže o gril | foto: Jiří Poslušný

Ve spolupráci se společností PENTA, která prodává techniku značky G21, jsme soutěžili o pět špičkových grilů. Celková hodnota cen dosáhla 100 tisíc korun.

Jako první se umístil příspěvek Jiřího Poslušného, který ukázal způsob, jak griluje krevety. U nás je to zatím méně obvyklý pokrm ke grilování, ale podle receptu vidíte, že není nijak složitý. Ve svém příspěvku píše:

Budete potřebovat

  • 100g másla-francouzského
  • s hrubou solí
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • šťáva z jedné limetky, 2 lžíce medu nebo javorového sirupu, lžička
  • šafránu, 2 špetky chilli, 4 stroužky česneku, sůl a hrubě mletý pepř, 3x
  • strouhnout čerstvého závoru, 3x strouhnout limetkové kůry.

V kastrůlku připravíme marinádu. Do zahřátého másla přidáme šťávu z jedné limetky, 2 lžíce medu nebo javorového sirupu, lžičku šafránu, 2 špetky chilli, 4 stroužky česneku, sůl, hrubě mletý pepř a trochu nastrouhaného čerstvého závoru a limetkové kůry a lžičku šafránu.

Vznikne nám pikantní máslová marináda s chutí limetky a česneku. Oloupané krevetky omočíme v horké marinádě a grilujeme na rozpáleném grilu asi 3 minuty, potíráme zbylou marinádou.

Servírujeme na lístcích salátku a s marinádou, kterou dosolíme a dopepříme podle chuti.

Podáváme s quesadillas, na které potřebujeme 8 tortil, 2 šalotky, červenou kapii, 2 velká rajčata, 150 g goudy, 150 g blaťáckého zlata, lžičku třtinového cukru, sůl.

Připomeňte si příspěvky, mezi kterými jste se rozhodovali

Rajčata spaříme a oloupeme. Šalotku, spařená rajčata a kapii nakrájíme nahrubo. Osolíme a opečeme na oleji v rozpálené pánvi (5-7 minut), zasypeme třtinovým cukrem, promícháme a odstavíme.

Fotogalerie

Sýry nastrouháme nahrubo, promícháme a rozdělíme je na čtyři stejné hromádky. Pánev přibližně stejné velikosti jako tortillové placky lehce vytřeme olejem, rozehřejeme, položíme na ni jednu tortillu, posypeme polovinou sýra z jedné hromádky, čtvrtinou orestované zeleniny a druhou polovinou sýra.

Na povrch pevně přitiskneme druhou placku a quesadillu opečeme po obou stranách, až se sýr roztaví a spojí tortilly k sobě. Nakrájíme na trojúhelníky a podáváme s krevetami.

Vítězný recept vidíte na úvodní fotografii.

Na dalších pozicích skončili:

2. Hrabyňský dvouručák Aleše Klimšy - hamburger, který nikdy při grilování nezklame, pokud se udělá dobře. V tomto případě umocněný sýrem čedar, tyrolským špekem, omáčkou z pečeného česneku a čatní z červené cibule.

3. Grilované špízy Markéty Kaplanové - recept z vepřového nebo kuřecího masa proloženého slaninou, žampiony, cibulí a paprikou.

4. Kuřecí křídla Ivy Drašnarové - klasika, která nechybí prakticky na žádné grilovačce.

5. Grilovaná krkovice Martina Přibyla - nedělá plátky, ale na rožeň napíchne větší kusy společně i s kusy vepřového bůčku a horních krůtích stehen a společně griluje. Potře olejem, přidá rozmarýn, tymián, libeček, drcený kmín, sůl, pepř a grilovací koření.

Vítězům blahopřejeme.

Ceny do soutěže

Ceny věnovala společnost Penta, prodejce grilů a zahradní techniky G21.

1. cena (v hodnotě 30 286 Kč)

Plynový gril G21 Mexico BBQ Premium line, 7 hořáků
Sušička ovoce G21 Harmony platinum s časovačem
Obal na gril G21 Mexico BBQ
Detektor FOODsniffer na čerstvost masa, černý
Grilovací nářadí G21 sada 5 ks, hliníkový kufr
Odšťavňovač G21 Gourmet horizontal

2. cena (v hodnotě 22 986 Kč)

Plynový gril G21 California BBQ Premium line, 4 hořáky
Sušička ovoce G21 Harmony platinum s časovačem
Obal na gril G21 California BBQ
Detektor FOODsniffer na čerstvost masa, černý
Grilovací nářadí G21 sada 5 ks, hliníkový kufr

3. cena (v hodnotě 18 986 Kč)

Plynový gril G21 Oklahoma, BBQ Premium Line
Obal na gril G21 Oklahoma BBQ
Sušička ovoce G21 Harmony big s časovačem
Detektor FOODsniffer na čerstvost masa, černý
Grilovací nářadí G21 sada 5 ks, hliníkový kufr

4. cena (v hodnotě 16 036 Kč)

Gril G21 BBQ big
Sušička ovoce G21 Harmony big s časovačem
Obal na gril G21 BBQ Big
Detektor FOODsniffer na čerstvost masa, černý
Grilovací nářadí G21 sada 5 ks, hliníkový kufr

5. cena (v hodnotě 8 586 Kč)

Gril G21 BBQ small
Obal na gril G21 BBQ Small
Sušička ovoce G21 Paradiso Cube white
Detektor FOODsniffer na čerstvost masa, černý
Grilovací nářadí G21 sada 5 ks, hliníkový kufr

Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...



Další z rubriky

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

Hotové rohlíky

V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo...

Pískování nejen pobaví, ale zároveň pomáhá i hyperaktivním dětem

Medvěd z písku

Kdysi techniku pískování používali američtí indiáni i asijští mniši. Už tehdy ji používali pro náboženské obřady i pro...



Najdete na iDNES.cz