Ve spolupráci se společností PENTA, která prodává techniku značky G21, jsme soutěžili o pět špičkových grilů. Celková hodnota cen dosáhla 100 tisíc korun.
Jako první se umístil příspěvek Jiřího Poslušného, který ukázal způsob, jak griluje krevety. U nás je to zatím méně obvyklý pokrm ke grilování, ale podle receptu vidíte, že není nijak složitý. Ve svém příspěvku píše:
Budete potřebovat
|
V kastrůlku připravíme marinádu. Do zahřátého másla přidáme šťávu z jedné limetky, 2 lžíce medu nebo javorového sirupu, lžičku šafránu, 2 špetky chilli, 4 stroužky česneku, sůl, hrubě mletý pepř a trochu nastrouhaného čerstvého závoru a limetkové kůry a lžičku šafránu.
Vznikne nám pikantní máslová marináda s chutí limetky a česneku. Oloupané krevetky omočíme v horké marinádě a grilujeme na rozpáleném grilu asi 3 minuty, potíráme zbylou marinádou.
Servírujeme na lístcích salátku a s marinádou, kterou dosolíme a dopepříme podle chuti.
Podáváme s quesadillas, na které potřebujeme 8 tortil, 2 šalotky, červenou kapii, 2 velká rajčata, 150 g goudy, 150 g blaťáckého zlata, lžičku třtinového cukru, sůl.
Připomeňte si příspěvky, mezi kterými jste se rozhodovali |
Rajčata spaříme a oloupeme. Šalotku, spařená rajčata a kapii nakrájíme nahrubo. Osolíme a opečeme na oleji v rozpálené pánvi (5-7 minut), zasypeme třtinovým cukrem, promícháme a odstavíme.
Sýry nastrouháme nahrubo, promícháme a rozdělíme je na čtyři stejné hromádky. Pánev přibližně stejné velikosti jako tortillové placky lehce vytřeme olejem, rozehřejeme, položíme na ni jednu tortillu, posypeme polovinou sýra z jedné hromádky, čtvrtinou orestované zeleniny a druhou polovinou sýra.
Na povrch pevně přitiskneme druhou placku a quesadillu opečeme po obou stranách, až se sýr roztaví a spojí tortilly k sobě. Nakrájíme na trojúhelníky a podáváme s krevetami.
Vítězný recept vidíte na úvodní fotografii.
Na dalších pozicích skončili:
2. Hrabyňský dvouručák Aleše Klimšy - hamburger, který nikdy při grilování nezklame, pokud se udělá dobře. V tomto případě umocněný sýrem čedar, tyrolským špekem, omáčkou z pečeného česneku a čatní z červené cibule.
3. Grilované špízy Markéty Kaplanové - recept z vepřového nebo kuřecího masa proloženého slaninou, žampiony, cibulí a paprikou.
4. Kuřecí křídla Ivy Drašnarové - klasika, která nechybí prakticky na žádné grilovačce.
5. Grilovaná krkovice Martina Přibyla - nedělá plátky, ale na rožeň napíchne větší kusy společně i s kusy vepřového bůčku a horních krůtích stehen a společně griluje. Potře olejem, přidá rozmarýn, tymián, libeček, drcený kmín, sůl, pepř a grilovací koření.
Vítězům blahopřejeme.
Ceny do soutěžeCeny věnovala společnost Penta, prodejce grilů a zahradní techniky G21. 1. cena (v hodnotě 30 286 Kč) Plynový gril G21 Mexico BBQ Premium line, 7 hořáků 2. cena (v hodnotě 22 986 Kč) Plynový gril G21 California BBQ Premium line, 4 hořáky 3. cena (v hodnotě 18 986 Kč) Plynový gril G21 Oklahoma, BBQ Premium Line 4. cena (v hodnotě 16 036 Kč) Gril G21 BBQ big 5. cena (v hodnotě 8 586 Kč) Gril G21 BBQ small |