Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


OBRAZEM: Místo z regálů v obchodě vybírá jídlo z popelnic a vyváří

  1:00aktualizováno  1:00
Nesnáší plýtvání a odmítá konzum, proto se z něj stal freegan. Jídlo ho nic nestojí, nenakupuje. Nejprve na vysoké škole a pak i se svými přáteli si totiž vyzkoušel, že nabídka popelnic u supermarketů na předměstí Bostonu je tak bohatá, že uživí nejen jeho, ale i spoustu dalších lidí. Stačí se do nich po setmění potopit a vybrat je.

Šetrný dvaadvacetiletý mladík Maximus Thaler ze Somerville v Massachusetts a jeho přátelé si tak pravidelně domů přinášejí nejen jídlo, které vůbec nevypadá špatně, ale také odložené řezané květiny i věci do domácnosti. Není to z nouze, je to životní postoj takzvaných freegans. 

Somerville

Předměstí Bostonu, dvě stanice metrem od Harvardského náměstí, které vždy přitahovalo umělce a bohémy. Vedle nich tam žije hodně studentů (sídlí zde např. prestižní Tuftsova univerzita) a mladých lidí vůbec, i rodiny střední třídy.

Během 90. let zde byla k dispozici spousta cenově dostupných bytů a domů, od té doby čtvrť prošla velkou proměnou. Postupně se zde otevíraly nové kavárny, restaurace i obchody a ceny místních nemovitostí stouply.

Serveru Daily Mail Maximus předvedl svoji lednici i mrazák, které jsou přes rostoucí ceny potravin stále plné a nestojí ho to ani cent. Z takové nabídky se pak vaří jedna báseň, jídla je dost i pro místní komunitu. Proto dvaadvacetiletý mladík rozjíždí projekt Gleaners Kitchen, jakousi kavárnu, kde by se jídlo připravené ze surovin posbíraných po popelnicích podávalo zdarma. Nabídka této "sběratelské" kavárny má šanci být hodně pestrá, protože jídelní lístek bude pochopitelně proměnlivý. Ale Maximus slibuje, že jídlo vždy bude zdravé, chutné a syté.

Sice přišel o pronájem, když se majitel nemovitosti dozvěděl, že chce kavárnu otevřít u sebe doma, ale to ho nezastaví. Jak lze sledovat na jeho webových stránkách www.thegleanerskitchen.org, právě shání další dobrovolníky.

A je reálné, že se Maxovi skutečně podaří takovou kavárnu provozovat. "Somerville je čtvrtí, která vždy měla smysl pro komunitní akce. Vždy se tu více než jinde pořádaly různé malé festivaly, trhy či garážové prodeje," potvrdila česká novinářka, která právě na tomto předměstí Bostonu několik let žila a dodneška na to vzpomíná s nostalgií.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor:




Nejčtenější

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.