Největší francouzská večeře na světě se bude konat první jarní den

aktualizováno 
Přes tři tisíce kuchařů po celém světě oslaví v první jarní den již počtvrté francouzskou kuchyni a umění žít. Každý šéfkuchař připraví své vlastní „Good France menu“. Akce se bude konat v restauracích na pěti kontinentech.

Přihlášky jsou uzavřeny, do letošního ročníku bylo vybráno 17 restaurací z Česka a 11 ze Slovenska, jejichž šéfkuchaři 21. března pro hosty připraví francouzské speciální menu, případně přichystají celý francouzský týden. Podstatou večera je moderní zdravá kuchyně s místními a regionálními produkty inspirovaná Francií, nově pojatá a doprovázená špičkovými francouzskými víny a lihovinami.

Fotogalerie

Ve středu pozornosti stojí kreativita, požitek a inovace při zachování nejvyšších kvalitativních nároků a velký důraz je kladen na na ekologický a šetrný výběr potravin a na zdravou přípravu pokrmů s nízkým obsahem tuků, cukru i soli.

„Pro nás je to výzva, kterou chceme zaujmout i naše stálé hosty, ač se na francouzskou kuchyni vyloženě nespecializujeme. Ale jako kuchař považuji za čest, abych se dokázal s takovou výzvou vyrovnat. Protože pro nás kuchaře je francouzská gastronomie alfou a omegou,“ říká šéfkuchař plzeňské restaurace PI.JEZ.PI Jan Kindl, jenž restauraci do akce přihlásil a byl mezi šťastnými, které komise vybrala.

Motto 2018: Francouzská vína a lihoviny

Poprvé bude také stát v popředí při tvorbě menu francouzský region Nová Akvitánie. Tato oblast je centrum francouzských vín z Bordeaux špičkové kvality a představuje vlastně světově proslulou značku, díky níž je region vyhledáván především pro svou kulinářskou nabídku a víno.

Každá restaurace se musela přihlásit na internetových stránkách Goût de France/Good France, kde zaregistrovala i navrhované několikachodové menu pro slavnostní večer s přesně daným pořadím jídel a splňující zadaná kriteria.

Které restaurace se akce zúčastní

V České republice se k účasti na této celosvětové akci přihlásilo 17 restaurací, které pro tuto příležitost nabídnou speciálně připravené menu:

  • Alchymistic Club Restaurant, Františkovy Lázně,
  • Atmosphere restaurant, Olomouc,
  • Atelier Red & Wine, Praha,
  • Benada Restaurant (Clarion Congress Hotel Ostrava),
  • Bílá kráva, Praha 2,
  • Bistrot de Papa, Horní Dubenky,
  • Café 35, Praha 1,
  • Café de Paris, Praha 1,
  • Côté Jardin (Hôtel Novotel Praha Wenceslas Square)
  • Ellory café, Praha 5,
  • Klubovka FCVP, Plzeň,
  • La Bouchée restaurant, Brno,
  • Passage Restaurant Wine & Dine, Praha,
  • PI.JEZ.PI, Plzeň,
  • Pivovarské domy, Hradec Králové,
  • Pot au Feu, Praha 1,
  • Winestone (Mercure Ostrava Center Hotel)

Na Slovensku se do akce zapojí 11 restaurací:

  • Restaurant SIGNATURE / Hôtel Mercure, Bratislava
  • Restaurant HARMONIA / Hôtel Pod Lipou, Modra
  • Restaurant ZORNO, Lozorno
  • Restaurant ROUGE / Hôtel Micado, Nitra
  • Hôtel / Restaurant Kaštieľ Mojmírovce
  • Hôtel / Restaurant Bristol, Banská Štiavnica
  • Restaurant BISTRO CHEF, Zvolen
  • Hôtel / Restaurant SLAVIA, Košice
  • Restaurant ZORE, Košice
  • Restaurant POEZIA / Hôtel Hviezdoslav, Kežmarok
  • Restaurant FABRIKA, Poprad

Ceny stanovuje daná restaurace. Nabídka by však měla oslovit všechny hosty, a tak budou nabízena menu různých kategorií od konceptu „Bistro“ až po „Fine Dining“. Doporučuje se včasná rezervace vybrané restaurace. V loňském roce zaznamenaly zúčastněné restaurace v České republice a na Slovensku velký úspěch a každoročně se jejich počet zvyšuje.

Jak celá akce vznikla

V roce 1912 přišel šéfkuchař Auguste Escoffier s nápadem „Epikurejských večeří“, které měly nabídnout ve stejný den stejné menu v restauracích v různých světových městech. V roce 2010 byla „Francouzská gastronomie“ zapsána do seznamu UNESCO jako nemateriální kulturní dědictví.

V roce 2015 tuto myšlenku obnovil francouzský ministr zahraničních věcí Laurent Fabius. Akce vznikla z iniciativy známého a třemi michelinskými hvězdičkami vyznamenaného šéfkuchaře Alaina Ducassea a Ministerstva zahraničních věcí a mezinárodního rozvoje Francie.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Další z rubriky

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

Brambor se letos urodilo méně, kvůli suchu nenarostly.

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší...

Najdete na iDNES.cz