„Estetika gastronomie a módy jde podle mne krásně dohromady,“ řekl v rozhovoru, který si můžete přečíst zde. Připomněl, že kolem vaření se motal dávno před tím, než začal pomýšlet nad kariérou módního návrháře.
Proč zrovna ghí? „Krásně voní máslem a nepřipaluje se. Dá šmrnc jakékoliv polévce i omáčce, je skvělé na dušenou zeleninu, osmažíte na něm ty nejlepší a nejvoňavější řízky a lze ho namazat i na chléb a jíst za studena. A také využít k zevnímu použití na hojení ran nebo po štípnutí hmyzem,“ říká Berky.
K tomu se přidávají i další benefity. Mezi nejpraktičtější patří fakt, že ghí má vysoký kouřový bod – až 250 ℃. Ani při skutečně vysokých teplotách se tedy nepřepaluje a během zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků.
Vyzkoušejte ho třeba při smažení řízků. A skvělé bude i pod palačinky či lívance. Zachová si jedinečnou chuť a vůni másla, ale bez nežádoucího přepalování.
Je to čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody se získá velmi dlouhá trvanlivost bez nutnosti chlazení. V lednici, nebo jen ve spíži či kdekoliv jinde vám vydrží minimálně rok.
Postup
Dvě čtvrtky másla nakrájejte na menší kusy. Připravujte vždy větší množství (když už se s tím děláte), není třeba se bát, že by se zkazilo.
Vaříme podle Pavla Berkyho |
Plotýnku příliš nerozpaluje, rozpouštějte máslo pomalu a nechejte ho jenom lehce probublávat. Ideálně při teplotě kolem 100 °C.
Během rozpouštění uvidíte, že se na hladině začíná srážet bílkovina. Průběžně ji sbírejte lžičkou do misky. „Doporučuji máslo během varu nemíchat, protože na dně hrnce se usazují zbytky, které v přepuštěném másle nechceme,“ radí Pavel Berky.
Proces trvá asi 20 až 30 minut, pěnu nevyhazujte, můžete ji využít při dalším vaření. Lidově se jí říká šmole a lze ji použít na maštění knedlíků, šišek nebo kaše.
Až bude přepouštění hotové, nachystejte si misku s cedníkem, který vyložíte kuchařským plátýnkem. V nouzi můžete využít i papírovou kuchyňskou utěrku.
Nakonec stačí, když ještě teplé ghí přelijete do skleničky a uskladníte v chladničce, kde ztuhne. Při vaření ho budete používat jako jakýkoliv jiný tuk, jen s tím, že dodá pokrmu vynikající vůni másla.