Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Podomácku vyrobený gril není žádná láce. Ale griluje skvěle

aktualizováno 
Nespokojenost s běžným komerčním grilem dovedla naši čtenářku k rozhodnutí, že si nechá vyrobit gril s kamennou deskou podle svých představ. Kvůli použití opravdu poctivého materiálu ji sice přišel na čtyři a půl tisíce, ale cokoliv se na něm udělá skvěle.

Maso, plátky brambor i bramboráky připravíte na rozpálené kamenné desce raz dva. "Čtyři centimetry silný kámen se totiž úžasně rozpálí a uděláte na něm téměř cokoliv," popsala hrdá majitelka grilu Tereza Hübnerová.

Fotogalerie grilu a grilování

Přímo před naší kamerou na něm připravila naloženou krkovičku, volská oka i zeleninu.  

Maso zůstalo krásně šťavnaté, protože na něj vůbec nejde přímý plamen. Nemůže ho tedy spálit ani vysušit. "Navíc nemusím grilující se dobroty tolik hlídat, protože se na kameni nepřipalují," libuje si Tereza. Černá barva žulového kamene prozrazuje, že během léta je gril jednoznačně v plném provozu.

Kdo zvládne práci s železem, zvládne i gril

Základem konstrukce grilu jsou ocelové profily, stěny jsou ze silného ocelového plechu. Ve spodní části topeniště samozřejmě nechybí železný rošt, umístěný zhruba pět centimetrů ode dna grilu.

Kovový zahradní gril s žulovým kamenem vyrobil na přání kamarád.
Žulový kámen silný 4 centimetry krásně drží teplo. Častým používám už lehce...
Festovní kovová konstrukce grilu by měla něco vydržet.

Posuvným bočním plátem v podobě jakýchsi dvířek se dá během grilování regulovat přívod vzduchu do topeniště a tím tedy i velikost plamene. Případně se dá gril i úplně uzavřít. 

Technické parametry grilu s žulovým kamenem

- Výška grilu 75 cm, šířka 60 cm, hloubka 30 cm.

- Tloušťka žulového kamene 4 cm, rozměr cca 60 × 30 cm.

- Přibližná cena veškerého materiálu 3 500 Kč.

- Jako topivo se ideálně osvědčilo dřevo a dřevěné uhlí.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Chtěli vlastní čaj, tak jezdí pečovat o kus čajové zahrady v Gruzii

Když pečujete o pronajaté čajové záhony v Gruzii, přijde se za vámi podívat...

Zahrady mají nejrůznější podoby. Mladý pár z Frýdku-Místku a Třince vycestoval mimo domov a pronajal si malou část...

Z džungle ve svahu mají zahradu s vyhlídkou na město i okolní kopce

Z horních částí zahrady je nádherný výhled: na celou zahradu, na dům, na město,...

Čtyři roky dávali dohromady starší dům, pak se vrhli na zanedbaný pozemek ve svahu, který ho obklopoval. Od té doby...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz