Super steak s brusinkovou omáčkou a americkými bramborami
Steaky, jak je připravuje Radoslav Vaššo.
Na brusinkovou omáčku
- 2 misky brusinek, případně brusinkový džem
- 1 velká jemně nakrájená cibule
- 2 stroužky jemně nakrájeného česneku
- trochu vinného octa
- worcersterská omáčka
- hnědý cukr podle chuti
Smíchejte všechny ingredience v pánvi a nechejte na středním plameni, dokud omáčka nezhoustne. Omáčku následně přefiltruje přes sítko nebo rozmixujte v mixéru, aby získala jemnou texturu.
Brambory
Brambory (nejlépe nové, použít ovšem můžeme i staré, ale stále pevné a nenaklíčené), důkladně umyjeme a kartáčkem zbavíme hlíny či nečistot. Poté je nakrájíme na měsíčky, u malých brambor je vhodné krájet i na půlky či čtvrtky, u středních potom na osminky a více.
Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický grilV rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku. Pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz. První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte. Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli. |
Na hlubší plech nalijeme 5 lžic oleje nebo sádla. Plech poklademe nahusto nakrájenými bramborami a vložíme jej do předehřáté trouby. Před pečením nesolíme.
Pečeme asi 15–20 minut. Prvních 5–10 minut zprudka a potom teplotu snížíme a dopečeme doměkka. Během pečení s plechem několikrát zatřeseme, aby se brambory tolik nelepily.
Není nutné je otáčet, jenom by se tím potrhaly. Po upečení solíme až na talíři. Vhodné jsou jako příloha, ale i jako samostatné jídlo posypané balkánským a eidamským sýrem se salátem z rajčat.
Postup přípravy steaku
Příprava chutného steaku má přesný postup, který se vyplatí následovat. I když vám každý kuchař řekne něco jiného, základní postup je stejný. Najděte si, co vám vyhovuje.
Čtenář připravujte steaky takto:
Pokud kupujete maso vcelku, omyjte ho nejdřív pod vlažnou vodou.
Nabruste nůž a začněte porcovat maso na přibližně 2,5 cm silné plátky, aby se maso nevysušilo.
Maso důkladně vysušte hrubými papírovými utěrkami. Tenké se vám budou na maso lepit. Důkladně maso osušte, jinak vám bude na pánvi prskat a kroutit se. Také ho nedokážete z vnější části opéct dokřupava.
Pokud jste maso vytáhli právě z chladničky, nechejte ho aklimatizovat alespoň půlhodinu při pokojové teplotě. Maso se tak dobře uvolní a neutrpí šok při kontaktu s horkou pánvi. Maso před grilováním nesolím ani nekořením.
Ale někdy ho pokapu a pomažu kvalitním panenským olivovým olejem. Pokud připravujete například rib eye steak, který má tukovou část, tak ho pokapávat vůbec nemusíte.
Rozpalte gril nebo pánev na maximum. Plocha musí být úplné rozehřátá, jinak se vám maso nezatáhne a vysuší se. Vezměte maso do kleští a položte na gril nebo pánev.
Jakmile ho na gril či pánev položíte, tak ho už neotáčejte, ani s ním nijak nemanipulujte. Nastavte si časovač na dvě a půl minuty. Po třech minutách maso kleštěmi opatrně otočte.
Vezměte maso z grilu nebo pánve a přeložte na plech. Na maso přidejte máslo a vložte do trouby rozehřáté na 220 stupňů na 8 minut. Maso vyjměte, posolte ho a okořeňte, solí a kořením nešetřete. Maso do sebe vtáhne sůl a koření.
Vím, že se chcete do steaku hned pustit, ale ještě počkejte. Maso je kvůli vysoké teplotě zatažené, takže ho nechejte 5–10 minut odpočinout. Tím se šťáva dostane rovnoměrně do celého steaku. Přidejte omáčku, přílohu a servírujte.