VIDEO: Jerky špízy nejen pro rastamany. Tip na víkendové grilování

aktualizováno 
"Tyhle špízy pro nás na lodi dělal náš grilař, obrovský Jamajčan, rastaman, který nás musel opustit, když u něj našli drogy. Jako kuchař byl ale neuvěřitelný, a to musel za večer připravit třeba 1 600 steaků, každý jinak propečený," odhalil šéfkuchař Marek Fichtner, který profesně působil sedm let na německých a amerických výletních lodích, původ jednoho ze svých oblíbených grilovacích receptů.

Podělil se o něj už letos na jaře v kuchařce Muži sobě, protože jde o správně chlapský recept, který jistě ocení každý milovník grilování. Pokud se vám trefí do noty, je pravděpodobné, že byste si z této kuchařky sestavené z receptů mladých a špičkových českých šéfkuchařů vybrali i další. Pro čtenáře iDNES.cz Marek špízy připravil na zahrádce hotelu Kempinski, kde měl po ruce i záhon s čerstvými bylinkami. A byly opravdu skvělé.

Jak připravíte jamajské špízy krok za krokem

Potřebné ingredience: na jednu porci počítejte s 200 g vepřové panenky (z té Marek Fichtner připravuje špízy na videu), nebo vykostěného hřbetu (tedy karé), jednu červenou a jednu žlutou papriku, 1 až 2 červené cibule a klas kukuřice.

Na marinádu si připravte 3 jarní cibulky, hrst čerstvého koriandru, stroužek česneku, kousek zázvoru (cca 20 g), 1 lžičku mletého nebo drceného nového koření, hrstku lístků čerstvého tymiánu, 1 lžíci celozrnné hořčice, čtvrt lžičky mleté skořice, zhruba 1 lžíci worcesterové omáčky, 1 lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy, 3 lžíce olivového oleje a bílý pepř.

Fotogalerie

Právě do přípravy marinády se pusťte nejdřív. Do mixéru si nalijte olivový olej, přidejte pokrájenou jarní cibulku, čerstvý koriandr, česnek, na kousky pokrájený zázvor, nové koření, hrstičku tymiánu, lžíci celozrnné hořčice, skořici a pepř. K této směsi přilijte i worcester a citronovou šťávu a mixujte, dokud se marináda pěkně nespojí. Sůl nepřidávejte, vytáhla by během marinování z masa vodu.

Maso si pokrájejte na kostky (zhruba 40g), vložte do misky, přihoďte na kousky pokrájenou červenou a žlutou papriku a dílky červené cibule. Přidejte marinádu, promíchejte a nechte maso i se zeleninou alespoň hodinku marinovat.

Pak maso napíchejte střídavě s paprikou a cibulí na špejle. Marek Fichtner používá bambusové, které dopředu namočí do vody, aby se při grilování tolik nepálily. A připravte si na grilování i kukuřici: pokrájejte ji na špalíky, potřete olejem a posolte. A můžete kukuřici i špízy vložit na rozpálený gril.

Obojí hlídejte a podle potřeby otáčejte, kukuřice bude samozřejmě hotová dříve, špízy potřebují grilovat zhruba 15 minut. Pokud si je chcete připravit doma, můžete je zprudka opéct na pánvi a posléze nechat pár minut dopéct pod grilem v troubě rozpálené na 180 °C.

Autor:

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.

VIDEO Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava...

Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Hovězí steak s paprikou a žampiony.

VIDEO Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že...


Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Další z rubriky

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husička po pěti hodinách pomalého pečení

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

OBRAZEM: Mláďata zvířat celého světa v podzimních kulisách Zoo Praha

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o...

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o letošním krásném podzimu obdivovat...

Najdete na iDNES.cz