Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Jerky špízy nejen pro rastamany. Tip na víkendové grilování

aktualizováno 
"Tyhle špízy pro nás na lodi dělal náš grilař, obrovský Jamajčan, rastaman, který nás musel opustit, když u něj našli drogy. Jako kuchař byl ale neuvěřitelný, a to musel za večer připravit třeba 1 600 steaků, každý jinak propečený," odhalil šéfkuchař Marek Fichtner, který profesně působil sedm let na německých a amerických výletních lodích, původ jednoho ze svých oblíbených grilovacích receptů.

Podělil se o něj už letos na jaře v kuchařce Muži sobě, protože jde o správně chlapský recept, který jistě ocení každý milovník grilování. Pokud se vám trefí do noty, je pravděpodobné, že byste si z této kuchařky sestavené z receptů mladých a špičkových českých šéfkuchařů vybrali i další. Pro čtenáře iDNES.cz Marek špízy připravil na zahrádce hotelu Kempinski, kde měl po ruce i záhon s čerstvými bylinkami. A byly opravdu skvělé.

Jak připravíte jamajské špízy krok za krokem

Potřebné ingredience: na jednu porci počítejte s 200 g vepřové panenky (z té Marek Fichtner připravuje špízy na videu), nebo vykostěného hřbetu (tedy karé), jednu červenou a jednu žlutou papriku, 1 až 2 červené cibule a klas kukuřice.

Na marinádu si připravte 3 jarní cibulky, hrst čerstvého koriandru, stroužek česneku, kousek zázvoru (cca 20 g), 1 lžičku mletého nebo drceného nového koření, hrstku lístků čerstvého tymiánu, 1 lžíci celozrnné hořčice, čtvrt lžičky mleté skořice, zhruba 1 lžíci worcesterové omáčky, 1 lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy, 3 lžíce olivového oleje a bílý pepř.

Fotogalerie

Právě do přípravy marinády se pusťte nejdřív. Do mixéru si nalijte olivový olej, přidejte pokrájenou jarní cibulku, čerstvý koriandr, česnek, na kousky pokrájený zázvor, nové koření, hrstičku tymiánu, lžíci celozrnné hořčice, skořici a pepř. K této směsi přilijte i worcester a citronovou šťávu a mixujte, dokud se marináda pěkně nespojí. Sůl nepřidávejte, vytáhla by během marinování z masa vodu.

Maso si pokrájejte na kostky (zhruba 40g), vložte do misky, přihoďte na kousky pokrájenou červenou a žlutou papriku a dílky červené cibule. Přidejte marinádu, promíchejte a nechte maso i se zeleninou alespoň hodinku marinovat.

Pak maso napíchejte střídavě s paprikou a cibulí na špejle. Marek Fichtner používá bambusové, které dopředu namočí do vody, aby se při grilování tolik nepálily. A připravte si na grilování i kukuřici: pokrájejte ji na špalíky, potřete olejem a posolte. A můžete kukuřici i špízy vložit na rozpálený gril.

Obojí hlídejte a podle potřeby otáčejte, kukuřice bude samozřejmě hotová dříve, špízy potřebují grilovat zhruba 15 minut. Pokud si je chcete připravit doma, můžete je zprudka opéct na pánvi a posléze nechat pár minut dopéct pod grilem v troubě rozpálené na 180 °C.

Autor:


Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

VIDEO Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty....

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Z krůtího stehna vykouzlíte špízy na gril za chvilku. Podle Pohlreicha

Pohlreich radí, jak vykostit krůtí stehno na špízy na gril.

VIDEO Krůtí stehna mají vynikající maso a nejsou drahá, navíc z nich můžete dostat libové kousky na špízy...

Odlehčené grilování. Pohlreich připravil iberskou panenku se salátem

Polníčkový salát s vepřovou panenkou, paprikami a žampiony

VIDEO Už pátou sezonu rozehřívá Zdeněk Pohlreich grily, aby nás inspiroval k naší příští grilovačce....


Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Najdete na iDNES.cz