Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z grilované krkovičky připravte závitky jako Vietnamci, radí Pohlreich

  1:00aktualizováno  1:00
Krkovičce na grilu se těžko odolává, i když vepřové maso zrovna nemusíte. Ale Vietnamci umí i z něj vykouzlit lehké letní jídlo. Prostě zabalí křupavé kousky masa s bylinkami a nudlemi do rýžového papíru. Je to tak plná chuť, jako byste viděli dvouhodinový biják během dvou minut, tvrdí šéf.

Pokud zrovna máte hlad, milujete asijskou kuchyni a nemáte masochistické sklony, video s přípravou těchto lahodných závitků si ani nepouštějte, bylo by to sebetrýznění. Je to sice recept náročnější na přípravu surovin, ale pokud si před grilováním vše v klidu připravíte, nemohou vás tyto vietnamské rolky zklamat.

Z masa šéfkuchař Zdeněk Pohlreich doporučuje vybrat tu část vepřové krkovičky, které se říká pluma, případně pluma steak, protože vyniká chutí i křehkostí. Neobejdete se také bez rýžového papíru a rýžových nudlí, papričky chilli, máty, koriandru a thajské bazalky.

Jak tedy připravit křehké lehké závitky s vepřovým masem?

Kousky krkovičky osolte, opepřete, pokapejte trochou sójové omáčky, pro pikantnější chuť přidejte nadrobno pokrájenou chilli papričku a kousek zázvoru. Můžete nechat odležet a pak do křupava opečte na rozpáleném grilu.

Fotogalerie

Jako náplň si do závitků připravte uvařené rýžové nudle, na plátky pokrájenou čerstvou mrkev, pár listů římského salátu a můžete přihodit i mladé hrachové výhonky. Z bylinek pak snítky máty, koriandru a již zmíněné thajské bazalky.

Plátky rýžového papíru namočte a poskládejte na rovnou plochu, kde je budete plnit a balit. Než si uděláte přípravy a opečete maso, rýžový papír pěkně změkne. Pak na něj dejte plátek salátu, hrstičku mrkvových proužků a rýžových nudlí, bylinky a mladé výhonky hrachu.

Navrch hoďte pár kousků masa, závitek zabalte podobně jako španělského ptáčka a můžete se pustit do hodování. A pokud stojíte o další tipy z asijské kuchyně, které se dají připravit na grilu, nezapomeňte v neděli v podvečer na další díl Rozpal to šéfe! na Primě.

Autor:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.