Bohaté, sladké a šťavnaté léto
I když se o létě v gastronomii mluví jako o okurkové sezoně, kdy lidé odjíždějí z měst na dovolené nebo chalupy, svými surovinami a možnostmi je velmi bohaté. Teplo mění naše chutě a táhne nás ven.
Restaurace jakéhokoli formátu pak potkáváme téměř kdekoli, období festivalů je totiž v plném proudu a street food má konečně možnost se ukázat ve své plné kráse. Letní měsíce, tedy červen, červenec a srpen, spojuje bohatá úroda ovoce i zeleniny, zmrzliny, studených nápojů a grilování.
Zelenina a ovoce: Oblíbenou letní zeleninou je například cuketa, květák, rajčata, kedlubna, mrkev, okurka nebo řepa. Každá z těchto surovin může fungovat samostatně nebo jako příloha.
Z ovoce si pak vybírejte jahody, maliny, třešně, borůvky, meruňky, angrešt nebo broskve.
Maso: Maso se nese především v duchu grilování a do hlavní role se dostávají ryby a mořské plody. Se zajímavou letní obdobou klasických burgerů přišli loni v řeznictví Naše Maso a bistru Maso a kobliha, kdy nabízeli svým zákazníkům studené sendviče třeba s trhaným vepřovým, ale taky s gothajem a paštikou.
Nápoje: Horké dny chtějí pořádné osvěžení, a tak ten, kdo nenabízí ledové nápoje, ostrouhá. Jejich velkou výhodou je jednoduchá příprava, poměrně nízké náklady, široká škála možností a obrovský zájem zákazníků.
Začít můžete například domácími limonádami ze sezonního ovoce, ale i zeleniny – příkladem je třeba okurková limonáda. Postupujte k ledovým čajům a samozřejmě kávám, které už zdaleka nekončí jen u hutných verzí se zmrzlinou, šlehačkou a oplatkou.
Zkuste espresso tonic, affogato, tedy espresso s vanilkovou zmrzlinou, nebo třeba kombinace studené kávy s ořechovými mléky. V neposlední řadě se dá vyhrát i s osvěžujícími alkoholickými drinky, kdy je dobré pivo absolutní nutnost a takový gin tonic žhavý trend.
Pikniky: Lidé chtějí být v letních měsících venku a letní zahrádky praskají ve švech, naopak uvnitř podniků je často jaksi vymeteno. V posledních letech můžeme také pozorovat vzestupný trend pikniků, kdy minimálně v Praze vzniklo pár firem, které nabízejí občerstvení do košíků.
Například i vinohradské bistro La Bibiche loni nabídlo svým zákazníkům možnost objednat si jejich sendviče pastrami i formou pikniku. Nabízeli set pro 2, 4 nebo 6 osob včetně dezertu, vína nebo sektu, piva nebo domácí limonády.
Zmrzliny: V létě nesmíme zapomenout ani na zmrzlinu, a to ať už klasicky do kornoutku, nebo jako součást dezertu nebo nápoje. Oblíbené jsou klasiky, ovocné i smetanové, rozšiřují se čisté sorbety, které jsou vhodné i pro vegany, dále originální příchutě od parmezánové přes rýžovou, příchuť bazalky, máku, oliv nebo dýně. Loňským trendem ve světě i u nás byla černá zmrzlina (vyrábí se z kokosového popela) a čistě lokální novinkou (kavárna U Lišky Bystroušky na Šumpersku) pak tvarůžková příchuť.