Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

aktualizováno 
Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl do natáčení osmi dílů pořadu Rozpal to ve Španělsku, šéfe. „Potřebovali jsme nějakou změnu a lepší počasí. Navíc sem jezdím rád a obdivuji španělskou kuchyni,“ vysvětlil Zdeněk Pohlreich.

Už v prvním díle odvysílaném v neděli na Primě nakupuje nadšený šéfkuchař na rybím trhu jak čerstvé ryby, tak další dary moře. A griluje tuňáka i mořského ďasa nazývaného kdysi humrem chudých, drobné mušle nasbírané na skále na pláži i lahůdku ze sépie pro opravdové gurmány.

Fotogalerie

O rybách není jako o lahůdce z grilu pochyb. Pro nás je ovšem mnohem dostupnější čerstvá zelenina, kterou mnohdy na grilu spíš trápíme, než abychom si opravdu užili její chutě. Přitom Španělé na ni nedají dopustit a grilovaná zeleninová směs je pro ně základ letní kuchyně. Stačí papriky, rajčata, lilek, cibule a stroužek česneku, pepř sůl a čerstvé bylinky.

Zkuste to. Půlky očištěných paprik a nakrojený, osolený a opepřený lilek šoupněte na rozpálený gril jako první. Cibuli rozpulte a obě půlky zabalte do alobalu s trochou oleje, soli a pepře a přihoďte na gril spolu s půlkami rajčat, které rovněž osolte, opepřete a do jejich dužniny vetřete trochu nasekaného čerstvého rozmarýnu. Čerstvý česnek mezitím utřete se solí.

Pečenou zeleninu rozmačkejte (dužinu vyškrábanou z lilku a paprik), pokrájejte...
Tortily na grilu z obou stran v rychlosti opečte a můžete je plnit.
Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Pak stáhněte z grilu opečené papriky a hned je na talířku šoupněte do mikrotenového sáčku, který uzavřete a nechte v něm papriky zapařit. Jejich lahodnou dužinu pak lehce seškrábnete od opečené slupky.  

Letní grilování

Opečte k tomu tortilly a zeleninovou směsí je naplňte a zarolujte. Chuť tortil opět můžete ještě zjemnit trochou olivového oleje nakapaného navrch a užívejte si tu úžasnou osvěžující chuť. Máte v ruce pádný argument, že pečená zelenina se opravdu jíst dá. S chutí a klidně i bez masa.Mezitím do misky s česnekem vyškrábněte změklou dužinu lilku, přidejte na kousky pokrájenou grilovanou cibuli i rajčata a nakonec i dužinu paprik. Osolte, opepřete, přiměřeně zalijte olivovým olejem, promíchejte a lahoda je na světě.

Autor:

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...

Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

Kukuřice

Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením,...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

VIDEO Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem,...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

VIDEO Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní...

Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

chřest bílý a zelený

Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a...


Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Rybář Jakub Vágner má nový projekt. Z Katlova chce mít rodinný areál

Molo 4

Cestovatel a rybář Jakub Vágner se po úspěšném projektu Návrat přírody do škol, v rámci kterého přednášel na školách o...

Další z rubriky

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

Najdete na iDNES.cz