Vědci zachraňují český česnek. Koupají ho v dusíku

aktualizováno 
Starost o zachování genofondu evropských odrůd česneku vedla vědce k ráznému kroku. Aby se uchovaly původní vlastnosti rostlin, spojilo se deset evropských zemí k jejich záchraně. Česnek přechovávají v kryobance.

Vzorky jednotlivých odrůd česneku ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze-Ruzyni | foto: Eugenie Linková, AKČR

Při takzvané kryoprezervaci se rostliny ponoří do tekutého dusíku (minus 196 °C), kde zůstávají v životaschopném stavu zachované pro příští generace. "Rostliny jsou v polních podmínkách atakovány fytopatogenními organismy. Pomocí biotechnologických ozdravovacích postupů jsou rostliny před jejich dlouhodobým uchováním v tekutém dusíku zbaveny bakterií hub a virů," říká koordinátor evropského projektu AgriI Gen Res pro Českou republiku Jiří Zámečník.

Kryoprezervace

Při kryoprezervaci se používají biotechnologické metody pěstování rostlin v řízených umělých podmínkách, při kterých se připravují na hluboké mrazení.

Za těchto podmínek, kdy je biologická hmota v amorfním stavu, nedochází k biologickým ani genetickým změnám. Což umožňuje uchovávat vzácný genofond rostlin po desítky let s minimálním zásahem lidské ruky a s vyloučením nepříznivých vlivů pěstování v polních podmínkách.

Projektem se u nás zabývá Výzkumný ústav rostlinné výroby v Praze-Ruzyni. Česká republika je totiž výjimečná tím, že v celosvětovém měřítku vlastní největší sbírku česneků.

Je paradoxem, že se čeští vědci výrazně podílejí na uchování genofondu česneku a přitom je jeho pěstování u nás prakticky v troskách. Podle Jaroslava Zemana ze Zelinářské unie se současné plochy česneku pohybují na úrovni 75 ha s produkci asi 700 tun. Roční spotřeba česneku v ČR je zhruba 7 000 tun, to je na jednoho obyvatele asi 0,7 kg za rok. Zbytek se dováží ze zahraničí, většinou z Číny.

Pěstitelé opustili česnek kvůli levnému dovozu, jemuž nebylo možné konkurovat. V posledním roce až dvou ale došlo ke změně v myšlení českého zákazníka ve prospěch českého, daleko kvalitnějšího česneku. Projevuje se to tlakem na pěstitele, aby zvýšili produkci. Rovněž ceny dováženého česneku se podstatně zvedly.

Zvýšení ploch je v současné době podle Zemana limitováno nedostatkem sadby česneku. "Plochy se při trvalém zájmu o kvalitní český česnek budou rozšiřovat několik roků, minimálně čtyři až šest let," tvrdí.

"Poslední dodávky česneku jsme měli někdy v první polovině ledna," říká například Aleš Kotěra ze společnosti Český Grunt, která se snaží vybudovat síť malých prodejen s produkty českých farmářů. Přestože cena českého česneku je až dvojnásobná než čínského, zájem zákazníků o něj neutuchá. Bohužel už jim není z loňské sklizně co nabídnout.

Doplňuje ho i Jiří Sedláček z občanského sdružení Archetyp, které pořádá trhy na několika místech v Praze. "Český paličák stále patří mezi nejoblíbenější položky v naší nabídce," potvrzuje.

Už v minulosti upozorňovalo Hnutí Duha, že se čínský česnek dostane do tuzemských obchodů někdy až rok po sklizni. Aby přečkal víc než 20 000 kilometrů dlouhou cestu, bývá chemicky ošetřen. Čínští farmáři navíc nemusí dodržovat tak přísné ekologické předpisy jako jejich evropští kolegové. Podle údajů organizace pro výživu a zemědělství OSN je právě Čína největším světovým producentem česneku. V roce 2009 čínští pěstitelé vyprodukovali tři čtvrtiny z celkové světové produkce ve výši 16,5 milionu tun.

Autoři:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

VIDEO: Zopakujte si základní tance, ať si na plese neuděláte ostudu

Kdo už má taneční dlouho za sebou, potřebuje si tanec trochu oživit.

Plesová sezona se blíží a možná se i vy chystáte vyrazit. Připravili jsme souhrn videí, který vás provede opakováním...

Najdete na iDNES.cz