Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Největší francouzská večeře na světě se bude konat první jarní den

aktualizováno 
Přes tři tisíce kuchařů po celém světě oslaví v první jarní den již počtvrté francouzskou kuchyni a umění žít. Každý šéfkuchař připraví své vlastní „Good France menu“. Akce se bude konat v restauracích na pěti kontinentech.

Přihlášky jsou uzavřeny, do letošního ročníku bylo vybráno 17 restaurací z Česka a 11 ze Slovenska, jejichž šéfkuchaři 21. března pro hosty připraví francouzské speciální menu, případně přichystají celý francouzský týden. Podstatou večera je moderní zdravá kuchyně s místními a regionálními produkty inspirovaná Francií, nově pojatá a doprovázená špičkovými francouzskými víny a lihovinami.

Fotogalerie

Ve středu pozornosti stojí kreativita, požitek a inovace při zachování nejvyšších kvalitativních nároků a velký důraz je kladen na na ekologický a šetrný výběr potravin a na zdravou přípravu pokrmů s nízkým obsahem tuků, cukru i soli.

„Pro nás je to výzva, kterou chceme zaujmout i naše stálé hosty, ač se na francouzskou kuchyni vyloženě nespecializujeme. Ale jako kuchař považuji za čest, abych se dokázal s takovou výzvou vyrovnat. Protože pro nás kuchaře je francouzská gastronomie alfou a omegou,“ říká šéfkuchař plzeňské restaurace PI.JEZ.PI Jan Kindl, jenž restauraci do akce přihlásil a byl mezi šťastnými, které komise vybrala.

Motto 2018: Francouzská vína a lihoviny

Poprvé bude také stát v popředí při tvorbě menu francouzský region Nová Akvitánie. Tato oblast je centrum francouzských vín z Bordeaux špičkové kvality a představuje vlastně světově proslulou značku, díky níž je region vyhledáván především pro svou kulinářskou nabídku a víno.

Každá restaurace se musela přihlásit na internetových stránkách Goût de France/Good France, kde zaregistrovala i navrhované několikachodové menu pro slavnostní večer s přesně daným pořadím jídel a splňující zadaná kriteria.

Které restaurace se akce zúčastní

V České republice se k účasti na této celosvětové akci přihlásilo 17 restaurací, které pro tuto příležitost nabídnou speciálně připravené menu:

  • Alchymistic Club Restaurant, Františkovy Lázně,
  • Atmosphere restaurant, Olomouc,
  • Atelier Red & Wine, Praha,
  • Benada Restaurant (Clarion Congress Hotel Ostrava),
  • Bílá kráva, Praha 2,
  • Bistrot de Papa, Horní Dubenky,
  • Café 35, Praha 1,
  • Café de Paris, Praha 1,
  • Côté Jardin (Hôtel Novotel Praha Wenceslas Square)
  • Ellory café, Praha 5,
  • Klubovka FCVP, Plzeň,
  • La Bouchée restaurant, Brno,
  • Passage Restaurant Wine & Dine, Praha,
  • PI.JEZ.PI, Plzeň,
  • Pivovarské domy, Hradec Králové,
  • Pot au Feu, Praha 1,
  • Winestone (Mercure Ostrava Center Hotel)

Na Slovensku se do akce zapojí 11 restaurací:

  • Restaurant SIGNATURE / Hôtel Mercure, Bratislava
  • Restaurant HARMONIA / Hôtel Pod Lipou, Modra
  • Restaurant ZORNO, Lozorno
  • Restaurant ROUGE / Hôtel Micado, Nitra
  • Hôtel / Restaurant Kaštieľ Mojmírovce
  • Hôtel / Restaurant Bristol, Banská Štiavnica
  • Restaurant BISTRO CHEF, Zvolen
  • Hôtel / Restaurant SLAVIA, Košice
  • Restaurant ZORE, Košice
  • Restaurant POEZIA / Hôtel Hviezdoslav, Kežmarok
  • Restaurant FABRIKA, Poprad

Ceny stanovuje daná restaurace. Nabídka by však měla oslovit všechny hosty, a tak budou nabízena menu různých kategorií od konceptu „Bistro“ až po „Fine Dining“. Doporučuje se včasná rezervace vybrané restaurace. V loňském roce zaznamenaly zúčastněné restaurace v České republice a na Slovensku velký úspěch a každoročně se jejich počet zvyšuje.

Jak celá akce vznikla

V roce 1912 přišel šéfkuchař Auguste Escoffier s nápadem „Epikurejských večeří“, které měly nabídnout ve stejný den stejné menu v restauracích v různých světových městech. V roce 2010 byla „Francouzská gastronomie“ zapsána do seznamu UNESCO jako nemateriální kulturní dědictví.

V roce 2015 tuto myšlenku obnovil francouzský ministr zahraničních věcí Laurent Fabius. Akce vznikla z iniciativy známého a třemi michelinskými hvězdičkami vyznamenaného šéfkuchaře Alaina Ducassea a Ministerstva zahraničních věcí a mezinárodního rozvoje Francie.

Autor:



Nejčtenější

Husky je parťák, který spolkne veškerý váš volný čas, ale nic neuhlídá

Kdo si jednou pořídí huskyho, ten si s ním pobytu v přírodě užije do sytosti.

Nejste-li opravdu aktivní sportovec tělem i duší se spoustou volného času, na huskyho zapomeňte, i kdyby vám jeho modré...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve slavné chalupářské komedii Na samotě u lesa?

Zdeněk Svěrák byl nejen spoluautorem scénáře, ale zahrál si i otce Lavičku.

Komedie natočená v roce 1976 Jiřím Menzlem se stala trvalkou televizního vysílání a mnoho hlášek z ní doslova...



Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...

Kdyby nastal blackout, na mytí i praní by lidem jako kdysi stačil popel

Na Kamenitém v Beskydech spolek Koliba s Václavem Michaličkou z Muzea...

Kdyby na dlouho vypadly dodávky elektřiny, poradili by si s tím lidé, kteří minulý týden vyrazili na horu Kamenitý v...

Další z rubriky

Nová soutěž pro mladé kuchaře by jim měla přinést perspektivní místa

Každý pořádný kuchař by měl být schopen vyrobit domácí těstoviny.

Soutěž Young Chef 2018 je nová soutěž pro čerstvé absolventy učňovských kuchařských oborů. Během léta 30 nominovaných...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

VIDEO: V Kalifornii servírují duhovou pizzu, zdobí ji jedlým třpytem

V Kalifornii si můžete dát pohádkově duhovou pizzu

V kalifornské pizzerii jednou za čas změní menu a vytvoří limitovanou edici pokrmu, který se stává reklamní součástí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz