Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

aktualizováno 
Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl do natáčení osmi dílů pořadu Rozpal to ve Španělsku, šéfe. „Potřebovali jsme nějakou změnu a lepší počasí. Navíc sem jezdím rád a obdivuji španělskou kuchyni,“ vysvětlil Zdeněk Pohlreich.

Už v prvním díle odvysílaném v neděli na Primě nakupuje nadšený šéfkuchař na rybím trhu jak čerstvé ryby, tak další dary moře. A griluje tuňáka i mořského ďasa nazývaného kdysi humrem chudých, drobné mušle nasbírané na skále na pláži i lahůdku ze sépie pro opravdové gurmány.

Fotogalerie

O rybách není jako o lahůdce z grilu pochyb. Pro nás je ovšem mnohem dostupnější čerstvá zelenina, kterou mnohdy na grilu spíš trápíme, než abychom si opravdu užili její chutě. Přitom Španělé na ni nedají dopustit a grilovaná zeleninová směs je pro ně základ letní kuchyně. Stačí papriky, rajčata, lilek, cibule a stroužek česneku, pepř sůl a čerstvé bylinky.

Zkuste to. Půlky očištěných paprik a nakrojený, osolený a opepřený lilek šoupněte na rozpálený gril jako první. Cibuli rozpulte a obě půlky zabalte do alobalu s trochou oleje, soli a pepře a přihoďte na gril spolu s půlkami rajčat, které rovněž osolte, opepřete a do jejich dužniny vetřete trochu nasekaného čerstvého rozmarýnu. Čerstvý česnek mezitím utřete se solí.

Pečenou zeleninu rozmačkejte (dužinu vyškrábanou z lilku a paprik), pokrájejte...
Tortily na grilu z obou stran v rychlosti opečte a můžete je plnit.
Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Pak stáhněte z grilu opečené papriky a hned je na talířku šoupněte do mikrotenového sáčku, který uzavřete a nechte v něm papriky zapařit. Jejich lahodnou dužinu pak lehce seškrábnete od opečené slupky.  

Letní grilování

Opečte k tomu tortilly a zeleninovou směsí je naplňte a zarolujte. Chuť tortil opět můžete ještě zjemnit trochou olivového oleje nakapaného navrch a užívejte si tu úžasnou osvěžující chuť. Máte v ruce pádný argument, že pečená zelenina se opravdu jíst dá. S chutí a klidně i bez masa.Mezitím do misky s česnekem vyškrábněte změklou dužinu lilku, přidejte na kousky pokrájenou grilovanou cibuli i rajčata a nakonec i dužinu paprik. Osolte, opepřete, přiměřeně zalijte olivovým olejem, promíchejte a lahoda je na světě.

Autor:


Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...

Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

Kukuřice

Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením,...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

VIDEO Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem,...

Čtenářský recept: Grilované cuketové rolky s mozzarellou a rajčetem

pro iDnes.cz

Posílýte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Na masové špízy přidejte sušené švestky, citron či syrečky. Je to slast

Ďábelské kuřecí špízy s citronem

Malé kousky masa nabodnuté na ocelové jehly nebo ve vodě namočená dřívka jsou velice rychle...


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

OBRAZEM: Bizarní světové rekordy zapsané do Guinessovy knihy 2019

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy....

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy. Podívejte se, s jakými bizarnostmi lze...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Najdete na iDNES.cz