Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreichova nízkorozpočtová grilovačka s masitými kuřecími křidélky

aktualizováno 
Pokud se vám podaří koupit opravdu dobře vypadající kuřecí křídla, pěkně kulaťoučká a plná masa, neváhejte. Když je naložíte do správně ochucené marinády, hodíte na gril a naservírujete se zeleninovým salátem s kuskusem, budete spokojení a přitom vám nebude po grilování těžko.

„Kuřecí křídla mají nejlepší poměr masa a kolagenu, takže je to téměř nejlepší chuť z celého kuřete,“ libuje si Zdeněk Pohlreich při porcování v dalším díle nové řady pořadu Rozpal to šéfe.

Pak křídla namarinuje ve směsi olivového oleje, sojové omáčky, namletého pepře, citronové šťávy z poloviny citronu, dvou stroužků česneku, který naplocho rozdrtí nože a najemno naseká, a mladého a jemného čerstvého tymiánu, který také naseká najemno, ale ani náhodou s ním nešetří. Marinádu s křídly v misce důkladně promíchá, přikryje a doporučí nechat v lednici marinovat alespoň pár hodin, ideálně přes noc.

Grilovačka, po které vám nebude těžko

Až nadejde čas grilování, připravíte si ke křídlům nejprve lehkou přílohu z kuskusu a zeleniny, salát tabouleh. Kuskus si na to vyberte pěkně žluťoučký, v misce ho promíchejte se lžící olivového oleje, zalijte teplým vývarem (kuřecím či zeleninovým), přikryjte a nechte pět deset minut odstát. Kuskus pěkně nasákne vývarem, díky kterému změkne, nabobtná a získá chuť.

Jak na tymiánová křídla

Do salátu si zatím na kostičky nakrájejte dvě rajčata, najemno cibuli, pořádnou hrst čerstvé petržele a zhruba půlku salátové okurky. Tu oloupejte, rozkrojte podélně na čtvrtky, zbavte jadřince a pokrájejte na malé kousky.

Vše přidejte k připravenému kuskusu, který předem promíchejte, aby byl pěkně sypký a nelepil se. Dochuťte solí, pár stroužky podrceného a najemno nasekaného česneku, najemno nasekanou snítkou máty, přidejte i citronovou šťávu. Průběžně přitom směs s kuskusem promíchávejte, aby zůstávala sypká, a máte skvělý kuskusový salát tabouleh hotový.

Pak už jen ugrilujete namarinovaná kuřecí křídla, ideálně na grilu, který nejprve potřete špekem. Marinádu, která zbude v misce, slijte do pánvičky a nechte na grilu u křídel převařit. Mezitím si do misky, ve které budete křídla servírovat, připravte pár čerstvých lístků tymiánu a nasekanou jarní cibulku nebo mladý pórek. Přilijte povařenou marinádu a šťavnatá ugrilovaná křídla, promíchejte, pokapejte čerstvou šťávou z citronu a můžete se na to vrhnout.

Chcete potraviny vždy nakupovat levněji?

Na portálu AkčníCeny.cz pro vás každý den vybíráme ty nejlepší nabídky z letáků potravin a drogerie. Inspirujte se, naplánujte, kde nakoupíte a ušetřete na každém nákupu.

Pokud by vám ale tohle lehké jídlo se salátem bylo na příjemné posezení u grilu málo, můžete se nechat inspirovat podvečerním Pohlreichem na Primě i dál a připravit třeba i grilovaný chřest, jemuž právě přeje sezona, krevety s brokolicí nebo i pořádný růžový steak.

Autor:




Nejčtenější

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.