Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z grilované krkovičky připravte závitky jako Vietnamci, radí Pohlreich

  1:00aktualizováno  1:00
Krkovičce na grilu se těžko odolává, i když vepřové maso zrovna nemusíte. Ale Vietnamci umí i z něj vykouzlit lehké letní jídlo. Prostě zabalí křupavé kousky masa s bylinkami a nudlemi do rýžového papíru. Je to tak plná chuť, jako byste viděli dvouhodinový biják během dvou minut, tvrdí šéf.

Pokud zrovna máte hlad, milujete asijskou kuchyni a nemáte masochistické sklony, video s přípravou těchto lahodných závitků si ani nepouštějte, bylo by to sebetrýznění. Je to sice recept náročnější na přípravu surovin, ale pokud si před grilováním vše v klidu připravíte, nemohou vás tyto vietnamské rolky zklamat.

Z masa šéfkuchař Zdeněk Pohlreich doporučuje vybrat tu část vepřové krkovičky, které se říká pluma, případně pluma steak, protože vyniká chutí i křehkostí. Neobejdete se také bez rýžového papíru a rýžových nudlí, papričky chilli, máty, koriandru a thajské bazalky.

Jak tedy připravit křehké lehké závitky s vepřovým masem?

Kousky krkovičky osolte, opepřete, pokapejte trochou sójové omáčky, pro pikantnější chuť přidejte nadrobno pokrájenou chilli papričku a kousek zázvoru. Můžete nechat odležet a pak do křupava opečte na rozpáleném grilu.

Fotogalerie

Jako náplň si do závitků připravte uvařené rýžové nudle, na plátky pokrájenou čerstvou mrkev, pár listů římského salátu a můžete přihodit i mladé hrachové výhonky. Z bylinek pak snítky máty, koriandru a již zmíněné thajské bazalky.

Plátky rýžového papíru namočte a poskládejte na rovnou plochu, kde je budete plnit a balit. Než si uděláte přípravy a opečete maso, rýžový papír pěkně změkne. Pak na něj dejte plátek salátu, hrstičku mrkvových proužků a rýžových nudlí, bylinky a mladé výhonky hrachu.

Navrch hoďte pár kousků masa, závitek zabalte podobně jako španělského ptáčka a můžete se pustit do hodování. A pokud stojíte o další tipy z asijské kuchyně, které se dají připravit na grilu, nezapomeňte v neděli v podvečer na další díl Rozpal to šéfe! na Primě.

Autor:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.