Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Každá část roku má pro jídelníček svůj půvab. Jen ji dobře využít

aktualizováno 
Čtyři roční období, čtyři různé podoby gastronomie. Už dávno neplatí jednotná nabídka a současný trend i selský rozum mluví jasně: řiďte se sezonou. Když se pročtete tímto kalendářem, zjistíte, že každé roční období má něco do sebe a může nabídnout něco dobrého k snědku.
Část 1/4
Symboly jara: ředkvičky, jarní cibulka, čerstvost a lehkost

Symboly jara: ředkvičky, jarní cibulka, čerstvost a lehkost

Magazín Storyous přinesl velký přehled jednotlivých období s jejich nejsilnějšími surovinami, významnými událostmi nebo svátky a potřebami zákazníků. Tyto rady pro majitele restaurací lehce můžeme přenést i do našeho domácího jídelníčku.

„Ten, kdo nedělá sezonní menu, to jednoduše nedělá dobře,“ tvrdí Filip Trousil z restaurace Nuance a rozhodně není ve svém oboru sám. Nejen že se ceny surovin v průběhu roku významně mění, ale mění se i chutě zákazníků.

Jaro je lehké, svěží a čerstvé

Pořádný začátek gastrosezony si pojďme zasadit do období jara, které je plné nových surovin, chutí a pokrmů, tedy období března, dubna a května. S přicházejícím teplem přichází i první úroda a právě na té je vhodné postavit nové menu.

Zelenina: Mezi absolutní klasiky patří suroviny, jako jsou ředkvičky, špenát, jarní cibulka a koncem období samozřejmě i chřest. Právě ten je v posledních letech velmi oblíbený a spousta restaurací nebo bister na něm staví i svá speciální menu.

Chřest není žádná velká exotika, naopak. V českých zemích byl velmi tradiční pochoutkou a poslední roky slaví svůj skutečně velkolepý návrat. Použít se dá na spoustu způsobů, například s holandskou omáčkou, do krémové polévky nebo v těstovinách či rizotu.

Bylinky: Stejně tak k jaru patří i čerstvé bylinky a jedlý plevel, které dokážou jednoduše a levně – zejména ty z vlastní zahrádky – vykouzlit lákavý a supermoderní pokrm. Stačí vyrazit ven a rozhlédnout se po kopřivách, mladých listech pampelišky, sedmikráskách nebo třeba šťovíku. Samozřejmě platí vyhnout se okolí silnic a městských parků. Svůj boom také zažívají jedlé květiny.

Maso: Když se podíváme na sezonní maso, určitě nesmí chybět jehněčí a kůzlečí, z drůbeže pak jarní kuřátko nebo holoubátko. Recepty jsou postavené tak, aby byly co nejlehčí, a často je doplňuje salát nebo třeba zeleninové pyré. Navíc je období Velikonoc a k nim neodmyslitelně patří vejce.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

Najdete na iDNES.cz