Tousty s jablky a se skořicí, francouzská sladká snídaně podle Pohlreicha

  0:05aktualizováno  0:05
Dezert, který může fungovat docela dobře i jako snídaně, to je podle Pohlreicha francouzský toust, kombinující chuť jablek, medu a skořice. Jak říká známý šéfkuchař, tahle varianta nikdy nevyjde z módy. Zvlášť v zimě.

Jednoduše rozšleháte dvě vajíčka, aby pěkně zřídly, přidáte navíc i trochu mléka. Nepatrně ho přislaďte a přidejte trochu skořice a máte připravený základ na obalování chleba. Chvilku nechte stát, aby skořice měla čas v těstíčku navlhnout a pěkně se propojily chutě.

Jak na francouzské tousty

Mezitím oloupejte, zbavte jadřince a pokrájejte na kostičky jedno jablko, ideálně třeba Granny Smith, šťavnaté jablko původem z Austrálie, s výraznou ostřejší chutí. Hoďte je na pánvičku s troškou přepuštěného másla, orestujte, přislaďte lžičkou medu a na staženém ohni nechte karamelizovat. Občas prohoďte nebo promíchejte, nakonec zakápněte citronovou šťávou.

A pusťte se do toustů. Chleba překrojte na trojúhelníčky a namočte je z obou stran do rozšlehaného vajíčka. Šéf toustový chléb nejprve zbaví kůrky, což můžete také, ale nemusíte.

Pak chléb z jedné i druhé strany jednoduše opečte na lžíci přepuštěného másla. Nechte je pořádně propéct hlavně kvůli syrovým vajíčkům a můžete servírovat s karamelizovanými jablky. Šéf doporučuje rozmyslet si, jestli je někdy připravíte dětem. Protože je pak údajně budou chtít pořád.

Kromě těchto francouzských sladkých toustů připraví šéf v úterý večer na Primě v dalším celodenním „light“ menu také rozmarýnovou limonádu, japonskou specialitu z hovězího masa shabu-shabu, salát z quinoi s kuřetem a vegetariánské pad thai s přirozeně bezlepkovými rýžovými nudlemi.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Najdete na iDNES.cz