Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Francouzská variace na štrúdl: listové těsto s hruškami a krémem

aktualizováno 
Už tradiční štrúdl s jablky nemá chybu, ale jeho francouzská podoba s vanilkovým krémem a hruškami pošírovanými v sirupu z bílého vína a cukru je ještě vyšší level. Zkuste ho, je to chuťovka.

Hrušky se smetanovou zálivkou překryjte plátem ze zbylé poloviny listového těsta. Přenesete ho snadno pomocí válečku. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Pro tento u nás netradiční moučník vybírejte zásadně sladké tvrdé hrušky. Oloupejte je, rozpulte, zbavte jadřinců a každou půlku pak ještě rozdělte na čtyři až šest dílků dle velikosti hrušek.

Potřebné ingredience: 1 balíček listového těsta, cca kilogram hrušek (použité množství závisí na vaší chuti), 100 g krupicového cukru a 200 ml bílého vína. Na krém budete potřebovat 40 g hladké mouky, 2 žloutky, 100 ml mléka, 150 g krupicového cukru, 100 ml smetany a sekané ořechy na posypání.

Recept na hruškové krémové vlny krok za krokem

Hrušky připravené výše uvedeným způsobem pošírujte v sirupu z vína a cukru, tedy zvolna je v něm zhruba deset minut povařte. Nesmí přitom změknout, ale měly by stále zůstat pevné, tvrdé, chrupavé a zároveň sklovité.

Potřebné ingredience
V rendlíku na plotně nechte v bílém víně rozpustit odvážený cukr. Tento sirup...
Do lehce probublávající sirupu přidejte oloupané, na dílky rozdělené hrušky, a...

To je správný princip pošírování, při kterém by teplota neměla přesáhnout 95 °C. Takto upravené dílky hrušek sceďte a nechte okapat.

Na válu vypracujte z poloviny balíčku listového těsta plát a
Na plát těsta na dně pekáčku narovnejte scezené a okapané dílky hrušek.
Hruškové dílky na plátu těsta posypte rovnoměrně polovinou nahrubo sekaných...

Hlubší pekáček vyložte plátem těsta vyváleným z poloviny balíčku listového těsta, dotáhněte ho do rohů a celý poklaďte polovinou scezených okapaných hrušek a posypte je polovinou sekaných ořechů .

V misce metlou vymíchejte odváženou hladkou mouku s oddělenými žloutky a...
Krémovou zálivku dochuťte cukrem, zjemněte ji sladkou smetanou a směs důkladně...
Hruškové dílky na plátu listového těsta, posypané ořechy, přelijte polovinou...

V misce si metlou vymíchejte hladkou mouku s oddělenými žloutky a přilijte ke směsi horké mléko. Směs dochuťte cukrem, zjemněte sladkou smetanou a důkladně ji vymíchejte. Vařit ji nemusíte, není to potřeba. Polovinou připravené zálivky pak přelijte hruškové dílky na plátu těsta na pekáčku.

Hrušky se smetanovou zálivkou překryjte plátem ze zbylé poloviny listového...
Do propadlých míst na druhém plátu těsta rozložte zbytek hruškových dílků....
Druhou vrstvu hrušek opět posypte sekanými ořechy, zalijte vše zbytkem...

Vrstvu krémové zálivky pak přikryjte plátem ze zbylého listového těsta, snadno ho z válu přenesete namotaný na válečku (viz snímek). Do propadlých míst pak uložte zbývající hrušky, tak vzniknou vlny zmíněné v mezititulku. Vše pak zalijte druhou polovinou krému a posypte zbylými ořechy.

Upečte v troubě vyhřáté na 170 °C.

Tento oblíbený francouzský moučník pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut. Podávat ho můžete teplý i studený, posypaný moučkovým cukrem, případně dalšími sekanými ořechy.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

Sedmdesát vynikajících kuchařů se spojilo a sepsalo jedinečnou kuchařku

Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s...

Každý z kuchařů uvařil tři oblíbené recepty a vznikla „tlustokniha“ s 210 recepty, které si sice běžně můžete dát v...

Najdete na iDNES.cz