Tousty s jablky a se skořicí, francouzská sladká snídaně podle Pohlreicha

  • 7
Dezert, který může fungovat docela dobře i jako snídaně, to je podle Pohlreicha francouzský toust, kombinující chuť jablek, medu a skořice. Jak říká známý šéfkuchař, tahle varianta nikdy nevyjde z módy. Zvlášť v zimě.

Jednoduše rozšleháte dvě vajíčka, aby pěkně zřídly, přidáte navíc i trochu mléka. Nepatrně ho přislaďte a přidejte trochu skořice a máte připravený základ na obalování chleba. Chvilku nechte stát, aby skořice měla čas v těstíčku navlhnout a pěkně se propojily chutě.

Jak na francouzské tousty

Mezitím oloupejte, zbavte jadřince a pokrájejte na kostičky jedno jablko, ideálně třeba Granny Smith, šťavnaté jablko původem z Austrálie, s výraznou ostřejší chutí. Hoďte je na pánvičku s troškou přepuštěného másla, orestujte, přislaďte lžičkou medu a na staženém ohni nechte karamelizovat. Občas prohoďte nebo promíchejte, nakonec zakápněte citronovou šťávou.

A pusťte se do toustů. Chleba překrojte na trojúhelníčky a namočte je z obou stran do rozšlehaného vajíčka. Šéf toustový chléb nejprve zbaví kůrky, což můžete také, ale nemusíte.

Pak chléb z jedné i druhé strany jednoduše opečte na lžíci přepuštěného másla. Nechte je pořádně propéct hlavně kvůli syrovým vajíčkům a můžete servírovat s karamelizovanými jablky. Šéf doporučuje rozmyslet si, jestli je někdy připravíte dětem. Protože je pak údajně budou chtít pořád.

Kromě těchto francouzských sladkých toustů připraví šéf v úterý večer na Primě v dalším celodenním „light“ menu také rozmarýnovou limonádu, japonskou specialitu z hovězího masa shabu-shabu, salát z quinoi s kuřetem a vegetariánské pad thai s přirozeně bezlepkovými rýžovými nudlemi.