Domácí hovězí hamburger
Monika Bělková jde na to od podlahy a nabízí kompletní postup už od receptu na housku.
Bulky:
- 400 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 100 ml vody
- 10 g cukru
- 6 g suchého droždí
- 30 g másla (rozpuštěného)
- 3/2 lžičky soli
- 1 žloutek
- sezamová semínka
Postup:
Mléko i vodu ohřejeme tak, aby byly vlažné. Následně obě tekutiny vylijeme do většího hrnku a vmícháme droždí i cukr. Hrnek postavíme na teplé místo a droždí necháme pracovat.
Mouku dvakrát prosejeme přes síto do mísy. Mouka tak bude jemnější a nasytíme ji vzduchem. Tři lžíce mouky si odsypeme.
Do mouky vmícháme sůl, poté přidáme tekutinu s droždím, a nakonec vlijeme máslo. Ze směsi zpracujeme těsto. Nejprve mícháme vařečkou, poté zpracováváme ručně. Podle potřeby do těsta přidáváme odložené tři lžíce mouky. Proces trvá zhruba 15 minut.
Promíchané těsto necháme v míse, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Po prvním vykynutí (cca 40 minut), jemně promícháme těsto a necháme podruhé kynout (dalších cca 30 minut).
Ze 130 gramů těsta uděláme 8 housek. Rozestavíme je na plech s pečícím papírem a přikryjeme utěrkou. Necháme 15 minut odpočinout. V hrnku rozmícháme žloutek s troškou mléka. Přidáme špetku soli.
Housky potřeme žloutkem a posypeme sezamem. Pečeme při 180 °C dozlatova. Po vyjmutí z trouby přikryjeme bulky na 5 minut utěrkou. Pečivo tak zůstane měkké.
Omáčka z domácí majonézy
- 200 ml olivového oleje
- 1 čerstvé domácí vejce
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 1 necelou lžičku soli
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1/2 lžíce cukru
- pažitku (čerstvou)
- bazalku (čerstvou)
- chilli (čerstvé)
Postup:
Olej, vejce, hořčici, sůl, cukr a citronovou šťávu vlijeme do vysoké nádoby. Ponorným mixérem vytvoříme majonézu (návod na majonézu tyčovým mixérem najdete zde). Nadrobno nasekáme pažitku, bazalku i chilli a vmícháme do majonézy. Hotovou omáčku si prozatím odložíme do lednice.
Maso:
- 1 kg hovězího krku
- 3 lžičky soli
- 1 lžičku pepře
Postup:
Maso si necháme namlít v řeznictví nebo si ho nameleme doma. Hovězí krk se k hamburgerům náramně hodí – je prorostlý a šťavnatý. V žádném případě tuk neořezáváme.
Do mísy k masu přidáme sůl, pepř a vše důkladně „zbijeme, poplácáme“ – zpracováváme mleté maso tak, že s ním házíme do mísy (asi 15 minut). Necháme v lednici odležet na 2 hodiny.
Příprava hamburgru:
- 16 plátků sýru čedar
- 16 plátků slaniny
- hlávku římského salátu
- sádlo
Postup:
Rozžhavíme si gril. Z masa vytvoříme 8 vyšších placek. Sádlem potřeme rošt a položíme na něj maso, které grilujeme 4 minuty. Po 4 minutách maso otočíme na druhou stranu, položíme na něj dva plátky čedaru a dáme grilovat slaninu.
Maso přikryjeme poklicí nebo nějakou miskou. Sýr se tak lépe roztaví a maso rovnoměrně propeče. Pod poklicí maso pečeme taktéž 4 minuty. Housky rozřízneme a 2 minuty před upečením masa si na grilu lehce opečeme obě vnitřní strany.
Spodní část housky potřeme omáčkou, na ni položíme list salátu, maso s čedarem a dva plátky slaniny. Přiklopíme vrchní polovinou housky, kterou rovněž potřeme omáčkou.