Francouzskou cibulačku pro nás uvařil a postup popsal šéfkuchař brněnského hotelu Passage Petr Svoreň. Jako když kuchaři používají sezonní suroviny podle období, kdy se právě urodí, stejně tak se řídí i sezonou při výběru menu podle ročního období.
Cibulačka patří mezi pokrmy vhodné právě pro tento zimní čas. I když – kdo sleduje kultovní seriál Haló, haló, který popisuje trable francouzského kavárníka Reného v době druhé světové války, pochopí, že i cibulačky se lze přejíst, když se konzumuje každý den. Jeho tchyně by o tom mohla vyprávět. Ale za války to byl jeden z levných a dostupných pokrmů.
Dnes už to naštěstí nehrozí, ale ve francouzské gastronomii i tak patří k ikonickým jídlům, která nesmí chybět v žádné dobré restauraci. Jako u každého lidového jídla existují i krajové nebo rodinné varianty.
V některých receptech se ke smažení cibule používá jen máslo, je však praktické (aby se nepřepalovalo) přikápnout do něj i trochu oleje. To ostatně doporučuje i Petr Svoreň.
Před koncem opékání některé recepty přidávají (třeba ten originální francouzský) i špetku cukru, aby cibule dokonale zkaramelizovala. A v některých variantách se doporučuje do polévky před podáváním přidat i trošku koňaku, aby měla polévka správný říz.
Ingredience:
- 4 ks cibule
- 2 dcl bílého vína
- 5 dcl kuřecího vývaru
- 150 g másla
- 200 g nastrouhaného sýru gruyere
- 20 g bylinek (tymián)
- 1 dcl olivového oleje
- sůl, pepř dle chuti
- bageta
Postup:
V hrnci rozpustíme máslo a přidáme část olivového oleje. Orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme bylinky. Vše restujeme do tmavě hněda. Pozor, nespálit. Je třeba cibuli restovat velmi pomalu a klidně pod pokličkou. Občas promíchat a seškrábnout výpeky ode dna. Ke konci klidně můžete zakápnout i troškou vody.
Přidáme víno a necháme odvařit. Pak dolijeme vývar a provaříme. Polévka krásně zhoustne. Provaření neuspěchejte, celý proces vaření klidně může trvat i dvě hodiny.
Dochutíme solí a pepřem. Na zbylém olivovém oleji orestujeme plátky baget. Bagety dejte na plech s pečícím papírem, posypejte vrstvou sýra a dejte do vyhřáté trouby zapéct.