Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Část 3/4

Super steak s brusinkovou omáčkou a americkými bramborami

Super steak s brusinkovou omáčkou a americkými bramborami

Steaky, jak je připravuje Radoslav Vaššo.

Na brusinkovou omáčku

  • 2 misky brusinek, případně brusinkový džem
  • 1 velká jemně nakrájená cibule
  • 2 stroužky jemně nakrájeného česneku
  • trochu vinného octa
  • worcersterská omáčka
  • hnědý cukr podle chuti

Smíchejte všechny ingredience v pánvi a nechejte na středním plameni, dokud omáčka nezhoustne. Omáčku následně přefiltruje přes sítko nebo rozmixujte v mixéru, aby získala jemnou texturu.

Brambory

Brambory (nejlépe nové, použít ovšem můžeme i staré, ale stále pevné a nenaklíčené), důkladně umyjeme a kartáčkem zbavíme hlíny či nečistot. Poté je nakrájíme na měsíčky, u malých brambor je vhodné krájet i na půlky či čtvrtky, u středních potom na osminky a více.

Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku. Pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz.

Grilovaný bůček
Marinované kuře pečené „naplacato“

První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Na hlubší plech nalijeme 5 lžic oleje nebo sádla. Plech poklademe nahusto nakrájenými bramborami a vložíme jej do předehřáté trouby. Před pečením nesolíme.

Pečeme asi 15–20 minut. Prvních 5–10 minut zprudka a potom teplotu snížíme a dopečeme doměkka. Během pečení s plechem několikrát zatřeseme, aby se brambory tolik nelepily.

Není nutné je otáčet, jenom by se tím potrhaly. Po upečení solíme až na talíři. Vhodné jsou jako příloha, ale i jako samostatné jídlo posypané balkánským a eidamským sýrem se salátem z rajčat.

Postup přípravy steaku

Příprava chutného steaku má přesný postup, který se vyplatí následovat. I když vám každý kuchař řekne něco jiného, základní postup je stejný. Najděte si, co vám vyhovuje.

Čtenář připravujte steaky takto:

Pokud kupujete maso vcelku, omyjte ho nejdřív pod vlažnou vodou.

Nabruste nůž a začněte porcovat maso na přibližně 2,5 cm silné plátky, aby se maso nevysušilo.

Maso důkladně vysušte hrubými papírovými utěrkami. Tenké se vám budou na maso lepit. Důkladně maso osušte, jinak vám bude na pánvi prskat a kroutit se. Také ho nedokážete z vnější části opéct dokřupava.

Pokud jste maso vytáhli právě z chladničky, nechejte ho aklimatizovat alespoň půlhodinu při pokojové teplotě. Maso se tak dobře uvolní a neutrpí šok při kontaktu s horkou pánvi. Maso před grilováním nesolím ani nekořením. 

Ale někdy ho pokapu a pomažu kvalitním panenským olivovým olejem. Pokud připravujete například rib eye steak, který má tukovou část, tak ho pokapávat vůbec nemusíte.

Rozpalte gril nebo pánev na maximum. Plocha musí být úplné rozehřátá, jinak se vám maso nezatáhne a vysuší se. Vezměte maso do kleští a položte na gril nebo pánev. 

Jakmile ho na gril či pánev položíte, tak ho už neotáčejte, ani s ním nijak nemanipulujte. Nastavte si časovač na dvě a půl minuty. Po třech minutách maso kleštěmi opatrně otočte. 

Vezměte maso z grilu nebo pánve a přeložte na plech. Na maso přidejte máslo a vložte do trouby rozehřáté na 220 stupňů na 8 minut. Maso vyjměte, posolte ho a okořeňte, solí a kořením nešetřete. Maso do sebe vtáhne sůl a koření.

Vím, že se chcete do steaku hned pustit, ale ještě počkejte. Maso je kvůli vysoké teplotě zatažené, takže ho nechejte 5–10 minut odpočinout. Tím se šťáva dostane rovnoměrně do celého steaku. Přidejte omáčku, přílohu a servírujte.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

Lákavá porce křidélek, vychutnáte si ji s výběrovým bílým vínem.

VIDEO Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci...

Vyzkoušejte na grilu barbecue bůček špikovaný česnekem a feferonkami

Špikovaný bůček s nakládanou okurkou

VIDEO Patří k nejšťavnatějším a nejchutnějším masům na světě. Bůček si zamiloval i pipMaster a prohlašuje...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...